Livius Nieuwsbrief | Mei 2017

Van 2005 tot 2020 vatte ik het online beschikbare oudheidkundige nieuws elke maand samen en mailde dat als de Livius Nieuwsbrief naar een groeiend publiek. Uiteindelijk waren er 7900 abonnees, maar de kwaliteit van de samengevatte berichten was abominabel. Rond 2014 constateerde ik dat 40% van de online-artikelen fouten bevatte die de betrokken wetenschappers herkend behoorden te hebben. Het duurde daarna nog zes jaar tot bij mij het kwartje viel: door die informatie te delen, zelfs als ik aangaf dat het onzin was, was ik medeplichtig aan de academisch desinformatie. Dus stopte ik ermee. De oudheidkunde gaat kapot, zeker, maar het hoeft niet door onze handen te gebeuren.

Hieronder vindt u een van de nieuwsbrieven. Veel links zijn inmiddels verouderd.

======================================

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

We werken verder aan de migratie van de website: het Romeinse heiligdom in Baalbek bijvoorbeeld. Op de blog: de stichting van Rome, het bloedig moordverhaal van Pyramus en Thisbe, Paulus ontmoet een Romeinse gouverneur, een Romeinse tempel in een Egyptische oase en een kameel aan de Rijn.

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer het bericht dat de financiering van Pompeii drastisch lijkt te verbeteren.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Sprekend over Pompeii: er was een hoop gedoe rond twee skeletten, die gay zouden zijn geweest, en dat vertelt vooral veel over hedendaagse obsessies.

Twee gestolen Romeinse portretten gaan retour Italië, zo meldt Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift.

Om helemaal blij van te worden: een artikel over Peter Brown.

In de stad zelf: een aquaduct langs de Via Prenestina.

En verder: de allerberoemdste ingezetene van het Romeinse Rijk, Burdur, Caesarea, de schepen van Caligula, Ucetia, Uzès, vrouwelijke gladiatoren, Zeugma. En Hatra, dat weliswaar altijd buiten het imperium lag, maar we dit keer niet buiten beschouwing willen laten.

======================================

EN TOT SLOT

En als u het allemaal niet meer helemaal paraat hebt met die Romeinen, dan zingen de “history teachers” het u nog eens toe.

Toota witharsechwanoo!

Deel dit: