Iraans erfgoed

Lotfollah-moskee, Isfahan

Ik heb vandaag viermaal de vraag voorgelegd gekregen wat ik vind van het dreigement van de Amerikaanse president Trump om Iraans erfgoed te vernietigen.

Ik vind dat heel erg en ik heb gespeeld met de gedachte tweeënvijftig foto’s online te plaatsen om u een beeld te geven van waar het om gaat. Het gaat om werelderfgoed en de vernietiging daarvan is een oorlogsmisdrijf.

Dat kan echter niet het laatste woord zijn. Deze escalatie is ongewenst en we moeten onze afschuw zeker uitspreken, maar ik heb liever dat het accent daarbij wat minder ligt op het erfgoed en wat meer op het vermijden van bloedvergieten.

Zie ook de Tweet van Michael Press.

Deel dit:

9 gedachtes over “Iraans erfgoed

 1. Frans

  Laten we het er maar op houden dat het grootspraak is. Op die manier zou hij de hele wereld en niet in de laatste plaats Iraniërs die tegen het regime zijn, tegen zich in het harnas jagen.

  1. FrankB

   Ik hoop het met u, maar het vervelende met grootsprekers is dat ze vroeg of laat hun woorden in daden om gaan zetten. En in het komende verkiezingsjaar zou het Kereltje met het Oranje Haar wel eens aan die verleiding toe kunnen geven.

 2. Robbert

  Ik vind het uiterst treurig dat er in Iran een abject regime is dat stookt in de regio en eigen burgers gevangen zet en vermoordt. De USA is daarmee niet vergelijken maar ik vind het treurig dat z’n president niet beter in de hand kan worden gehouden. Van dit soort meningen over het wereldnieuws gaan er natuurlijk dertien in een dozijn.
  Maar je idee om 52 foto’s te plaatsen lijkt me een relevant protest, ik zou het zeker doen als je de tijd ervoor kunt vinden en laat je niet weerhouden door het idee dat er nog ergere dingen denkbaar zijn dan monumenten opblazen…

  1. FrankB

   “De USA is daarmee niet vergelijken …..”
   Juist op de drie door u genoemde punten wel. Het percentage Afro-Amerikanen dat vast zit is schrikbarend hoog en dit is het resultaat van institutioneel racisme. En Afro-Amerikanen lopen ook een onaanvaardbaar risico om door (blanke) politie-agenten doodgeschoten te worden. Plus de VSA stoken over de hele wereld.
   U zult dus met andere punten moeten komen om deze bewering te rechtvaardigen. Gelukkig is dat niet erg moeilijk.

 3. Frank Bikker

  Iemand die enkel maar dreigt te handelen als zijn morele tegenstanders begeeft zich toch al aardig op hun morele niveau.

Reacties zijn gesloten.