Clovis

Zo zou Clovis eruit gezien kunnen hebben.

De Frankische koning Clovis verenigde grote delen van Gallië nadat het Romeinse gezag er was afgebrokkeld. Zijn opmars begon eind vijfde eeuw, toen hij koning werd in Belgica Secunda, in het huidige België en Noord-Frankrijk.

Rond 500 zou hij zich hebben bekeerd tot het christendom, zoals wel meer bestuurders met Germaanse voorouders dat toen deden. Zo kon hij samenwerken met de kerk en gebruik maken van geletterde geestelijken. Dat was heel praktisch in een tijd waarin de schriftcultuur op zijn retour was.

Clovis ondernam een reeks van veldtochten die zijn koninkrijk spectaculair uitbreidde en veroverde daarmee grote delen van de voormalige Romeinse provincie Gallië – het huidige Frankrijk. Veel Fransen zien Clovis daarom nog steeds als hun eerste koning.

Deel dit:

17 gedachtes over “Clovis

   1. henktjong

    Ik bedoelde: ik geloof er niks van dat Clovis er ooit in zijn leven heeft uitgezien als Jezus op een 19e eeuws devotieprentje. Degenen die deze jongen hebben uitgemonsterd hebben geen idee van hoe post-romeinse legeraanvoerders in de late 5e eeuw gekleed gingen en hoe hun haardracht was. We hebben het hier nog lang niet over de ‘langharige koningen’ uit de Merovingen periode.

    1. Roger Van Bever

     Het misverstand ligt volledig bij mij. Te vlug gereageerd. Ik dacht dat u het over Clovis had. Mijn excuses hiervoor. Overigens ben ik het eens met uw reactie.

 1. jaccob krekel

  Zijn volle naam was Chlodovech en als we die eerste keelklank weglaten dan heb je ongeveer Lodewijk [Ludwig]. Ik vind het plaatje trouwens veel te mooi voor een rabauwenkoning van omstreeks 500, zo zonder rimpels en littekens. Het lijkt zelfs wel of hij zijn haar heeft gewassen….. iets dat Chlodovech nooit tot zelden gedaan zal hebben

   1. Roger Van Bever

    Men is het erover eens dat de naam Clovis, in de contemporaine kronieken Chlodovechus genoemd, later Louis in het Frans is geworden en naam van veel Franse koningen later, van het Frankische Hlod (illuster) en wig (strijd), Hlodowig of Hlodowig is afgeleid. Denk aan het Nederlandse Lodewijk en het Duitse Ludwig.

    … Veel Fransen zien Clovis daarom nog als hun eerste koning …

    Generaal de Gaulle zou volgens een van zijn biografen (David Schoenbrunn, Les trois vies de Charles de Gaulle, Julliard, 1965) gezegd hebben: “Voor mij begint de geschiedenis van Frankrijk met Clovis, tot koning gekozen door de stam der Franken, die hun naam aan Frankrijk hebben gegeven. Voor Clovis hadden we de Gallo-Romeinse en Gallische prehistorie. Het doorslaggevend element voor mij is het feit dat Clovis de eerste koning is geweest die tot christen werd gedoopt. Mijn land is een christelijk land en ik laat de geschiedenis van Frankrijk beginnen vanaf de troonsbestijging van een christelijk vorst die een naam draagt afkomstig van de Franken.”

    Opmerkelijk is ook dat de laatste tijd de voornaam Clovis in opmars is in Frankrijk (in 2007 350 keer aan Franse baby’s gegeven).

    1. Henk Smout

     Heel intelligente jongen van driekwart generatie jonger, nooit een onvoldoende, maar had dat blijkbaar niet op school geleerd en geloofde mij niet toen ik Franken Germanen noemde. “En Frankrijk dan?”
     Gisteravond laat (te laat, bedtijd) landkaartje 49 II in Westermann – Großer Atlas zur Weltgeschichte (Braunschweig 1956, Auflage 1981/82) ontdekt “(Nach Gamillschegg, Frings, Petri, Helbok, v.Wartburg) Frankreichs sprachliche Entwicklung unter germanischem Einfluß”.

Reacties zijn gesloten.