Archeologische clichés

harzhorn

Als een journalist moet schrijven over archeologie, dan komen de clichés al snel ter tafel. Er zijn “verdwenen schatten” gevonden, er is een “geheim opgelost” en archeologen zoeken naar een “vergeten stad”. Alleen de sportjournalistiek lijkt nog meer clichés te gebruiken, al ben ik daar niet helemaal zeker van.

Soms gaat het cliché met de inhoud op de loop. Dan brengen de clichés schade toe aan de informatieoverdracht, zoals in de kop van het bericht hierboven.

Het betreft hier de Harzhorn, 230 kilometer ten oosten van de Rijn, waar vanaf 2008 allerlei Romeins-militaire vondsten zijn gedaan. Het bleek te gaan om een veldslag tussen de Romeinen en de Germanen, behorend bij een campagne die, aan de hand van munten, kon worden gedateerd na 228 na Chr. Een koolstofdatering kwam uit op het jaar 240 (±30). Er komt een expositie over die vondsten.

De “vergessener Feldzug” waar ze bij horen, is ondertussen gewoon een goede bekende: de veldtocht van keizer Maximinus in 235. Ze wordt genoemd in de Historia Augusta, waarover ik al eens eerder blogde. Hier is de passage in de vertaling van John Nagelkerken:

Toen keizer Maximinus dus Germanië-over-de-Rijn was binnengevallen, brandde hij over een afstand van driehonderd of vierhonderd mijl op barbaars grondgebied dorpen plat, dreef kuddes weg, maakte buit, doodde zeer veel barbaren, leidde zijn soldaten rijk beladen terug, nam ontelbaren gevangen, en als niet alle Germanen hun toevlucht hadden gezocht in moerassen en wouden, zou hij heel Germanië onder het gezag van de Romeinen gebracht hebben. (II Maximini 12.1)

Kortom, wat we wisten uit een tekst, is bevestigd, en dat is gewoon heel erg leuk. Maar het is nu net géén vergeten veldtocht, zoals we hierboven lezen. Het cliché bleek sterker dan de inhoud.

Deel dit:

2 gedachtes over “Archeologische clichés

Reacties zijn gesloten.