Kort Libanees (6): de vlag

Het eerste ontwerp van de Libanese vlag (Privémuseum Robert Mouawad).

Na de Eerste Wereldoorlog werd Libanon een Frans mandaatgebied. Dat is een soort kolonie, maar dan zo georganiseerd dat de belastingen in eigen land blijven, dus niet bestemd zijn voor de kas van de koloniale macht. L’État du Grand Liban kreeg ook een vlag: in feite de Franse, maar uitgebreid met een cederboom.

De onafhankelijkheid kwam in de Tweede Wereldoorlog. Als ik me goed herinner werd die beloofd door de Vichy-Fransen (Pétain) en toegekend door de Vrije Fransen (De Gaulle). Hoe dat ook zij, er moest een vlag komen en hierboven ziet u het oorspronkelijke ontwerp uit 1943. Het is te zien in het Privémuseum Robert Mouawad in Beiroet. Deze vlag is ontstaan door de oorspronkelijke vlag een kwart slag te draaien en de blauwe balk te vervangen door een rode.

En dat was een misverstand. In de jaren veertig bestond het idee dat het purper waarom de Feniciërs ooit beroemd waren geweest, een soort rood was geweest. Helemaal idioot is dat niet, want het Griekse woord Foinos betekent rood en van de eigen naam van de bewoners, “Kanaänieten”, werd gedacht dat ze verwees naar rood hout. Dat laatste wordt tegenwoordig betwijfeld en het purper geldt allang weer als purper, maar niemand heeft nadien geopperd de rode banen van de Libanese vlag te vervangen door paarse.

Deel dit:

9 gedachtes over “Kort Libanees (6): de vlag

  1. Jeroen

   Even gegoogled; alleen Dominica en Nicaragua hebben de kleur paars in de vlag. Maar dan slechts als klein bestanddeel, en inderdaad niet een hele baan!

   1. Nanny

    Heb nog geen Libanees ontmoet die dit weet. Volgens hen staan de rode banen voor het door Libanezen vergoten bloed in hun pogingen zelfstandig te worden.

 1. Jeroen

  Niets fijners dan ’s nachts lekker nog even je tweets lezen…

  JONA: DE BONTE KNAAGKEVER IS EEN LULHANNES!!!
  WEG met deze sloper! Insgelijks de boktor!!

Reacties zijn gesloten.