De Vecht

De Vecht ten oosten van Zwolle

Ik heb me weleens afgevraagd wat ik nu de mooiste Nederlandse rivier vind. Misschien is het de Linge, misschien is het ook wel de IJssel. Ze hebben allebei iets heel bijzonders. Als ik echter met een pistool op de borst moest kiezen, zou ik vermoedelijk de Overijsselse Vecht noemen. Een echte reden kan ik daarvoor niet bieden, maar het onderscheidende is in elk geval niet het einde van dit riviertje, dat zich uiteindelijk door één van zijn mondingen via het stadion van PEC Zwolle verliest in de gracht rond Zwolle. Dat einde is maar nauwelijks minder schlemielig dan dat van de Amstel, bij de aanlegsteiger van een rondvaartboot aan het Amsterdamse Rokin.

Fiets je voorbij het MAC³PARK-stadion (wie verzint zo’n naam?!) naar het oosten, dan opent het landschap zich. De meander hierboven is even voorbij Zwolle. Daarna biedt het landschap alles wat je hartje begeert: mooie uitzichten over een rivier, kasteel Rechteren bij Vilsteren, de ruïne van een vroegmiddeleeuwse motte die daar ergens rechts langs de weg ligt, en vlak voor Ommen de St-Ada’s Hoeve.(Als u die niet kent, was u nooit lid van de scouting.)

Ommen zelf biedt, niet ver van de brug over de Vecht, een café met de gouden naam Flater, dat ik vanzelfsprekend heb bezocht. Ik heb er lekker appelgebak gegeten. Alles om u te voorzien van goede informatie voor een fijn fietstochtje.

Verder fietsend passeer je Mariënberg en Hardenberg, waar spoorwegstations zijn waarvandaan je terug kunt keren naar waar je begon. Coevorden ligt nog iets verderop, niet meer aan de Vecht, die tussen dit stadje en Hardenberg uit Duitsland ons land is komen binnenstromen. Het gebied aan gene zijde van de grens is overigens ooit ontgonnen door Johan Picardt, waarover ik bij een andere gelegenheid heb geschreven.

Mocht het u verder boeien: er is weleens geopperd dat Tiberius in het jaar 4 na Chr. de Romeinse legioenen langs de Vecht naar het oosten heeft gevoerd.

Net over de grens: de Vecht bij Laar

[Terwijl ik in Armenië was, publiceerde ik een reeksje over toeristische dingen die ik tijdens fietstochtjes in Nederland heb gezien. Overijssel was nog niet aan de beurt geweest.]

Deel dit:

12 gedachtes over “De Vecht

 1. Fijn dat u aandacht besteedt aan het mooiste roeiwater van Nederland. De Nieuwe Vecht bij Zwolle is een rond 1600 gegraven watergang. Deze eindigt bij het voetbalstadion. De enige monding van de Overijsselse Vecht is in het Zwarte Water, ten noorden van de Westerveldse Kolk. Van daar uit roeien naar het voetveer bij Haerst is (ook) een unieke natuurbelevenis.

 2. Het water langs het vreselijk genaamde stadion is de Nieuwe Vecht, volgens wikipedia gegraven rond 1600, om de omweg naar Zwolle via het Zwarte water af te snijden. De eigenlijke Vecht voegt zich ten Noorden van Zwolle samen met het Zwarte Water, om langs Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis in het Zwartemeer uit te monden, vroeger natuurlijk de Zuiderzee. Mooi te zien op Google maps, https://www.google.com/maps/@52.5390645,6.099304,14149m/data=!3m1!1e3.
  Het Zwarte water komt wel uit de stadsgracht en enkele samengevoegde kleine watergangen.

 3. jacob krekel

  Een beekje waar je met ee polsstok over kunt springen en dat ook nog Westerwoldse Aa heet kan nooit de mooiste rivier van Nederland zijn, als dat al een betekenisvol begrip is.

 4. g.l.gülcher

  grappig, ik was er toevallig afgelopen zondag bij de Vecht in Stegeren, vanwege het 100-jarig bestaan van de VJK

 5. Uniek is bij Hardenberg ‘het Jeudenbargje’, de Joodse begraafplaats. Wie heeft het bedacht om de Joden hun doden hier in de drassige uiterwaarden van de Vecht te laten begraven. Tussen 1766 en 1901 was het in gebruik. Vaak was de begraafplaats onbereikbaar. Het bargje kan direkt op de Unesco Werelderfgoedlijst!

 6. Luberta

  Ha, mooie herinneringen. Ik heb, terwijl ik in het gras lag, een koekoek over de Vecht zien vliegen, al koekoeënd, je hoort ze veel, maar ziet ze niet vaak. En ik stuitte er eens op een enorm nest grote wespen in een holle boom. En in de winter na een stevige tandemtocht met mijn blinde geliefde even afstappen bij Flater om weer op te warmen. Mooie herinneringen aan een mooie rivier, met hier en daar vistrappen.

 7. Gerard van der Leeuw

  Er is een Vechtroute, die van Zwolle (en inderdaad bij het Zwarte Water) begin en bij de monding van de vecht in Duitsland ueindigt. Ik heb hem in twee dagen ooit gefietst. Aanbevolen. Er is lanf=gs de route nog veel veel moois. natuurlijk was ik op het Jodenbergje. natuurlijk was ik in de kerk van Dalfsen. et is een prachtige route die ik iedereen kan aanraden. En: fiets ook eens langs de Vlist! En ja, de Dinkel is ook moo En natuurlijk ook de beide Ijssels! We hebben nog altijd een mooi landje, dat doen wegen en witte boorden criminelen hun uiterste best het te verpesten.

Reacties zijn gesloten.