Lafheid

Ik heb een slaapstoornis die bekendstaat als Delayed Sleep Phase Syndrome. Zeg maar dat ik een extreem nachtmens ben. Met een geestverwant maak ik weleens grappen dat we eigenlijk Ieren zijn, maar geboren in een Nederlands lichaam. Ongeveer zoals Arjan Ederveen ooit een sketch had over een Afrikaan die gevangen zat in het lichaam van een Drentse boer. Een grapje. Maar het zal je maar eens echt gebeuren, dat je lichaam niet is wie je denkt of voelt te zijn. Dat je een man bent in een vrouwenlichaam of andersom.

Als buitenstaander is mijn allereerste reactie dan vooral een nieuwsgierige: hoe ontstaat die ervaring? Voor wie het meemaakt, is die nieuwsgierigheid pas iets dat later komt: je zit gevangen. Ik ken twee mensen die daarom een geslachtsveranderingsoperatie hebben ondergaan. Beide begrijpen dat anderen niet meteen – sterker nog: nooit – zullen navoelen wat zij ervaren. Ze snappen ook dat er weleens een grap wordt gemaakt. Maar ze hopen vooral op wat sympathie.

Ik meende dat Nederland een redelijk beschaafd land was. Waar we misschien niet allemaal onmiddellijk begrijpen dat iemand in het verkeerde lichaam zit, en waar ook weleens een hysterisch gerucht de ronde doet, maar waar we toch ook niet in de wet vastleggen van welk toilet iemand gebruik moet maken.

Dat meende ik dus, maar ik had dit filmpje van Voetbal Inside nog niet gezien. Ik kan nu een grap maken dat ik als hetero-man me distantieer van deze hetero-mannen. En misschien zou dat nog een goede grap zijn ook, want een echte kerel maakt zulke grappen niet. Die heeft respect voor mensen. De draak steken met iemand die de moed heeft om in het openbaar over haar genderverandering te spreken: de lafheid, de volstrekte lafheid.

Naschrift, zondag 4 februari

Ik heb even de commentaren op slot gezet. We zijn vlak vóór het moment waarop het uit de hand loopt.

Deel dit:

52 gedachtes over “Lafheid

 1. Daniël

  Laat ik de wetenschapper in u aanspreken. Wat is de DSM classificatie hiervoor?

  En wijzen onderzoeken uit dat depressies en andere stoornissen bij die mensen meer of minder worden na de geslachtsverandering?

  Van mij mag iedereen doen en laten met zijn leven en lichaam wat hij wil.
  Dat is vrijheid.

  Het nare zit in het feit dat de overige 99.9% van de mensen wordt opgedragen om ineens naar een zogenaamd geslachtsneutraal toilet te gaan en het gebruik van de worden hij een zij wordt ontmoedigd of zoals in Canada verboden.

  97 verschillende genders? Ik noem dat kolder.

  https://youtu.be/WtftZPL-k7Y

   1. Daniël

    Argumenten graag. Waar trek ik zaken uit zijn verband? Ik volg de discussie en vooral die in USA heel aandachtig aangezien alle ellende uit de USA meestal over komt waaien. Dus wat zijn precies mijn drogredenen?

    1. emmajacobjan

     Ook je opmerking over het genderneutrale toilet is er iets bij slepen wat er niet bij hoort.
     Ik ben transgender, en heb geen zin om me te moeten verdedigen tegen iemand die iets heeft tegen genderneutrale toiletten.

      1. Jee joh.

       Iedere transgender beleeft het op een eigen manier, en bij sommigen helpt het om daar woorden aan te even. Mag daar alsjeblieft ruimte voor zijn, zonder dat in het belachelijke te trekken?

       Het laat gewoon zien dat genderidentitiet een grijs gebied heeft

       1. mnb0

        “Mag daar alsjeblieft ….”
        Nee. Want orakel Daniel heeft verordonneerd dat twee genderidentiteiten vrijheid genoeg is [/s].

  1. Manfred

   “Het nare zit in het feit dat de overige 99.9% van de mensen wordt opgedragen om ineens naar een zogenaamd geslachtsneutraal toilet te gaan en het gebruik van de worden hij een zij wordt ontmoedigd of zoals in Canada verboden.”

   Alledrie volstrekte flauwekul.
   Als jij even naar je eigen toilet kijkt – misschien eerst even zichtbaar maken door de kots er af te vegen – zul je zien dat daar niet opeens iets aan veranderd is. Hetzelfde geldt voor de toiletten van die 99,9% (komma!, we zijn hier niet in de VS) van de mensen.
   De woo!rden hij en zij worden nergens ontmoedigt (als ze al in de plaatselijke taal voorkomen), door niemand en helemaal niet in België en Nederland waar dit verhaal zich afspeelt.
   dat die woorden in Canada zelfs verboden zouden zijn is helemaal van je genderneutrale pot gerukt.

   Dat gezegd ben ik het toch met Jona oneens.
   Allereerst komt de kritiek omdat Voetbal Inside al in het verdomhoekje zat, niet alleen vanwege deze parodie. Dit soort typetjes zijn zo vaak gespeeld, van André van Duin tot Koot en Bie.

   Maar het is vooral dit:
   “De draak steken met iemand die de moed heeft om in het openbaar over haar genderverandering te spreken: de lafheid, de volstrekte lafheid.”

   Mijn eigen tweet voor het gemak citerend:
   “Bo ziet er nou eenmaal uit als Boudewijn met een pruik: belachelijk. Van der Gijp maakt dat beeld niet belachelijk, hij laat zien dat dat beeld al belachelijk wás. #voetbalinside #bovanspilbeeck Wat @VoetbalInside laat zien is geen trans- of homofobie maar aanstellerfobie.”

   Van Spilbeeck had juist als mediaman* heel goed kunnen inschatten hoe hij in zijn nieuwe gedaante zou overkomen en wat voor reacties dat beeld – het beeld!, niet zijn keuze, het proces, hijzelf of het verhaal – zou overkomen. Hij ziet er niet uit als een transgender, hij ziet er uit als een parodie op een transgender. In het openbaar ergens over spreken kan op honderden manieren, de keuze om dat op zo’n manier op tv te doen is geen moed maar mediageilheid. Laten zien hoe dat overkomt is geen lafheid.

   (* Ik kies vanwege de consistentie voor de mannelijke vorm.)

    1. Manfred

     Dat zal jij weten, met je feitenvrije verwijzing naar een site waar iets heel anders staat dan wat jij roept. Ik vind het niet eens nodig de passage te citeren die je tegenspreekt, aangezien je die waarschijnlijk net zo min kunt lezen of zult vervormen in iets tegenovergestelds.

  2. mnb0

   Ja, ik voel mij als 100% hetero man zoooo naar als ik moet pissen op een genderneutraal toilet ipv op een 100% hetero toilet. Ik kan mijn wormvormig aanhangsel er nauwelijks van onder controle houden, zo verontwaardigd zwiept hij heen en weer. Dus als het een smeerboel is op een genderneutraal toilet weet u wiens schuld het is – van Emma {/s].
   Het is 0% of 100%. Meer vrijheid dan dat is kolder, zo heeft Daniel ge-orakeld.

 2. Ik heb hier twee gedachtes over:
  A Je stelt dit, heel terecht, aan de kaak.
  B Maar tegelijkertijd geef je er aandacht aan en aandacht is voeding, ook voor deze onverbeterlijke macho’s.
  En mijn toch al niet zo’n hoge dunk van de voetbalwereld kreeg een extra knauw.

 3. Dannie

  Je hoopt als vrouw deze mannen al nooit tegen te komen, laat staan als transgender, want hun niveau is bedroevend. Hopelijk spelen ze een achterhoedegevecht.

   1. Daniël

    Is dat niet de basis van goede satire? T is lastig om voor anderen te bepalen wat grappig is. Ik heb niets met voetbal en ik zie dit filmpje hier voor het eerst.

    Is niet de hofnar de enige die de waarheid kan spreken?

    Ik ben heel benieuwd wie hier allemaal het dreigen met fysiek geweld naar Ben Chapiro zal vergoelijken?

    https://youtu.be/YgQy70_LPS4

    Laten we vooral de discussie voeren.

    En om met een wat luchtiger onderwerp af te sluiten, wat een vondst hè in Guatemala!

    1. mnb0

     Goede satire trapt naar boven. Naar beneden trappen is net zo min satire als een cartoon in een staatskrant van een ideologische dictatuur (en ja, er zit hier een Godwin in besloten).

 4. Erik Hofmans

  Wie kijkt er nu in vredesnaam naar dit soort programma’s. Het feit dat ik per ongeluk weet hoe die mannen heten, is al erg genoeg.

  1. Martijn

   Je zal maar als puber bij je ouders op de bank zitten terwijl dit opstaat: dan durf je al helemaal niet meer te beginnen over “ik twijfel over m’n lichaam”.

   1. Manfred

    Als je anno 2018 als puber nog tv kijkt tussen je ouders op de bank heb je waarschijnlijk nog wel meer onzekerheden dan alleen dit.

    1. Daniël

     Pijnlijk waar. Blijkt wel dat Martijn zelf geen pubers heeft.
     Pubers kijken Femke Louise, snapking, rapper boef en alles wat blijkbaar trending is op YouTube.
     Het is satire, een anti reactie op die Belgische verslaggever die net van geslacht gewisseld is.
     Over smaak valt te twisten maar ik vind het niet per se laf.
     In een vrije samenleving wordt je zo af en toe gekwetst, mensen hebben het recht om anders over zaken te denken van jij. Ik

     1. mnb0

      De vrijheid a la Daniel: hij bepaalt voor pubers waar ze naar kijken.
      Waarom ben ik niet verbaasd dat volgens Daniel trappen naar beneden niet per se laf is?

 5. Marius

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat een mens verlangt anders te zijn dan hij/zij is.
  Het lijkt mij dat het hier vooral gaat om, vanuit onvrede met het beschikbare lichaam, een verlangen naar een anders gevormd lichaam (de gestalte).
  Kan het mogelijk zijn dat een verlangen zich uitstrekt over de per definitie onbekende geest (intuitie, verlangen, gevoel, denken, …) van de onbekende soort man of vrouw (de Gestalt)?

  1. Een nar spreekt de waarheid tegen de machtigen der aarde. Een nar heeft moed. Dit is het laffe gedrag van degenen die op het schoolplein de bullebak toejuichten die een kind aan het pesten waren dat een brilletje droeg of niet goed meekwam met de gymnastiekles.

   1. Willem.

    Ik heb het nu even bekeken en vind het een nogal flauwe grap. Eigenlijk de discussie niet waard.
    Als je naar zo’n programma kijkt moet je een beetje eelt op je ziel hebben anders links laten liggen.

 6. jacob krekel

  Eerst Trump, en nu Johan Derksen, Wat staat ons nog te wachten. Zeker, een blogger kan zijn onderwerpen kiezen, maar ik lees dit blog toch voor de aardige stukjes over de klassieke oudheid Zoals vandaag in Trouw een aardig stuk stond over dat Grieken niet aan liefdadigheid deden en Joden en Christenen wel. Dan denk ik meteen: hoe zou Jona op zijn favoriete krant reageren?
  En wat dit betreft. Het zal wel psychologiseren zijn, maar de reacties van sommige mannen op transgenders (en homo’s) lijken mij een uiting van een diepe onzekerheid over wat ze als de eigen mannelijkheid beschouwen. Angst en vlucht naar voren dus.

 7. Robert Vermaat

  Dit ‘programma’ komt alleen in het nieuws als de aanwezigen ofwel stuitende opmerkingen maken ofwel onderling ruziën. Mocht ik er langs zappen ga ik zo.snel.mogelijk verder. Barbarij van de laagste grond.

  1. Joost

   Ooit wel een goed onderhoudend programma met soms leuke humor tussendoor voor de voetballiefhebber. Het is vooral de laatste 2 jaar een goedkoop ordinair programma geworden. Waar Jona zich over beklaagt is slechts 1 van de vele incidenten…..de obsessie van Derksen met Sylvana begint ook stuitend te worden. Kijk het zelf dus nog wel, al zal dit het laatste seizoen zijn.

   1. Daniël

    Kijken jullie nog tv dan? Ik heb mijn tv abonnement 4 jaar geleden opgezegd en het is een verlossing. Op mijn tv draait alleen YouTube Netflix en convenant. Geen reclames, geen propaganda, zoals ik al zei een verlossing. Ik kan het iedereen aanraden!

    1. Joost

     Docu’s op Npo en BBC series zijn ook nog wel aan te raden hoor 🙂 Nieuws en talkshow kijk ik ook nog wel geregeld.

 8. Ik ben het met Jona eens dat dit smakeloos en laf is. Tegelijk ben ik in de lijn van Daniel van mening dat de manier waarop deze hele genderdiscussie wordt gevoerd vaak stuitend opdringerig is, in de zin dat je wordt geacht geslachtsverandering altijd toe te juichen en het niet moet wagen daar enige kanttekening bij te plaatsen.

 9. Kees Claassen

  Het naar horen zeggen platvloerse programma met Derksen en Van der Gijp, ik kijk er nooit naar, brengt nu een satire waar iedereen over valt. Waarom eigenlijk brengen ze die als transgender vermomde Gijp? Waarom kon ik er wel om grinniken?
  Omdat ze spotten met de opgedrongen transgenders die hun persoonlijke “uit de kast komen” zo nodig aan de grote klok moeten hangen in plaats van binnenshuis houden. De media prijzen de transgenders om het hardst aan als “toch wel iets heel moois”. Kritiek is vrijwel onmogelijk gemaakt, want is per definitie vreselijk discriminerend. En die omgekeerde wereld stuit me tegen de borst. Dus grinnik ik.

 10. jacob krekel

  Volgens het SCP waren er in Nederland in 2016 ca 2000 transgenders, en zijn er een kleine 50.000 die met hun sexe worstelen. Ik heb geen 2000 grote klok verhalen gezien dus, beste meneer Claassen, dat is toch wel een grove generalisatie. Verder hebben transgenders gemiddeld het niet zo makkelijk. 38% leeft van een uitkering tegen. Ik weet niet welke kritiek u waarop had willen hebben, die u onmogeliijk is germaakt (door wie?), dus grinnik vrolijk verder. Als u het maar niet zo luide doet als J.Derksen

 11. Daniël

  Ik kan legio voorbeelden van tonen van mensen die gekwetst worden waar bijna niemand zich druk om maakt. Selectieve verontwaardiging ligt altijd op de loer. Ik geloof niet zo in safe spaces.

  1. mnb0

   Ja, zoals mensen die zo gekwetst worden door het idee van meer dan twee genders dat ze het af moeten doen als kolder en beginnen te klagen over opdringerige transgenders.

 12. Daniël

  Ik ga toch in gesprek daar zijn we hier toch mee bezig?!

  Ik wil best even chargerende hoor.
  Mijn gender is farao en ik wil graag dat iedereen voor mij knielt als teken van respect. (Variaties met apache helikopter kom je op het net ook genoeg tegen). Dus of je mij in het vervolg wilt aanspreken met Heer van de twee landen.

  Wat iedereen privé doet moet men zelf weten, zodra het publieklijk is mogen anderen daar iets van vinden.

  1. mnb0

   Geef mij één voorbeeld van een transgender die graag wil dat ik voor hem/haar kniel als teken van respect en ik geef toe dat u in gesprek gaat. Al wil ik ook niet de mogelijkheid uitsluiten dat in gesprek gaan voor u synoniem is met naar beneden trappen en/of dooddoeners debiteren.

 13. Rob Duijf

  Het gebeurt wel vaker dat ik op dit blog in verbijstering kennis neem van archaïsche denkbeelden die mijn medemensen er op na houden. Alles wat anders is dan algemeen aanvaard, is vreemd, gek, belachelijk, bedreigend. Dat zegt iets over de mensen die dat zo ervaren.
  Het valt ze niet kwalijk te nemen, dat er wordt getornd aan hun ingebakken condtioneringen. Het is de enige (schijnbare) veiligheid die ze van hun opvoeders en omgeving hebben meegekregen. Een veiligheid die alles wat anders is, wordt ontzegd. Hoe kan dat ook anders?
  Ook dit is een onderwerp dat volledig past in de ontwikkeling die mensen tot op heden doormaken, door alle eeuwen en culturen heen, tot op de dag van vandaag.
  Ik heb vooral een gelukkig mens gezien. Een mens die eindelijk die ene grote stap heeft durven zetten en die zegt: dit ben ik, doe het er maar mee.
  De reactie daarop heb ik hierboven al beschreven: angstige bekrompenheid. Het belachelijk maken van alles dat anders en dus bedreigend is. Dáár zou je medelijden mee moeten hebben.

  1. Rob Duijf

   En nu ik toch op dreef ben, moet het volgende me ook nog even van het hart: machomannetje René Gijp van VI heeft een mond die groter is dan zijn intelligentie (teveel harde ballen op zijn hoofd gehad?). Een mannetje dat volhoudt dat homoseksualiteit in het voetbal niet voorkomt, is het boegbeeld van de Vaderlandse onnozelheid.
   Oh enne: ook dit is satire…
   (Heerlijk toch, dat je daar zo mee weg kunt komen…)

  2. mnb0

   Ik zou er medelijden mee hebben als dat niet verbruikt zou zijn aan diegenen die door die archaische denkbeelden buitengesloten dreigen te worden.

Reacties zijn gesloten.