ISIS in het defensief

Het kasteel van Palmyra in beter tijden
Het kasteel van Palmyra in beter tijden

Twee berichten vandaag. Het eerste: vanmorgen heeft ISIS Al-Rutbah ontruimd, waarmee de weg van Bagdad naar Jordanië vrij komt. Ook lijkt de aanval richting Hit te zijn ingezet. Dit betekent dat, na de val van Ramadi, ISIS steeds verder uit de vallei van de Eufraat wordt weggedreven, naar het noordwesten.

Het tweede bericht: vanmiddag is het Syrische leger in de aanval gegaan richting Palmyra. Ten westen van de moderne stad ligt een door Fakhr-ad-Din gebouwd, zestiende-eeuws kasteel op een wonderlijke bult in het landschap. Deze lijkt nu de inzet van de strijd te zijn.

Deel dit:

8 gedachtes over “ISIS in het defensief

 1. mnb0

  Het verbaast me niets. Ik schreef het een tijd geleden al op FN: IS is een aflopende zaak. Het kan nog lang duren, vooral als Turkije en Rusland (maar ook Turkije en de Koerden) elkaar dwars gaan zitten. Maar een aflopende zaak is het. IS heeft veel te veel vijanden gemaakt en geen bondgenoten meer over.

 2. Maurits de Groot

  Ik val van mijn stoel. Ik begrijp je frustraties over het gebrek aan berichtgeving in de Nederlandse pers, maar op je blog verwacht ik zulke stukken eigenlijk niet. Of is het vooral (de schamele overblijfselen van) Palmyra dat je bezig houdt?

 3. frank bikker

  IS is een waterbed. Duikt gewoon weer ergens anders op. Er zijn trouwens nog veel te veel landen die er belang bij hebben dat ze bestaan.

  1. Daarin zou je gelijk kunnen krijgen. Veel zal afhangen van het eindspel. Het is ook denkbaar dat moslims begrijpen dat geweld geen weg is, zoals ook de Wederdopers hun oordeel aanpasten. Het tegendeel kan ook.

 4. Ik ben bang dat de leiding snel zal overstappen naar Libië …..
  Daarbij zullen de gevechten in Syrië gewoon doorgaan.
  De versplintering zal daar doorgaan en blijven.

  Bezorgde groet,

 5. kees claassen

  ISIS, de islamitische waanzin ten top, heeft met de Koran in de hand al teveel geplunderd en vernield in Palmyra. Het voert ook een soort guerrillaoorlog met onverwachte aanslagen en die zullen niet ophouden. Volgelingen verschuilen zich nu ook in Europa. Veel goedwillende moslims veroordelen gelukkig de gruwelijkheden van ISIS, maar velen staan ook sympathiek tegenover het vestigen van kalifaat en sharia. En dat is beangstigend gevaarlijk.

 6. IS is zeker geen waterbed, maar goed vergelijkbaar met een Germaanse stam die het Romeinse Rijk aanviel. Bij overwinningen groeide die, bij nederlagen liep men net zo hard weer weg. Op dit moment zijn er zeker bewegingen gaande die op het tweede wijzen: Soennitische verbanden die hun associatie met IS wat losser willen maken. Vorige week zouden lokale strijders zelf enige wijken van Raqqa bezet hebben, om zich zo af te zetten tegen een krimpend IS.

  al-Qaida is veel meer een ‘waterbed’ omdat er geen gehoorzaamheidsrelatie met een hoofdfiguur geëist wordt en er geen te verdedigen grondgebied is.

  Aardige bron: http://isis.liveuamap.com/

 7. De link naar almasdarnews.com over het middeleeuwse kasteel laat weten: “The thermobaric TOW missiles used by the Syrian Armed Forces are specifically used at the Palmyra front because they cause little-to-no damage to the buildings and ancient sites that are filled with ISIS terrorists.”

  Maar wikipedia stelt: “… thermobaric weapons are significantly more energetic than conventional condensed explosives of equal weight. Their reliance on atmospheric oxygen makes them [] cause considerably more destruction when used inside confined environments such as tunnels, caves, and bunkers – partly due to the sustained blast wave, and partly by consuming the available oxygen inside. Thermobaric weapons have the longest sustained blast wave and most destructive force of any known explosive, excluding nuclear weapons.”

Reacties zijn gesloten.