Nieuws uit Nineveh

nineve
Kaartje van de slag om Nineveh

Wellicht herkent u het plaatje. Het is een screenshot van deze website, waarop u de berichten kunt volgen over diverse oorlogsgebieden. Hierboven ziet u Mosul in Noord-Irak: in grijs de gebieden die door de zogenaamde Islamitische Staat worden beheerst, in roze de gebieden die door het Iraakse regeringsleger zijn heroverd. De zwarte en rode stippen geven de locaties aan van nieuwsberichten.

Iets onder het midden kunt u zien hoe de Iraakse soldaten de Tigris hebben bereikt en langs de oostelijke oever naar het noorden oprukken. Iets boven het midden toont de concentratie rode stippen dat de oostelijke en noordelijke Iraakse kolonne zijn samengekomen en nu het universiteitsterrein veroveren, gebouw voor gebouw.

Daartussen ligt een grijs vlak met één zwarte stip. Dit is de ruïne van Nineveh, de hoofdstad van het oude Assyrische Rijk. Het is een van de belangrijkste opgravingen ter wereld. De oostelijke kolonne bereikte de oostelijke muur al op 11 december. Hieronder is een die dag vrijgegeven foto van de Šamaš-poort, die ook vóór de plunderingen en het vandalisme van de laatste jaren leek op een zandhoop.

shamash

Wat aan het landkaartje hierboven opvalt, is dat het Iraakse leger is gestopt bij die oostelijke muur en zijn krachten heeft verplaatst. De opmars naar de Tigris vindt plaats langs een zuidelijker route; de oostelijke kolonne heeft zich verenigd met de noordelijke. Nineveh zelf wordt ontzien.

Er kan desondanks enorme schade zijn aangericht. Ik acht het niet beneden de zogenaamde Islamitische Staat om de paleisheuvel, Küyünjik, te hebben geplunderd en de buit te hebben verkocht. Of dat ze vanuit puur vandalisme de boel kort en klein sloegen, zoals in Nimrud is gebeurd. Ik acht de terroristen bovendien in staat het mausoleum van de profeet Jona te vernietigen: islamistische fundamentalisten moeten namelijk niets hebben van de verering van mensen. Alleen God is in hun visie vererenswaardig.

We hoeven ons dus geen illusies te maken, werkelijk niet, maar toch: dat het Iraakse leger probeert Nineveh te ontzien, is voor één keer een positief bericht.

Deel dit:

3 gedachtes over “Nieuws uit Nineveh

  1. ‘Toen zei JHWH tegen Jona: “Als jij al verdriet hebt om die wonderboom, waar jij geen enkele moeite voor hebt hoeven doen en die jij niet hebt laten groeien, een plant die in één nacht opkwam en in één nacht verging, zou ik dan geen verdriet hebben om Nineve, die grote stad, waar meer dan honderdtwintigduizend mensen wonen die het verschil tussen links en rechts niet eens kennen, en dan nog al die dieren?”‘

  2. Goed dat je deze site ook volgt Jona. Nieuws van minuut tot minuut en doorgaans redelijk tot goed betrouwbaar.
    Inmiddels (16-1-2017) is ook het universiteitsterrein aan de noordelijke rand tamelijk snel gevallen en rukt het Irakese leger op naar de Tigris door de ‘bos van Nineve’. Hopelijk maakt Daesh van de ruines geen ‘last stand’ of zoiets.
    Dit kaartje geeft de opmars iets duidelijk weer:
    https://imagopyrenaei.files.wordpress.com/2017/01/mosul-15j.png

  3. Nineve (de stad) is bevrijd van IS. Ik wacht op de eerste rapporten van de aangerichte schade. Ik houd ondertussen ook mijn hart vast over de schade in het (door IS heroverde) Palmyra. ‘Gelukkig’ is IS erg druk met offensieven aan alle kanten van hun ‘staat’, dus misschien hebben ze het te druk om alles plat te gooien.

Reacties zijn gesloten.