Drs.P.


Drs. P. behoeft geen introductie, maar toch. Hij was de man die met zijn feestelijk gezang de Nederlanders toonde dat poëzie gewoon leuk kon zijn. Hij was een knappe ambachtsman (“overwogen taalgebruik verrijkt het leven”). Hij was de inspirator van de Nederlandse hiphop. En hij was – ik hoop niet dat u mij verwijt dat ik vrijmoedig spreek – een buitengewoon aardige vent. Mocht u de afgelopen halve eeuw op een andere planeet hebben gewoond, dan leest u hier de necrologie die ik ooit aan hem wijdde.

Stik. Ik gebruik het woord “necrologie”. Ik kan er nog altijd niet bij dat de goede doctorandus er niet meer is. Maar vandaag is het, met een zucht van weemoed, alweer twee jaar geleden dat hij afscheid van ons nam.

Deel dit:

5 gedachtes over “Drs.P.

 1. Knotwilg

  Als zelfverklaard versificator en liedjesschrijver, heb ik destijds een artikelenreeks aan hem gewijd op mijn blog “van en over mezelf en andere troubadours in eigen taal”

  http://stanzamuziek.be/2011/05/21/de-late-ontdekking-van-een-laatbloeier-drs-p-1/.

  Dit was overigens mijn grafschrift:

  Blaas op de alpenhoorn!
  Na een lang levenslied
  Legt onze voordichter
  Eervol het lood

  Wij blijven steken in
  Woordenmiskramerij
  Klink met ons mede op
  Polzer zijn dood

 2. Maurits de Groot

  Ben niet zo van de poëzie. Maar Drs. P. behoorde vroeger, samen met Kees van Kooten, tot mijn favoriete woordkunstenaars.

 3. Luit van der Tuuk

  Als Vikingfanaat kan ik het niet laten om hier twee onovertroffen verzen van hem over te zenden.

  Er is al vaak in Rotterdam
  Gesidderd als de Noorman kwam
  Hij is ontuchtig, wreed en slecht
  En men verstaat niet wat hij zegt.

  en

  De ware Viking gordde nooit
  Zijn slagzwaard aan zijn heup
  Dan na het eten van
  Een portie knäckebröd met ströp.

  Commentaar overbodig.

Reacties zijn gesloten.