Derde Symposium voor Wetenschapsbloggers

Het eerste symposium

Op 19 februari vindt alweer het Derde Symposium voor Wetenschapsbloggers plaats. Na edities in Amsterdam en in Nijmegen is deze aflevering online. De aflevering van dit jaar heeft, mede vanwege de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen en de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, als thema:

Wetenschapbloggers en politiek

Dat veel wetenschappers maatschappelijk en/of politiek relevant onderzoek uitvoeren, staat vast. Maar hoe deel je je onderzoeksresultaten op een effectieve manier met de politiek? Deze online-middag draait om de manieren waarop je je onderzoek toegankelijk kan maken voor politici en beleidsmakers. Waarom zou je hier zelf tijd aan besteden, en hoe kan je dit effectief doen? In hoeverre zouden wetenschappers politiek betrokken moeten zijn? En kunnen blogs hierbij een rol spelen?

Socioloog Thijs Bol (UvA), bekend vanwege zijn onderzoek naar kansenongelijkheid in het onderwijs en zijn columns over de documentaire ‘Klassen’, vertelt hoe hij als wetenschapper zijn expertise deelt met politiek en maatschappij. Senior onderzoeker Patricia Faasse (Rathenau Instituut), expert op het gebied van wetenschap en beleid, zal verder ingaan op de vraag hoe je als wetenschapper effectief je kennis met de politiek kan delen.

Hierna volgt een paneldiscussie over de rol van wetenschappers en wetenschap in relatie tot de politiek. In het panel nemen deel:

Voorafgaand aan het Symposium is er een introductiesessie, waarin wetenschapsblogger Marten van der Meulen ingaat op de vraag, hoe je nou begint met bloggen. Deze sessie is expliciet bedoeld voor bloggers die net wel of net nog niet zijn begonnen. Na het inleidende praatje is er gelegenheid voor beginnende bloggers om ervaren wetenschapsbloggers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Dit symposium wordt georganiseerd door Jona Lendering, Marten van der Meulen, Hermen Visser en Suze Zijlstra.

Praktische informatie

 • Datum: 19 februari 2021
 • Tijd: 14.00 – 17.30 uur
 • Locatie: online, link wordt aan de aangemelden gestuurd voor de bijeenkomst
 • Doelgroep: mensen die (al enige tijd) bloggen over wetenschap, mensen die willen gaan bloggen over wetenschap, en andere geïnteresseerden in wetenschapscommunicatie.

Programma

Aanmelden kan via Suze Zijlstra op info@suzezijlstra.nl. Geef hierbij graag aan of je wil starten vanaf de sessie voor beginnende bloggers (14 uur), of dat je deelneemt vanaf de lezingen (15 uur).

Deel dit:

6 gedachtes over “Derde Symposium voor Wetenschapsbloggers

 1. “Waarom zou je hier zelf tijd aan besteden, en hoe kan je dit effectief doen?”
  Omdat wetenschappers nu eenmaal meer verstand hebben van hun vakgebied dan bijna alle politici en omdat de waarschijnlijkheid van goede politieke beslissingen toeneemt naarmate politici beter geïnformeerd zijn.
  Al zit er geen garantie op.

  “Datum: 19 februari 2020”
  Dat zal wel 2021 moeten zijn.

 2. “De dogmatische houding van de wetenschap lijkt op de halsstarrigheid waarmee de paus ooit ontkende dat de aarde om de zon beweegt.”
  Oei. Ook dat zat anders. Heel kort en onvolledig:

  1. Galilei had de paus weer eens beledigd en dat was voor een katholiek in de eerste helft van de 17e eeuw bepaald onverstandig;
  2. Galilei hield vol bewezen te hebben dat de Aarde om de Zon draaide en daarmee had hij het om allerlei redenen fout.

 3. Frans

  In hoeverre zouden wetenschappers politiek betrokken moeten zijn… Ik zou zeggen: zo weinig mogelijk. Momenteel lijkt het erop alsof we geregeerd worden door virologen.

  1. Martin

   “Deze online-middag draait om de manieren waarop je je onderzoek toegankelijk kan maken voor politici en beleidsmakers”. Dat kan niet met de exacte vakken, want politici hebben daar meestal geen kaas van gegeten. Die kijken meer naar de resultaten. Dat is ook te zien aan de sprekers.

Reacties zijn gesloten.