Nieuws uit Baalbek

De twee enorme monolieten (links en vooraan), met daarachter de nieuw-ontdekte grafkamers
Baalbek”de twee enorme monolieten (links en vooraan), met daarachter de nieuw-ontdekte grafkamers

Zoals de trouwe lezers van deze kleine blog weten, heb ik een zwak voor Libanon, en hoewel mijn absolute nummer-één-opgraving daar Tyrus is, ben ik ook een beetje verliefd op Baalbek, dat meer indruk op me heeft gemaakt dan Petra, Jerash en Palmyra. Misschien kwam het wel door de verkoper van Hezbollah-t-shirts die ons begroette met “sjaloom”.

De laatste jaren is in Baalbek het een en ander gedaan om de toegang naar de enorme tempels er wat netter uit te laten zien. En met succes. Er zijn ook wat opgravingen, onder meer bij de “zwangere steen” waarvan ik al eens eerder vertelde dat er een nieuwe, nog grotere monoliet was gevonden. Inmiddels is de opgraving verder gegaan en inmiddels zijn niet minder dan vijftien tombes ontdekt met elk drie grafkamers, waarin de skeletten nog bleken te liggen.

Dat is een belangrijke vondst, want de Romeinen verbrandden hun doden, zodat skeletten zeldzaam zijn. Botmateriaal levert echter buitengewoon interessante informatie, zodat we de komende jaren nog allerlei berichten mogen verwachten over de bewoners van de Romeinse Bekaa-vallei.

Het is dat ik momenteel geen cent te makken heb, maar anders zou ik nu een vliegtuig boeken om weer die kant op te gaan. Niet alleen om voor mezelf een kijkje nemen, en ook niet om twee bevriende vluchtelingenwerkers op te zoeken, maar vooral toch om weer eens minted lemonade te drinken met de vrienden die zo aardig waren me het nieuws over Baalbek door te geven. Bedankt!

Deel dit: