Bij ons in het dorp (15)

Gijsbrecht van IJsselsteinstraat, hoek Onstein

Door familieomstandigheden woon ik tijdelijk niet in Oud-West maar in Buitenveldert. Amsterdam is zo groot niet, dus er zijn eigenlijk maar twee dingen anders: enerzijds is het hoekje halal dat ik ken uit mijn eigen supermarkt in deze buurt een hoekje kosjer, en anderzijds wordt het oud papier hier minder vaak opgehaald. De buurtbewoners brengen het netjes naar de containers maar omdat die altijd vol zijn, zwerft het karton overal door de straat.

Halverwege de Gijsbrecht van IJsselsteinstraat

Er is in deze buurt wel, zo ontdekte ik, een aanvullende ophaaldienst die uitrukt zo snel er een “melding openbare ruimte” is gedaan. Het probleem is dat die aanvullende ophaaldienst wel aan het uitrukken kan blijven, want er zijn in deze buurt eenvoudigweg te weinig containers. En er is teveel oud papier. Het is een capaciteitsprobleem.

Gijsbrecht van IJsselsteinstraat, hoek Doddendaal

Het onderstaande trof me. Iemand was het zat dat er zoveel karton bleef liggen en sprak de buurtgenoten daarop aan. Terwijl die buurtgenoten, die netjes naar de container wandelden, er ook niets aan kunnen doen dat die de hele week door bomvol zit.

Gegeven het logo vermoed ik dat het van officiële zijde is bedacht; gegeven de toon vermoed ik dat het niet zo is. Ik weet het niet maar het doet me denken aan, verrek, mijn eigen stadsdeel, waar de gemeente de fietsenrekken uit mijn straat weghaalde en vervolgens fietsen verwijderde die niet in een rek stonden.

Deel dit:

9 gedachtes over “Bij ons in het dorp (15)

 1. FrankB

  In alle Groningse gemeenten zou de oppositie smullen van dit soort stukjes – een uitgelezen kans om B&W het vuur aan de schenen te leggen!

 2. Marcel Meijer Hof

  I Het webwinkelen nam een hoge vlucht, inclusief kartonnen verpakkingen.

  II Grotere gemeenten zijn verkokerde conglomeraten van koninkrijkjes die op leven en dood worden verdedigd. Of zoals een gepensioneerd prolejct-beheerder het letterlijk uitdrukte: ‹ ALTIJD met het mes tussen de tanden. ›

  III Nadenken is moeilijk. Voorbeeld; in het parkje om de hoek werden nieuwe bomen bijgeplant met een mooi groot spandoek ernaast « Ons dorp bloeit ». Nu, een half jaar later is het spandoek weg(gewaaid ?) en staat er al weer weken een scheefgezakt metalen frame in het gras langs de invalsweg vanuit Duitsland. In stilte roep het ‹ WELKOM ›.

  IV Naar hun werk fietsende ambtenaren ( gewenst beleid :-0 ), lukt het niet om de omgeving in zich op te nemen, laat staan actie te ontplooien. Zie ook gedoofde lantaarnpalen & misplaatste verkeersborden.

   1. FrankB

    De Typhoon is in 1992 opgekocht door het Telegraaf-concern; dat heeft weinig nieuwe abonnee’s gekregen.
    Zojuist heb ik De Orkaan even bekeken. Ik krijg er net zo’n post-verkiezingsdepressie van als na het raadplegen van de Oost-Groningse nieuwsblogs vanochtend. VVD de grootste in Eemsdelta, Midden-Groningen, Oldambt en Veendam; PVV in Pekela, Stadskanaal en Westerwolde. De ander is dan bijna steeds tweede.

 3. Rob Alberts

  De wijze van aanspreken van de buren blijft een lastig iets. Dat een falende overheid nog slechter te benaderen is blijft een probleem.

  Herkennende groet,

 4. Christo Thanos

  Het overlast van de te volle papierbakken is het gevolg van de nalatigheid van de gemeente. Zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Dit zijn problemen die buurtbewoners niet zelf zo snel kunnen oplossen.

  Sinds kort heb ik van de gemeente een ‘grijper’ in bruikleen gekregen en maak ik zelf regelmatig een wandeling in mijn buurt en ruim ik zelf rommel op. Elke keer weer een halve vuilniszak vol. Ik kan wel blijven ergeren aan het vuil, of ik kan er ook zelf iets aan doen.

  Zo neem ik zelf de regie bij het ijzel-vrij houden van een fietsbruggetje, letterlijk bij mij om de hoek. In de herfst flink vegen en schoonhouden en bij naderende vorst even zout strooien. Ik ben hier de laatste jaren in de winter wel eens goed gevallen met de fiets, maar dat overkomt me nu niet meer.

  1. Marcel Meijer Hof

   Dank U ! Dit zijn een waardevolle initiatieven. U heeft volkomen gelijk door ergernis om te zetten in een positieve bijdrage – hetgeen, belangrijke stimulans (en aanmoediging voor anderen die dit lezen), een beetje voldoening schenkt.

 5. Robbert

  Ik gun iedereen het uiten van herkenbare en leuke slechte ervaringen met z’n gemeente. Toevallig of niet, onze VvE had een aantal goede ervaringen met de gemeente, met adequate contacten.

Reacties zijn gesloten.