Cyprus

Cypriotisch mannenportret

Zoals de trouwe lezers van deze kleine blog weten, heb ik wat gezondheidsproblemen. Vóór u me massaal beterschap gaat wensen: het gaat al stukken beter. Ik ben afgelopen donderdag van Veenendaal naar Amersfoort gefietst, dus compleet invalide ben ik echt niet meer. Wel heb ik last van concentratieproblemen, zodat ik diezelfde afstand niet zou willen fietsen in het Amsterdamse stadscentrum.

Dat gezegd zijnde: ik kan wel mooi wat doen aan het omzetten van de Livius.org-website. Inmiddels is ruim vier vijfde van de oude HTML omgezet naar een modern content management systeem. Het corrigeren van die pagina’s zal later moeten gebeuren, maar ik kan soms iets toevoegen. Zoals vier pagina’s over Cyprus.

Het plaatje hierboven is een van die prachtige portretten die daar in de late zesde en eerste helft van de vijfde eeuw zijn gemaakt. Een jaar of drie, vier geleden aangekocht door het Leidse Rijksmuseum van Oudheden en één van de pronkstukken van de Karthago-expositie in 2015. Het voorwerp, dat rond 470 v.Chr. is gemaakt, staat nu iets minder opvallend geplaatst, maar trekt nog steeds alle aandacht.

Let even op de baard: die is wat oosters. Een Perzische koning zou zich zo laten afbeelden, kijk maar. De kop zelf is dan weer Grieks. Ik had dit stukje daarom willen afronden met

Het toont hoezeer Cyprus een tussenstap was tussen twee gebieden in de Middellandse Zee.

  • maar dat is natuurlijk onzin. Vrijwel elk deel van de oude Mediterrane wereld is immers de verbindende schakel tussen twee andere gebieden. Mijn punt is ook eigenlijk een ander: een eiland als Cyprus was, omdat landtransport zeventien keer zo duur was (en is) als zeetransport, méér dan andere gebieden een tussenstation. Dat geeft Cypriotische kunst een heel eigen karakter.

[Dit was de 190e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Cyprus

  1. Carla

    Stoere afstand, je fietstochtje, Jona. Zal je bekennen…….ook zonder concentratieproblemen ( voor zover ik weet …. sommige denken daar anders over… 🙂 ) fiets ik nog geen kilometer in het Amsterdamse stadscentrum. Moet er niet aan denken!
    Geniet trouwens veelvuldig van je interessante blog.

  2. Klaas

    Leuk Jona (zowel het onderwerp als het fietstochtje!). Ik vind Cyprus altijd wat onderbelicht in verhandelingen over de oudheid. Ik zie meestal nadruk op vastelands-ontwikkelingen, van de Levant, Egypte, Mesopotamië, Klein-Azië en Griekenland, waarbij Cyprus vaak slechts in een bijzin-nelijke opsomming voor komt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Kreta (althans, na de Minoïsche periode). Ik kan me niet voorstellen dat zich daar geen interessante dingen hebben afgespeeld, of dat die totaal niet zijn onderzocht?

Reacties zijn gesloten.