Nubisch offerdier

Een bijna abstract beeldje van een offerdier

Omdat ik onverwacht de stad uit moet, en omdat de zetproef van mijn nieuwe boekje Wahibre-em-achet en andere Grieken er inmiddels is, vandaag even een heel kort stukje: een afbeelding van een ram, die zo meteen geofferd zal gaan worden. Om het slachten zo snel mogelijk te laten verlopen, hebben de offeraars de poten al gebonden.

Het voorwerp is vervaardigd rond 700 v.Chr. en is te zien op de Nubië-expositie in het Drents Museum in Assen. In de catalogus illustreert een plaatje als het bovenstaande een hoofdstuk over de in het Egyptische Thebe gebouwde tempel van Moet, de Egyptisch-Nubische beschermgodin van het koningschap, maar ik geloof niet dat het kunstig gemaakte, bijna abstracte beeldje daar is gevonden.

Mocht u naar de Nubië-expositie willen: volgende week zondag spreekt de nieuwe conservator Bastiaan Steffens, wiens eerste grote tentoonstelling dit is, om 14:00 over de vondsten van de Amerikaanse archeoloog George Reisner.

[Dit was de 309e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

5 gedachtes over “Nubisch offerdier

  1. Rob Duijf

    ‘(…) ik geloof niet dat het kunstig gemaakte, bijna abstracte beeldje daar is gevonden.’

    Waarom niet?

  2. jan kroeze

    Zou Picasso dit beeldje hebben gezien? Hij was behoorlijk goed in jatten van anderen. Zijn boodschap was dan dat hij het beter kon dan die ander. hij was goed maar kon weer niet uitstaan dat een ander met sommige zaken beter waren dan hijzelf.

Reacties zijn gesloten.