Egyptische buitenpost

Kanaänitisch beeldje uit Kamed el-Lawz
Kanaänitisch beeldje uit Kamed el-Lawz

Kamed el-Lawz is een van de bekendste opgravingen van Libanon. Het gaat om een in de Bekaavallei gelegen nederzetting uit de Late Bronstijd, ook aangeduid als Kumidi, waar heel veel en heel mooie Egyptische voorwerpen uit de grond zijn gekomen. Het veertiende-eeuwse beeldje hiernaast is gemaakt door een Kanaänitische kunstenaar, maar de Egyptische invloeden zijn onmiskenbaar. Het is te bekijken in het Nationale Museum in Beiroet.

Vermoedelijk was Kumidi de residentie van een door de farao gezonden gouverneur en was de nederzetting vergelijkbaar met Bet Shean in Galilea. Het onderzochte terrein is overigens opvallend klein, wat suggereert dat dit een rijke site is waar bij vervolgopgravingen nog veel interessants gevonden kan worden. Het is wat verontrustend dat het niet is beveiligd, maar Libanon heeft zijn bewakingsdiensten elders nodig.

[Dit was de drieënzeventigste aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit: