Thracisch koningsgraf

Seuthes III
Seuthes III

Zoals de trouwe lezers van deze kleine blog zich wellicht herinneren, was ik vorig jaar in Bulgarije. Een klein land dat na de val van de Muur zijn economie heeft moeten aanpassen, vervolgens nog eens moest aanpassen aan zijn toetreding tot de EU, en inmiddels weer moet aanpassen omdat een van de voornaamste afnemers van zijn agrarische producten Syrië was. Een land ook met opvallend veel archeologisch erfgoed – Thracisch, Grieks, Romeins, Middeleeuws, you name it – dat het ook maar weer moet zien te beheren.

Het is dus alleszins begrijpelijk dat het soms niet gaat zoals je zou willen. Zoals in dit bericht valt te lezen, is het Thracische graf van Golyamata Kosmatka ingestort. De twintig meter hoge heuvel is inmiddels een meter lager. Arbeiders hebben uit de gang die de ingang verbindt met de twee grafvertrekken zo’n vijf kubieke meter aarde weggehaald.

Dit is niet zomaar een ongelukje. Of beter: Golyamata Kosmatka is niet zomaar een Thracisch graf. De man die hier begraven lag is koning Seuthes III, een vazal van Alexander de Grote, die na diens dood in 323 v.Chr. ruim twee decennia met wisselend  succes vocht tegen diens opvolger Lysimachus.

We hebben dus te maken met een vorstengraf en de voorwerpen uit het graf kunnen alleen maar worden getypeerd met woorden als “royaal” en “vorstelijk”. Ze waren in 2007 te bewonderen in het Parijse Musée Jacquemart-André, waar het te donker was om er met succes foto’s van te maken, en zijn nu in het museum van Kazanlak, dat gesloten was toen ik het wilde bezoeken. De koningskop is te zien in het Archeologisch Museum van Sofia en u leest hier meer.

Deel dit:

2 gedachtes over “Thracisch koningsgraf

  1. mnb0

    Wow, dat is nog eens een realistisch hoofd. Op cracked.com zouden ze zwaar onder de indruk zijn van Seuthes’ snor (a running gag aldaar). Die van mij is heel wat bescheidener.

Reacties zijn gesloten.