Israël verdeeld

Jezus’ Aramese achtergrond in Galilea valt nauwelijks te illustreren, maar in zijn geboorteplaats Nazaret zijn de sporen gevonden van wat vermoedelijk synagoge is. Christelijke graffiti uit de Oudheid suggereren dat de plek destijds werd erkend als een van de locaties uit Jezus’ leven.

Het tweede nummer van Ancient History Magazine is de deur uit, ik kan het even wat rustiger aandoen – en prompt bekruipt een verkoudheid me en moet ik het rustig aandoen. Vandaag geen lang blogstukje derhalve, maar alleen reclame voor een boek waaraan u met de feestdagen wellicht plezier kunt beleven: Israël verdeeld. Het is een schets van het jodendom aan het begin van onze jaartelling, waarin het rabbijnse jodendom en het christendom zijn ontstaan.

En passant zeg ik ook iets over de historische Jezus, die een joodse Jezus is en dus een halachische Jezus. Waarom dat belangrijk is, leest u in dit acht pagina’s tellende uittreksel van mijn boek.

Is dit het beste boek over het onderwerp? De kiesheid verbiedt me zoiets te claimen, maar het is toch wel intrigerend dat een recensent van Fik Meijers Jezus en de vijfde evangelist eindigt met het advies Israël verdeeld te lezen. U bestelt mijn boek hier.

Deel dit:

8 gedachtes over “Israël verdeeld

 1. Roelof

  Grappig, dit weekend herlas ik toevallig het boek van Meijer en ik stoorde me, net als de auteur van het artikel, aan het ‘naar Josephus toe praten’ bij de passage over Jezus’ periode in de woestijn. In dezelfde passage verwijst Meijer ook nog eens naar het werk van Verhoeven, alsof Verhoeven iemand is die serieus genomen moet worden als er over Jezus wordt nagedacht..

   1. Verhoeven bij het Jesus Seminar gezeten en kent een bepaalde tak van het onderzoek goed. Die is gebaseerd op de aanname dat het Evangelie van Thomas het oudste is. Daar is echter geen bewijs voor. Zijn boek is integer maar lijkt me te zijn achterhaald.

   2. Cor

    Verhoeven neemt op veel punten een meer mainstreampositie in dan het Jesus Seminar. Aan de andere kant gaat zijn boek mank op het punt van vrijwel ongebreidelde (hoewel zeker niet slecht geïnformeerde) speculatie. Zijn reconstructie is vermakelijk, op sommige punten verrassend goed, en zou het uitstekend doen als een filmscript, maar gaat dus methodisch toch wel zwaar de mist in.

 2. Dick Houwaart

  Geachte heer,

  IK lees uw rubriek geregeld en uw boek kocht ik onlangs bij de boekhandel. Nu las ik het uittreksel van uw boek. Ik zou dat graag willen overnemen op de website http://www.vrijzichtmagazine.nl. Ik beheer die website namens de Stichting Vrijzicht. Een stichting die voortkomt uit de vroegere vrijzinnigheid. Persoonlijk hoor ik daar niet bij, maar ja, soms raak je ergens in verzeild. Ik zou het op prijs stellen uw toestemming te verwerven.

  Vriendelijke groet, Dick Houwaart

 3. Ellen

  Jona,
  Ik lees en herlees je boek en ik vind dat je met dit boek een Wereldboek hebt geschreven.
  Hendrik Spiering schreef in zijn recensie van je boek (NRC 14 nov. 2014) ook niet voor niks dat het ” een diepgravende, eigenzinnige studie over Israël is en dat je laat zien dat je de historische slangenkuil van het vroege christendom beheerst”.

 4. mnb0

  Tja, ik weet ook niet of Israel Verdeeld het beste boek over het onderwerp is. Ik weet wel dat het errug goed is en beslist vertaald moet worden in het Engels. Alleen al het vooruitzicht dat het boek zowel een hoop atheïsten als een hoop christenen op de kast zal jagen is voldoende reden voor een vertaling.

Reacties zijn gesloten.