Ringelingen en Nibelungen (2)

2x Suske en Wiske en de Ringelingenschat

[Dit is het tweede deel van een stuk over het klassieke Suske & Wiske-album. Het eerste is hier.]

Waar gaat De Ringelingenschat over? Suske, Wiske, tante Sidonia en Lambiek komen in het bezit van een drinkhoorn, en omdat ze er meer van willen weten, gaan ze op vakantie in Xanten. Daar blijkt de hoorn over wonderlijke krachten te beschikken, zodat het viertal belandt in de middeleeuwse stad. Lambiek, die inmiddels is voorzien van de geweldige naam Bikfried – het Vlaamse volksvoedsel is nooit ver weg – aanvaardt nu een betrekking als drakendoder, en het moet gezegd: hij brengt het er bepaald niet slecht vanaf.

De bewoners van Xanten zuchten ondertussen onder de belastingen die hun koning, Hagen Kartoffel (nog meer patat) von Ringeling, hun oplegt. Zo ontstaat de Ringelingenschat, die gestolen zal worden; vanzelfsprekend wordt deze misdaad uiteindelijk opgelost en worden de daders bestraft, waarna onze helden terugkeren naar hun eigen tijd.

Lambieks rol als drakendoder wordt uitgewerkt door Bikfried de trekken mee te geven van Siegfried, en meer in het bijzonder een Siegfried die lijkt op de wijze waarop Paul Richter de rol speelde in de eerste van de twee Nibelungenspeelfilms van Fritz Lang: aanvankelijk gehuld in dierenhuiden, en pas later gekleed als ridder. De inspiratie uit de film is heel duidelijk. Het bloedbad na de dood van de draak To-Tal-Krieg (als kind moest ik erg lachen om die naam) is evident gebaseerd op de dood van de draak uit de speelfilm, en het beeldrijm in de twee plaatjes hieronder illustreert hetzelfde punt.

[wordt vervolgd]

Deel dit: