Olympisch kampioen

Portret van een Olympisch kampioen (Athene, Nationaal Archeologisch Museum)
Portret van een Olympisch kampioen (Athene, Nationaal Archeologisch Museum)

Ik kan het u niet veel klassieker geven dan de kop hierboven, gevonden in de tempel van Zeus in Olympia en tegenwoordig te zien in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene. De man draagt een olijfkrans en dat wil zeggen dat we te maken hebben met iemand die een overwinning heeft behaald bij de Olympische Spelen, de meest prestigieuze van de klassieke Griekse atletiekfestivals. (De drie andere waren in Delfi, op de istmus van Korinthe en in Nemea.) Het moet een breedgebouwde kerel zijn geweest en om die reden hebben kunsthistorici er een bokser in herkend. Misschien is het wel omdat hij een beetje lijkt op de beroemde Bokser van het Quirinaal in Rome: een even onverzettelijke kerel met even onderzoekende ogen.

Ik vind het eerlijk gezegd maar raar om iemands beroep te baseren op zijn uiterlijk. (In elk geval heeft de Poolse zwaargewicht Adam Kownacki niet als eerste bokser de bijnaam “babyface”.) Maar misschien heb ik iets niet goed begrepen, want de man is zelfs geïdentificeerd met een zekere Satyros van Elis, die in 332 en 328 het boksen won. Ik sluit overigens ook niet uit dat die identificatie is gebaseerd op het feit dat de Griekse auteur Pausanias schrijft dat hij in Olympia een door de Atheense bronsgieter Silanion gemaakt portret van die bokser heeft gezien in de Zeustempel.

Zoals u begrijpt heb ik nogal wat bedenkingen, maar dat weerhoudt me niet om deze karaktervolle kop op te nemen in de reeks museumstukken – want dit voorwerp is gewoon mooi.

[Dit was het 321e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]

Deel dit:

14 gedachtes over “Olympisch kampioen

 1. Willem van Bentum

  Ik zie wel een diadeem, maar geen olijfkrans. Of heeft de atleet de olijfkrans in zijn hand?

  1. Die haarband is de olijfkrans. Als je ter plekke bent en er dichterbij staat, herken je het wel. Moet je wel zorgen dat er even geen bewaker is, want anders gooien ze je d’r uit.

 2. Zover ik weet heeft het feit dat de afstand tussen je ogen relatief klein is heeft als voordeel dat je goed afstanden kan schatten. Maar betekent dit voor sporters (ik bemoei me zo weinig mogelijk met grote geldbedragen, eh sport bedoel ik)?

  1. A. Minis

   Weer wat geleerd. Ik dacht dat het een voordeel zou kunnen zijn omdat de tegenstander dan niet zo makkelijk op het oog mept.

Reacties zijn gesloten.