Kort Cypriotisch (1): Paulus

Apsis in de troonzaal van het Huis van Theseus, Pafos (Cyprus)

Zoals u misschien in de gaten hebt, zwerf ik momenteel over Cyprus. Ik ben nu in Pafos, een havenstad in het zuidwesten van het eiland: evenveel mozaïeken als in Piazza Armerina, maar wat verfijnder en bovendien in een zee van bloemen. Als u een vakantiebestemming zoekt: Pafos. Het is hier prachtig en met een huurauto kun je zo naar de Byzantijnse kerkjes in de bergen. De dichtheid officieel erkend UNESCO-werelderfgoed is nogal hoog in deze contreien.

Het “Huis van Theseus” dateert uit het tweede kwart van de eerste eeuw na Chr. – de mooie mozaïeken zijn jonger – en is vermoedelijk de residentie geweest van de gouverneur van Cyprus. Zo’n datering is natuurlijk een beetje nattevingerwerk en het voornaamste argument vóór de gelijkstelling van dit huis aan het Romeinse hoofdkwartier is dat het opvallend groot is. Geen heel sterk argument.

Maar als de identificatie en datering juist zijn, dan is dit de apsis van de zaal waar de gouverneur zijn gasten ontving, en is dit de plek waar Sergius Paulus een gesprek had met de apostel Paulus en zijn aanklager Bar Jezus. Volgens de auteur van Handelingen 13.3-12 nam de Romeinse gouverneur meteen het geloof aan.

Nogmaals: echt zeker is zo’n identificatie niet. Ik zou er geen krat bier onder willen verwedden dat pedes apostolorum bovenstaande vloer hebben beroerd. Maar we weten tenminste wat we niet weten – de datering en de identificatie van het gebouw – en dat is eigenlijk al heel wat.

Deel dit:

3 gedachtes over “Kort Cypriotisch (1): Paulus

  1. Ben Spaans

    Eh, volgens mij was Sergius Paulus op Cyprus niet de broer van Seneca die Paulus pad gekruist zou hebben, maar was dat een Lucius Junius Anneus Gallio die gouverneur was in Corinthe, waar hij een twist tussen Paulus en lokale Joden beslechtte, volgens Handelingen 18: 12-17 zie https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lucius_Junius_Gallio_Annaeanus

    Tenzij Sergius Paulus ook familie was…Toch jammer dat het dan ook niet tot een ontmoeting met Seneca zelf kwam.

Reacties zijn gesloten.