Piramide

De piramide van Cheops
De piramide van Cheops

Cairo, maandag 7 januari 2008. Ik ben voor het eerst in Egypte. We rijden naar de piramiden en ik zit naast de chauffeur. De weg maakt een bocht en ineens klopt er iets niet meer aan mijn uitzicht. Recht voor me zie ik een grauwe driehoek, vaag en ver weg. Zo enorm groot dat ik een “wauw” niet kan onderdrukken. Als je dingen door hun afstand vaag ziet, zijn ze meestal klein. Maar dit keer past de vaagheid niet bij de omvang.

Er zijn vier echt grote piramiden – ik bedoel met een inhoud van meer dan een miljoen kubieke meter. Twee daarvan zijn gebouwd door koning Snofru (de knikpiramide en de rode piramide in Dashur), de grootste werd in Giza gebouwd door diens zoon Cheops en daarnaast verrijst de piramide van diens kleinzoon Chefren. (Egyptologen hebben het over Sneferu, Khufu en Khafre.) Eerdere en latere piramiden waren aanzienlijk kleiner.

Deze vier piramiden – en nog een vijfde die nooit werd voltooid – zijn gebouwd in de eeuw tussen pakweg 2625 en 2525 v.Chr. Ze bestaan uit een kleine zeven miljoen blokken kalksteen, die stuk voor stuk zo’n twee-en-een-halve ton wegen. Ieder jaar zijn er dus zo’n 70.000 blokken geplaatst, ofwel 190 per dag en dat honderd jaar lang. Een alternatieve berekening zou kunnen uitgaan van twee rustdagen per (tiendaagse) Egyptische werkweek en eindigt dan bij 235 stenen per dag. En elke steen weegt dus twee-en-een-halve ton.

Let wel, dit is een gemiddelde. De aard van het werk wijzigde zich tijdens de constructie van een piramide: meer stenen per dag als ze bezig waren aan de onderkant, minder stenen en meer steigerwerk als ze bij de top waren. Aannemend dat de Egyptenaren een vast aantal arbeiders inzetten, lijkt het logisch dat ze verschillende projecten tegelijk onder handen hadden.

Ik kwam de cijfers tegen in dit boeiende boek. Ze riepen bij mij dezelfde verbazing op als de allereerste aanblik, nu bijna negen jaar geleden. Wauw.

Deel dit:

7 gedachtes over “Piramide

  1. Frank Bikker

    Mij viel met name de grootte van één steen op en als je er vlak voor staat hoe hoog ie eigenlijk wel is.

  2. Kees

    Het is nog steeds een mysterie welke levitatietechniek de Egyptenaren uit de oude tijden hebben gebruikt om hun piramiden te bouwen. Hebben de wijzen uit Azië, Europa, Amerika dezelfde levitatietechniek of andere gebruikt ten zij hun piramiden (en andere grote bouwwerken) maakten?
    De uiterst precieze opstapeling van die enorme blokken veronderstelt dat het geen handwerk of slavenwerk is geweest.
    En àls ze konden leviteren, zullen ze er geen 100 jaar over hebben gedaan.

Reacties zijn gesloten.