Nineve, die grote stad

anchistmag_7_cover

Eerder vanmiddag heb ik in het café in Zaandam waar ik ook nu zit te werken, een PDF met  vijf mini-correcties in de Dropbox van Karwansaray Publishers gedaan. In de tussentijd heeft ergens in Zutphen de vormgeefster drie woorden cursief gezet, een dubbele punt veranderd in een punt, een hoofdletter aangebracht en zes letters gewijzigd. Daarna ging uw favoriete oudheidkundige tijdschrift, Ancient History Magazine, naar de drukker.

Meer dan ooit is er een reden een abonnement te nemen. We hebben de tweede jaargang aangegrepen om wijzigingen aan te brengen. De vaste lezers van deze kleine blog zullen hebben herkend dat een andere tekenaar, Radu Oltean, het omslag heeft ontworpen. Binnenin is vanzelfsprekend nog steeds een thema-deel, dat dit keer zal zijn gewijd aan Nineve, de hoofdstad van het antieke Assyrië. De opmaak is echter veranderd, waardoor er wat meer ruimte is gecreëerd voor het beeldmateriaal. We hebben dit keer enkele unieke foto’s, gemaakt door drie Amerikaanse legerfotografen. Ik blogde er al eerder over. Nieuw is verder de factcheckrubriek waarvoor we altijd al plannen hebben gehad.

Tja: Nineve. De stad zal de komende weken vaak in het nieuws zijn omdat de zogenaamde Islamitische Staat zich in het er tegenover gelegen Mosul heeft verschanst om strijd te leveren tegen de bevrijders. Dat geeft het nummer een cynische actualiteit, die we niet hadden voorzien toen we een jaar geleden dit thema kozen. Hoewel IS wordt genoemd, hebben we vooral artikelen over de geschiedenis van de grote stad, het “paleis zonder gelijke” van koning Sanherib, de cultus voor Ishtar, de Assyrische literatuur, de ondergang van Assyrië, Xenofons bezoek aan de ruïne van de oude stad en Layards opgravingen. Wie ontbreekt is de profeet Jona – maar een enkeling zal het knipoogje herkennen in de titel “Nineve, die grote stad”.

Verder bevat dit nummer een stuk over de Griekse sceptici, papegaaien, de Romeinen in Schotland, Constantijn de Grote en de dood van Hypatia. De factcheck is gewijd aan de slag bij Marathon, er zijn recensies van boeken over keizer Commodus en de kerkvader Augustinus. U zult er plezier aan beleven.

Deel dit:

2 gedachtes over “Nineve, die grote stad

Reacties zijn gesloten.