Boekhandelverdriet

Aischylos (Neues Museum, Berlijn)

Er gaan dagen voorbij zonder dat ik een Griekse tragedie lees, maar soms kun je ineens AischylosDe Perzen willen lezen. Gewoon hardop, heen en weer benend, en dus uit een papieren boek. Maar in Gemmenich, waar ik nu een maand woon, is een papieren boek nog niet zo makkelijk te verkrijgen. Vaals heeft het leuke antiquariaat Belcampo, maar ik meende meer kans te hebben dat ik mijn boek zou kunnen kopen als ik het in Aken zou proberen.

Aken heeft een kwart miljoen inwoners. Aken is een universiteitsstad. Aken trekt tienduizenden toeristen. Aken heeft dus goede boekhandels, zoals de Mayersche Buchhandlung, die ooit de grootste boekenzaak van Duitsland was. En Duitsland is het paradijs voor oudheidkundigen. Het Duits was tot de Eerste Wereldoorlog immers dé taal van de Altertumswissenschaft en veel van wat nu in het Engels wordt gepubliceerd, is een herhaling van zetten van wat allang in het Duits gepubliceerd is geweest. Nog altijd is de Griekse Oudheid in Duitsland, meer dan elders, deel van de algemene ontwikkeling. Kortom, ik was optimistisch dat ik in Aken mijn boek wel zou vinden, temeer omdat het volgens de website op voorraad was.

Niet dus.

Prima boekhandels daar in Aken, met opvallend veel personeel en deskundig advies, maar geen afdeling Altertumswissenschaft. Ik vond, nadat ik om advies had gevraagd, in de Mayersche Buchhandlung wel een leermethode Latijn (op dezelfde schap als de methode Frans) en ik vond wat algemene geschiedenisboeken, maar geen Griekse literatuur. Ik heb nog even gekeken bij de afdeling toneel, maar hoewel het assortiment prima was, vond ik de Griekse tragici daar niet.

Een afdeling Farsi was er ook niet, wat misschien nog een plek zou hebben kunnen zijn om De Perzen van Aischylos te verwachten. Boekhandelaren maken nu eenmaal vaak interessante keuzes. Een kennis van me vond Jan Foudraines Wie is van hout? bij de plantenboeken en ik heb zelf ooit SofoklesElektra aangetroffen bij de horror, wat eigenlijk de beste plek is voor dat stuk, dat een van de meest schokkende scènes uit de wereldliteratuur bevat.

Bij de andere Akense boekhandels was het al niet veel beter. Het ziet er slecht uit voor de Altertumswissenschaft. Volgende week maar eens naar Maastricht.

Deel dit:

20 gedachtes over “Boekhandelverdriet

 1. Helma Dik

  Lezen van een tablet staat je niet aan? (‘Genuine question’, as they say?). En het ging om het originele Grieks en niet de vertaling, neem ik aan?

  1. Een vertaling.

   Ik kan niet goed toneel lezen van een tablet. Althans, niet hardop. En poëzie/toneel (wat bij Aischylos samenvalt) moet je niet in stilte voor jezelf lezen. Dan werkt het niet goed.

 2. Misschien had u bij Jacobi’s Nachfolger (aan de Büchel) meer succes gehad.
  Als u naar Maastricht gaat, is de verleiding groot om de Dominikaner boekhandel te bezoeken, maar de best gesorteerde boekhandel waar men veel kennis van zaken heeft, is De Tribune in de Kapoenstraat!

 3. Kees Alders (Klokwerk-Design)

  Voor zulke specifieke wensen is boekwinkeltjes.nl volgens mij onontbeerlijk …

 4. FrankB

  ” horror, wat eigenlijk de beste plek is voor dat stuk”
  Ja, ik moet een jaar of tien, twaalf zijn geweest toen ik in bewerkte vorm (ik meen mij te herinneren door Jaap ter Haar, maar ik heb het niet kunnen terugvinden) de Griekse mythen las. Die zitten toch al boordevol wreedheid en gemeenheid. De verhalen rond de Tantalosvloek slaan alles. Toch is het Kassandra die de meeste indruk op me heeft gemaakt. Gelijk hebben, de ellende zien aankomen en er niets aan kunnen doen omdat niemand je gelooft – dat is echt erg.

  1. Kassandra is een van de ontroerendste personages uit de Griekse literatuur. En eigenlijk de hele wereldliteratuur. Bij Aischylos zit ze in de Agamemnon, ook al zo’n mokerslag.

   1. Kees Alders (Klokwerk-Design)

    Met Cassandra voel ik mij altijd innig verbonden als ik de hedendaagse politiek volg! 🙂

   2. Henk Smout

    De ene leek na de andere op onveranderlijk dezelfde lijzige maar zelfverzekerde toon over het ß-teken in het Duits: “Dat heet wel ringel-s.”

 5. In Nordrhein-Westfalen (onderwijs is in Duitsland op Landniveau geregeld) maakt Grieks geen deel uit van het gymnasiale curriculum. Misschien is dat de reden.

 6. Aken heeft geloof ik alleen een technische universiteit. Die lui lezen geen Aeschylus. In het kleinere universiteitsstadje Marburg hebben ze het wél, en nog andere tragici ook.

 7. roepers

  Ik vond wel de drie kritiken van Kant voor 9 euro een paar weken geleden in Aken, Ook een boek van Schopenhauer in dezelfde bak voor weinig geld. Vond ik niet slecht.

Reacties zijn gesloten.