Bovenaardse schoonheid

© Don Pettit

Aangezien de aarde om zijn as draait, lijkt het alsof de zon en sterren langs de hemel bewegen. De beweging van de sterren kun je fotograferen. Zet een camera goed vast, belicht een tijdje, en je krijgt kleine streepjes te zien. Open de lens enkele uren, en je krijgt enorme bogen.

Je kunt het ook anders doen. Bijvoorbeeld in een ruimtestation op 380 kilometer hoogte. Ook dan krijg je bogen van licht te zien, alleen is het dan niet doordat de sterren bewegen, maar door de beweging van het ruimtestation, dat met een snelheid van 29.000 kilometer per uur om de aarde draait.

Voor u en mij is het niet weggelegd. Wel voor astronaut Don Pettit van de NASA. De foto hierboven is dus geen truuk, het is één lange opname. Of beter: een verzameling opnames, want met digitale camera’s kun je niet langer dan 30 seconden belichten; zou Pettit met ouwerwetse film hebben gewerkt, dan was het slechts één opname geweest.

Meer foto’s hier en hier. De foto boven toont, behalve bogen van licht en de aarde, linksonder de opslagruimte Leonardo, linksboven de centrale module Unity, middenin de opslagruimte Rassvett met daaraan bevestigd een experimenteerruimte, rechtsboven de module Zarya (het oudste deel van het ruimtestation) en helemaal rechts de module Pirs, die wordt gebruikt als deur voor ruimtewandelingen. Daaraan is, rechtsonder, een Sojoezruimteschip bevestigd.

Deel dit: