Griekse futurologie

pythia-foto

Sommige ondernemingen hebben buitengewoon onhandige namen. Als van de 14.000 soldaten die ooit met Xenofon oprukten richting Babylonië, er 6.000 terugkeerden, is “Xenofon Travel” niet zo’n uitnodigende naam. Dat werk.

De bovenstaande foto past goed in het rijtje: een gokkantoortje in Athene dat is vernoemd naar de Pythia, de profetes die in Delfi grossierde in misleidende voorspellingen. U kent de anekdote wel over koning Kroisos, die vroeg of hij ten strijde moest trekken tegen de Perzen en ten antwoord kreeg dat een groot rijk ten onder zou gaan. Te laat ontdekte hij dat zijn eigen rijk was bedoeld. De Grieken duidden de orakelgod Apollo daarom ook wel aan als Loxias, “de ambigue”.

Kortom, Pythia: dat is nou een eerlijke naam voor een gokkantoor.

Oud als ik ben, moet ik ineens denken aan een van de figuren uit de RSV-enquête, een man die voor tientallen miljoenen van RijnScheldeVerolme profiteerde via een bedrijfje met de naam MMWOPS, “making money while other people sleep”.

(Ingezonden door Joris Verheijen.)

Deel dit:

2 gedachtes over “Griekse futurologie

  1. mnb0

    “Pythia: dat is nou een eerlijke naam voor een gokkantoor.”
    Dat wou ik nou net zeggen. “Koop een lot en win” is van hetzelfde type als “een groot rijk zal ten onder gaan.”

  2. Erik B

    Ook zo’n mooie vond ik de naam die de militaire junta in Birma jarenlang heeft gevoerd: State Law and Order Restoration Committee, afgekort SLORC.
    Al is dat natuurlijk vooral een nederlandstalige associatie met ‘opslorken’, maar ik vermoed dat het in het Engels toch ook wel negatief klinkt, het lijkt op ‘slurk’ en verder heb je in het Engels vrij veel klanksymbolische woorden (ideofonen/fonesthemen) waarbij zowel ‘sl-‘ als ‘-orc’ niet bepaald positief bijdragen aan de gevoelswaarde.

Reacties zijn gesloten.