De bevrijding van Mosul

Mosul en de verwoestingen in het ruïnegebied van Nineveh

Het plaatje hierboven heb ik overgenomen uit een van de vorig jaar verschenen publicaties in het kader van de Nineveh-expositie in het Rijksmuseum van Oudheden: Nineveh, the Great City, een bundel artikelen onder redactie van Lucas Petit en Morandi Bonacossi. Links ziet u een satellietfoto van dat deel van het moderne Mosul waarin het antieke Nineveh ligt, herkenbaar als een lange rechthoek. Rechts ziet u het plattegrond van de oude Assyrische hoofdstad Nineveh, met herkenbaar de twee voornaamste ruïneheuvels: Küyünjik met de antieke paleizen en Nebi Yunus, waar het mausoleum is van de profeet Jona.

Of beter: was, want het is inmiddels door de zogenaamd Islamitische Staat verwoest. De ironie is dat daardoor een paleis uit de zevende eeuw v.Chr. zichtbaar is geworden. Het bestaan ervan was al bekend maar het blijft een geluk bij een ongeluk dat het nu dankzij de vandalen kan worden onderzocht. Op de Leidse expeditie is een filmpje te zien van een drone die door de onderaardse gangen vliegt.

Terug naar het plattegrond hierboven: Nineveh dus, en meer in het bijzonder de recente verstoringen tijdens de bezetting door ISIS. De informatie is ontleend aan satellietfoto’s. In juni 2014 had ISIS Mosul ingenomen en kondigden de terroristen aan dat ze de antieke ruïnes zouden verwoesten. Ze voegden de daad bij het woord en in geel ziet u schade die in augustus 2015 was geconstateerd.

In maart 2016 begon het Iraaks-Koerdische offensief om de stad te heroveren en begonnen burgers Mosul te verlaten. Een deel van hen vestigde zich op een plek waarvan mocht worden aangenomen dat die door de bevrijders zou worden ontzien: tussen de ruïnes van het antieke Nineveh. Het grote rode vierkant rechtsboven het midden staat voor een nieuwgebouwde wijk.

Het vertrouwen in de cultuurliefde van de bevrijders lijkt gerechtvaardigd te zijn geweest. In elk geval trokken hun troepen, zoals ik al eens vertelde, bij de bevrijding van Mosul vorig jaar rond deze tijd om de ruïnes van Nineveh heen. Het is jammer van de archeologische vondsten in dat gebied, maar uiteraard gaan die vluchtelingen vóór.

Deel dit:

7 gedachtes over “De bevrijding van Mosul

 1. Kees

  “Onze” Beeeldenstorm valt in het niet bij wat de gelovige moslims met de Koran in de hand in het Midden-Oosten aanrichten.

  1. Dat heeft minder met de Koran te maken dan met de technische middelen. Ik ben niet optimistisch over wat de beeldenstormers destijds zouden hebben aan kunnen richten als ze ook beschikten over drilboren en buldozers.

   1. Robbert

    Natuurlijk niet. Maar ik ben helemaal niet optimistisch over mensen “met een heilig boek in de hand”.

  2. Nee, dat hebben we in 2018 nodig: anonieme Kezen die “ons” tegenover “de gelovige moslims” (let op hoe één hatelijk lidwoordje alle gelovige moslims collectief veroordeelt) plaatsen.

  3. mnb0

   En dat valt weer in het niet vergeleken bij wat de gelovige christenen met de Bijbel in de hand in Jeruzalem 1099, Constantinopel 1204 en Zuid-Frankrijk vanaf 1209 aanrichtten. En dat valt weer in het niet vergeleken bij wat de Amerikanen in augustus 1945 met hun Constitutie in de hand in Hiroshima en Nagasaki aanrichtten. Leuk he, zo’n wedstrijdje “wie is het ergste”.

Reacties zijn gesloten.