Naar Baalbek

Een museumstuk gebruiken om je peuk op uit te drukken. Waarom ook niet? (Baalbek)

Zaterdag zijn we naar Baalbek geweest, een van de indrukwekkendste opgravingen uit het Midden-Oosten: de grootste tempel uit het Romeinse Rijk, gewijd aan de zonnegod. Deze werd hier gelijkgesteld aan de Romeinse Jupiter, die geen zonnegod was. De inconsistentie verbaasde natuurlijk niemand.

De weg door de Bekaa-vallei bleek sinds mijn laatste bezoek wat veranderd. De grote vluchtelingenkampen die ik me herinnerde, zag ik niet meer. Dat kan betekenen dat ze zijn verplaatst, maar het kan ook betekenen dat er schot zit in het Libanese beleid dat vluchtelingen terug worden gestuurd en dat degenen die willen blijven, een huis moeten huren. Ik meende dat het pas volgend jaar zou ingaan, maar ik wil niet beweren dat ik de vinger aan de Libanese pols heb.

Ook zag ik – en dat is een beetje in tegenspraak met het voorafgaande – dat in de paar kleine kampen langs de weg inmiddels de eerste stenen huizen waren gebouwd, zoals je kon verwachten. Ook de Palestijnse vluchtelingenkampen zijn immers uitgegroeid tot steden, eigenlijk alleen herkenbaar omdat er een muur omheen staat. Oké, ze zijn tevens herkenbaar aan schilderingen van de Rotskoepel en leuzen over Jeruzalem.

Na een bezoekje aan de nieuw-ontdekte monoliet, waarover ik al eens blogde, kwamen we in Baalbek zelf. Wat er te zien is leest u hier maar eens. Het project om het allemaal wat beter te ontsluiten is inmiddels in zijn tweede fase maar het is nog steeds rustig. Als er nog twintig andere toeristen waren, geef ik een hoge schatting.

Ook Baalbek zelf is wat veranderd. De laatste keer dat ik van het tempelcomplex naar de bron wandelde waarnaar de stad is vernoemd (Baalnebeq = “Heer van de bronnen”), hingen aan de lantaarnpalen posters met daarop de portretten van de Syrische president Assad en Hezbollah-leider Nasrallah. Ik zag er nu nog maar één. Aan alle andere lantaarnpalen hingen de portretten van de gesneuvelden. Een verontrustend lange reeks.

Misschien is er een verband met een andere verandering. Langs de weg naar Baalbek was vroeger de Hezbollah-propaganda nogal nadrukkelijk aanwezig. Ik heb er weleens over geblogd. Inmiddels heeft men de verf laten afbladderen en op veel plaatsen zie je nu vlaggen van de andere shi’itische partij, Amal. Ook zag ik opvallend veel posters die steun uitspraken aan het Libanese leger, dat onlangs op zo’n vijftig kilometer van Baalbek een vrij grote operatie uitvoerde. Ik zou me kunnen voorstellen dat de steun voor de Hezbollah, nu het aantal gesneuvelden oploopt, begint af te brokkelen. Maar uiteraard is dat alleen maar een losse indruk.

Overigens kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het logo van de gemeente Baalbek losjes is geïnspireerd op dat van de Hezbollah: een kalligrafie waar de ene keer een hand met een schuin gedragen machinegeweer uit naar boven rijst en de andere keer de schuin aflopende zuilengalerij van de Jupitertempel. De ontlening is minder vreemd dan ze lijkt, want Baalbek was een van de eerste bolwerken van Hezbollah. Overigens is het Hezbollah-logo weer geïnspireerd op dat van de Iraanse Revolutionaire Garde – ik blogde er al eens over.

Na een bezoek aan het altijd serene Niha gingen we langs bij vrienden die ik al een tijd niet had gezien. Ik heb weleens over ze geblogd: ze werkten voor de Syrische vluchtelingen in hun buurt en ze zijn ook weleens naar Amsterdam geweest. Een van mijn gastvrouwen had een wat wrange anekdote te vertellen. Ze heeft onlangs een paar maanden doorgebracht aan een westerse universiteit en kreeg daar van haar collega’s vragen te beantwoorden als “Hoe is het nu eigenlijk om op een dromedaris te rijden?” en “Waarom draag je geen hoofddoek?”

Je moet er maar om lachen, want het is natuurlijk om te huilen. En ik hoop maar dat mijn eigen observaties niet van een vergelijkbare kortzichtigheid zijn.

PS

Sprekend over vluchtelingen: ik breng deze petitie even onder uw aandacht.

Deel dit:

28 gedachtes over “Naar Baalbek

 1. mnb0

  Voor elkaar.
  Ook grijp ik de gelegenheid aan er op te wijzen dat Nld. al jaren een misdadige regering heeft. Het is officieel beleid om bepaalde mensen het recht op huisvesting te ontzeggen, wat in strijd is met artikel 25 van de Mensenrechten. Naar ik heb vernomen is de Nldse regering al vijf keer aangesproken door de VN op deze misdaad.

  http://wijzijnhier.org/who-we-are/

  1. Ab R.C. Dabra

   Als de overheid er vanaf nu voor zorgt dat een asielaanvraag binnen één jaar is afgerond, helemaal is afgerond, en niet langer meer dan tien jaar opgerekt kan worden, teken ik deze laatste keer ook.
   (De islam gebruikt niet alleen agressie/gebiedsuitbreiding, terreur, olie en polygamie/vrouwentekort om de islam te verbreiden maar is ook gewetenloos genoeg om ook vluchtelingen daarvoor te creëren en in te zetten…)

   1. mnb0

    De islam gebruikt helemaal niets, want islam is een geloof en ontbeert aldus de middelen om wat dan ook te gebruiken. Het is een groep aanhangers van de islam (en lang niet allemaal) die die dingen doen.
    Teken maar liever helemaal nooit. Islamofobe leugenaars als u hebben de Nldse samenleving al erg genoeg verziekt. Mensen met zelfs maar een greintje empathie in hun donder kunnen figuren als u missen als de zwarte doood.

 2. jan kroeze

  Een mens kan in z’n goedheid allerlei dingen opschrijven, ondertekenen en desnoods inlijsten zoals dat over mensenrechten,maar de werkelijkheid is per definitie weerbarstig. En niet alleen bij grote zaken, maar ook bij de kleinere, denk aan onze eigen premier Rutte, het kleine broertje van pinokkio hoorde ik hem laatst noemen.

 3. jacob krekel

  De eeuwige en onoplosbare tegenstelling tussen norm (ze horen hier niet) en feit (ze zijn hier al en daar kunnen ze ook niets aan doen). Zo heb ik ooit een discussie over softdrugs gevoerd met iemand die zich liet leiden door de principiële verwerpelijkheid van drugs (norm) tegenover mijn invalshoek dat het verbod alleen de misdaad helpt (feit). Uiteraard kwamen we geen millimeter tot elkaar.
  Omdat ik meer van de feiten dan van de normen ben heb ik de petitie getekend en verder verspreid.

  1. mnb0

   Helemaal niet onoplosbaar. Het recht op onderdak wordt niet tenietgedaan als het recht op verblijf vervalt. Dat laatste ontslaat de Nldse regering evenmin van de verplichting zich aan ondertekende verdragen te houden.

 4. Mohammed Boubkari

  @Ab R.C. Dabra,

  (De islam gebruikt niet alleen agressie/gebiedsuitbreiding, terreur, olie en polygamie/vrouwentekort om de islam te verbreiden maar is ook gewetenloos genoeg om ook vluchtelingen daarvoor te creëren en in te zetten…)

  De islam? Sinds wanneer kan een abstractie iets doen of laten doen?

  Afgelopen decennia zijn in de islamitische wereld: Landen bezet, hele steden platgebombardeerd, burgeroorlogen aangewakkerd waardoor miljoenen mensen van haard en huis zijn verdreven, contrarevoluties geïnitieerd, honderden miljarden aan wapens verkocht aan foute regimes etc. door het Westen.

  Wanneer dan de gevolgen van die directe en indirecte bemoeienissen een minimale impact hebben op de westerse wereld – De grootste impact met vaak fatale gevolgen ondervinden de landen en volkeren in de regio – begint men hier te jammeren over islam zus en zo.

  Zoals een demonstrant tijdens een demonstratie tegen vreemdelinghaat het in GB het zo goed formuleerde:

  “I’m here because you where there”

  Als je tegen de komst van vluchtelingen hebt moet je ageren tegen de neokoloniale politiek van het Westen. Met het uitten van islamofobe nonsens maak je alleen maar duidelijk dat je gespeend bent van enige kennis van wat er gaande is in de wereld buiten de dijken en duinen. Om maar te zwijgen van het behept zijn van een irrationele haat tegen een wereldreligie.

  1. Ab R.C. Dabra

   In nagenoeg alle landen op deze planeet waar er islam is, is er gelazer met de islam (of het zijn islamitische dictaturen): Filipijnen, Indonesië, Australië, China, Rusland, Birma, Pakistan, India, Bangla Desh, Afghanistan, enz, enz, enz! En de islam heeft het nooit gedaan….. Geloof je het zelf!?

   1. Dat is wat makkelijk. Veel islamitische landen zijn arm; moslims zijn als goedkope arbeidskrachten naar rijke landen gehaald. De islam is de vorm die wordt gegeven aan sociaal onbehagen, zoals in de Europese Middeleeuwen ketterijen de uitdrukkingsvorm waren van sociale tegenstellingen. Je kunt niet zomaar de islam aanwijzen als oorzaak van problemen.

    Ik denk overigens dat beter geschiedenisonderwijs (lees: meer uren op de middelbare school en voldoende tijd voor een universitaire studie) een aanzienlijke hoeveelheid al te eenvoudige redeneringen zou hebben kunnen voorkomen.

    1. Ben Spaans

     Laten we niet vergeten dat van de goedkope arbeidskrachten uit islamitische landen die naar rijke landen zijn gehaald diegenen het slechtste af zijn die in rijke islamitische landen op het Arabisch schiereiland terecht zijn gekomen (arme Bengali, Pakistanen, Egyptenaren…)

    2. Ab R.C. Dabra

     Op de site religionofpeace dot com houden ze bij hoeveel en waar aanslagen worden gepleegd. Bekijk het eens zou ik zeggen. Je schrikt je wezenloos hoeveel aanslagen er niet de media halen! Het meeste geweld van de islam is van fundamentalisten tegen gematigde islamieten. Waarom lossen heel veel mensen hun problemen op zonder geweld en waarom zijn het steeds fundamentalisten die de koran naar de letter nemen meestal de geweldplegers?

   2. mnb0

    Dat is geen antwoord op MB’s “Sinds wanneer kan een abstractie iets doen of laten doen?”
    Het bevestigt wel de fundamentele oneerlijkheid van islamofoben als u.
    De etiquette waar JL op prijs stelt weerhoudt me ervan uitdrukking te geven hoe ik over u denk. Kies uw favoriete ongepaste termen en mijn opinie over u zal lager zijn.

    1. Ik weet niet of Jona’s etiquette het toelaat om mijn plezier in en waardering voor mnb0s reacties hier gisteren en vandaag te uiten, maar ik probeer het gewoon!

 5. Mohammed Boubkari

  “een kalligrafie waar de ene keer een hand met een schuin gedragen machinegeweer uit naar boven rijst en de andere keer de schuin aflopende zuilengalerij van de Jupitertempel. ”

  Het logo van Hizbollah heeft niets van doen met de zuilengalerij. Het is in gestileerd Kufish schrift de naam van de organisatie: Partij van God in het Arabisch hizb – u- llah. Waar de hand die het machinegeweer vasthoudt een uitgroeisel lijkt van de A in Allah maar niet helemaal aangezien die doorsneden wordt door de de lijn van de wereldbol in het logo.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Hezbollah

  Alleen de hand met het machinegeweer en de wereldbol zijn geïnspireerd op die van de Iraanse revolutionaire garde:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Revolutionary_Guard_Corps#/media/File:Seal_of_the_Army_of_the_Guardians_of_the_Islamic_Revolution.svg

  Hizbollah geniet grote steun in Libanon ook onder christenen, druzen, soennieten en niet-gelovigen. Sterker nog veel christenen, druzen, niet-gelovigen en zelfs veel soennieten zien Hizbollah als enige beschermer tegen de takfiri’s die mede door het Westen bewapend en losgelaten zijn om chaos en verderf te zaaien in de regio ter bevordering en instandhouding van de neokoloniale greep op de regio.

  Men kan van alles tegen Hizbollah hebben maar het staat buiten kijf dat zonder de inmenging van Hizbollah in de strijd in Syrië minderheden in dat land geen toekomst meer zouden hebben gehad.

  De christenen in het M.O weten wie hun vijanden zijn en dat zijn niet Hizbollah en Iran maar de bondgenoten van het Westen.

  Vandaar dat het niet verwonderlijk is dat één van de beroemdste christelijke popsterren in Libanon Julia Boutros een nummer heeft opgedragen aan Hizbollah:

 6. Manfred

  @jacob krekel

  Feit is dat kinderen zich prima aan kunnen passen aan nieuwe omstandigheden en dat dit ontelbare malen probleemloos gebeurt bij expats. Het argument dat die kinderen ‘geworteld’ zouden zijn of zich ‘in hart en hoofd Nederlands zouden voelen’ is irrelevante kul, dat geldt immers ook voor die expat-kinderen waar het ook goed mee gaat.

  Ook het “waar ze de taal niet van spreken, waar ze niemand kennen, waar ze helemaal opnieuw moeten beginnen” is onzin, ze kennen namelijk de taal van de ouders (en hun familie en kennissen) prima en nieuwe mensen leren kennen gaat kinderen goed af.

  Het zijn juist volwassenen die hier problemen mee hebben. En daarom spreekt deze actie volwassenen goed aan. Ze projecteren zichzelf op die kinderen. En stellen zich voor dat zijzelf in die herkomstlanden niet zouden kunnen leven.

  Het zou goed zijn als we meer zicht zouden hebben op wat er ongeveer met teruggestuurde mensen gebeurt. Maar dit soort petities dienen alleen maar om de ondertekenaars een goed gevoel over zichzelf te geven en een algemeen politiek onbehagen op te wekken. ‘Zij zijn fout en wij zijn goed.’ Als je iets goeds wil doen, geef dan geld aan de school in dat herkomstland waar die kinderen straks naar toe moeten.

 7. jacob krekel

  Beste manfred,

  Ik ken één onderzoek naar hoe het uitgezette kinderen vergaat in het land van hun (voor)ouders, en dat duidt er op dat dat in de meeste gevallen niet zo best is. U kent ongetwijfeld een hele reeks andere onderzoeken waaruit het tegendeel blijkt, anders zou u niet zo stellig het omgekeerde beweren. Maar de Nederlandse regering kent die niet, weet niet hoe het ze vergaat en vindt het niet haar taak hierover informatie te verzamelen.
  In Amstelveen, waar ik woon, leven duizenden expats en deze mensen integreren niet in de Amstelveense samenleving en hun kinderen ook niet. Japanse kinderen gaan naar de Japanse padvinderij enz. Het integreren zou ook weinig zin hebben, want de meeste expats verblijven hier tijdelijk. Dus die vergelijking met expats gaat niet op.
  Verder verbaas ik mij er altijd over als iemand zeer stellig denkt te weten wat de beweegredenen van andermans handelen zijn. Het is al moeilijk genoeg de beweegredenen van je eigen handelen goed op een rijtje te krijgen, laat staan die van een ander.

 8. mnb0

  Het gemeenschappelijke kenmerk van iedereen hier die niet getekend heeft is “eigen volk eerst, mensenrechten tellen alleen voor onszelf”.

  1. Manfred

   Oh dank je wel. “De etiquette waar JL op prijs stelt weerhoudt me ervan uitdrukking te geven hoe ik over u denk.” Die etiquette heb je snel overboord gezet. Lul.

 9. A. Minis

  Ik teken in principe nooit dit soort petities, want ik heb geen benul van politiek. Ik geef alleen gels en steun als het om dieren gaat.
  Dit is echter een geval apart. Je zult maar op school zitten en opeens terug moeten naar een land waar nauwelijks of geen behoorlijke scholen bestaan. Vooral voor de meisjes een probleem. Kinderen die hier al vijf jaar of langer zijn, moeten hun kans op goed onderwijs houden.
  Dat ze in hun eigen land de taal niet kennen enz. is m.i. niet echt een argument. Ik herinner me dat in 1956 Hongaarse kinderen naar Nederland kwamen. Die kenden uiteraard geen Nederlands, maar al gauw deden ze het op school erg goed, ook in Nederlandse taal (en dat vanuit het niet-indo-europese Hongaars!) Het zou de kinderen waar het hier om gaat waarschijnlijk ook wel lukken om de taal machtig te worden in hun ”eigen” land.
  Maar de situatie aldaar maakt hun terugkeer ongewenst.
  Kinderen van expats zijn natuurlijk een heel ander geval. Die gaan terug naar een land waar ze het niet slechter zullen hebben dan hier.
  Dit alles in aanmerking genomen zal ik de petitie tekenen.

 10. jan kroeze

  Jona je hebt gelijk dat er in de jaren 60 veel mensen uit andere landen hiernaar toe zijn gebracht. Een belangrijke reden was dat men te weinig technieken alhier otrwikkelde. Japanners waren slimmer en gingen van alles verzinnen. Daar hadden ze geen mensen van buiten nodig om de boel draaiende te houden, er was simpel gezegd enorm veel innovatie (modewoord momenteel).
  Denk daarvij ook aan de industrie in Engeland met z’n volstrekt ouwerwetse zooi in hun fabrieken (inTwente konden ze er overigens ook wat van!). Ik kan me goed voorstellen dat we nu al jaren zitten met bevolkingsgroepen die zich lastig aanpassen, groepen die het voor ze opnemen etc, enz. &nz. Het zal nog generaties lang duren voor de boel een beetje rustig wordt en tegen die tijd zullen er weer andere grote en nog grotere problemen aan de orde komen. Gewoon doorleven en verder gaan met onze discussies, een andere oplossing zie ik zo gauw niet.
  jan kroeze

 11. Mohammed Boubkari

  Nogmaals:

  De islam doet niks en kan niks. Het zijn moslims die iets doen.

  Wat moslims doen heeft legio oorzaken en is geheel verklaarbaar middels politieke, economische, historische, demografische, sociologische, klimatologische etc. oorzaken.

  Maar je mag bovenstaande weerleggen. Iets zegt me dat je daartoe niet instaat zult zijn.

  Wat jij kunt kan ik ook:

  In nagenoeg alle islamitische landen waar het westen heeft huisgehouden, aan het huishouden is of wil gaan huishouden is er gelazer.

  En in tegenstelling tot jou kan ik bovenstaande ook nog eens met feiten en argumenten onderbouwen.

  De baardlui – direct en indirect gesteund door het westen – die in het M.O afgrijselijke misdaden plegen zijn klein grut vergeleken met de gladgeschoren in maatpak gestoken heren en enkele dame in het westen, die met zalvende woorden spreken over: Democratie, mensenrechten blablablabla en ondertussen direct en indirect wereldwijd dood en verderf zaaien op een schaal en met middelen waar de baardlui alleen maar van kunnen dromen.

  Wat bloedvergieten betreft moeten moslims in westerlingen hun meerdere erkennen.

Reacties zijn gesloten.