Ringelingen en Nibelungen (3)

2x Suske en Wiske en de Ringelingenschat

[Dit is het derde deel van een stuk over het klassieke Suske & Wiske-album. Het eerste is hier.]

De speelfilm Die Nibelungen. Siegfried van Fritz Lang is overigens niet de enige bron van inspiratie van De Ringelingenschat. Ook de opera’s van Wagner spelen een rol, bijvoorbeeld in enkele scènes rond het smeden van een zwaard. Trouwens, de beperking van het Nibelungenverhaal tot de avonturen van Siegfried, is eveneens ontleend aan Wagner; in het middeleeuwse epos draait het immers uiteindelijk om de wraak van Kriemhild, de tweede film van Lang, maar dat is een thema waar noch Wagner noch Vandersteen iets mee kon.

Vandersteen haalde zijn inspiratie dus meer uit de opera en de film dan uit het middeleeuwse Nibelungenlied zelf. Toch bevat het stripverhaal enkele rechtstreekse echo’s van het origineel. De verstrooide Duitse professor zegt bijvoorbeeld dat hij heeft zitten lezen in zeer oude boeken. Dat is een vrij letterlijke verwijzing naar de beginregel van het heldendicht, “Uns ist in alten mæren”.

Een andere ontlening aan de echte mythologie is de wijze waarop Bikfried de draak doodt, namelijk door in een kuil te wachten tot het monster eroverheen kruipt, en het dan in de onderbuik te steken. Ook Siegfried maakte op deze wijze een einde aan het ondier.

Totaal nieuw is natuurlijk Vandersteens eigen draai aan de materie: de rol van belastingheffing. In het Nibelungenlied is de schat gewoon een gegeven, maar in het stripverhaal is ze het resultaat van de noeste arbeid van de bewoners van Xanten.

Dát, en niets anders, maakt de held Bikfried werkelijk onkwetsbaar. Weliswaar heeft hij zich ook gebaad in drakenbloed en heeft hij een pantserhuid, maar een deel op zijn rug, waar (net als bij Siegfried) een boomblad is neergedwarreld, is onbedekt gebleven; daar is hij kwetsbaar en hij zal dan ook worden vermoord door een speer in zijn rug. Nu kan de held van een stripverhaal natuurlijk niet sterven, maar Vandersteen kan zich briljant redden uit het probleem – Bikfried is onsterfelijk, want een belastingbetaler mag niet sterven, hij moet blijven leven om te betalen.

Deel dit:

2 gedachtes over “Ringelingen en Nibelungen (3)

  1. Gijs Grob

    Te gek artikel over mijn favoriete Suske en Wiske-album. Wel jammer dat je je baseert op de lelijke halfbakken hertekende versie uit de jaren zestig. Doe je zelf een plezier en probeer het rood-blauwe Vlaamse origineel te bemachtigen, al dan niet in herdruk. De originele tekeningen zijn veel krachtiger.

Reacties zijn gesloten.