Twee keizerkoppen

(klik = groot)

Even een vraagje. Hierboven twee Romeinse keizerportretten, herkenbaar aan de kransachtige diadeem. De linkse komt uit Nikomedeia en staat bekend als Diocletianus, al kan het ook Aurelianus zijn. De rechtse, afkomstig uit Apollonia in Albanië, lijkt wel op de linkse. Maar is het ook dezelfde kop?

Ik heb het idee dat dit niet dezelfde man is, maar ik ben niet goed in het herkennen van gezichten, zeker als het antieke beelden betreft. Anderzijds heb ik wel het idee dat ik dit gezicht ergens van ken. Wie helpt?

Deel dit:

16 gedachtes over “Twee keizerkoppen

 1. Wilfried Dierick

  De linker kop mist de frons en de wat verbeten mond van de rechter kop. Ik vraag me af waardoor je zou kunnen denken dat beide portretten van dezelfde man zijn

 2. Lastig vergelijken van een foto. Maar dit lijkt niet dezelfde man. Wenkbrauwpartij, oogvorm en wallen, kaaklijn: alles is anders. En hoewel de beschadiging daarbij een rol kan spelen: dat zuinige strenge mondje van het rechter portret heeft in tegenstelling tot het linkerportret niets sensueels.

 3. Arnold den Teuling

  Ik vond mijn eerste reactie te negatief en heb er de portrettengalerij in Heinz Kähler, Rom und Seine Welt, München 1958, naast gelegd. Tafel 195, 238, 246 en 247. Links is inderdaad Diocletianus of Aurelianus, rechts lijkt het meest op Caracalla, al is de typische neuswortel dan wel weggesleten. Het zou ook Maximinus Thrax kunnen zijn, dan kloppen de voorhoofdrimpels niet helemaal. De omvangrijke snor komt bij geen van beide afbeeldingen voor.

 4. ruudzwart100

  Ik gok op Maximianus. Dit portret vertoont wat gelijkenis met het portret van hem in het museum van Toulouse.

 5. Nanno Jan Haaijer

  Je ziet duidelijk het verschil in ooraanzet. Alhoewel er waarschijnlijk een leeftijdverschil is en de rechtse de oudste is vanwege de voorhoofdsrimpels.

 6. Gerdien de Jong

  Er bestaat gezichtsherkenningssoftware, bij politie en dergelijke. Het zou een interessant project kunnen zijn om dat soort software los te laten op gebeeldhouwde koppen.

 7. Wilfried Dierick

  Blijft de vraag waarom Jona een gelijkenis ziet en toch denkt dat het niet dezelfde man is

 8. Ankie

  Dit zijn duidelijk twee verschillende mensen. Kijk goed naar de vorm van het gezicht. De diepliggende ogen van de een en de bolle ogen van de ander. Het ene gezicht is breed het andere hartvormig. De aanzet van de oren verschilt. En de uitdrukking van de persoonlijkheid.

 9. Paul

  Zijn de koppen een beetje te dateren aan de hand van de stijl van de lauwerkrans?
  Wat helpt, is dat de linkerkop een keizer van een eind in de dertig tot voor in de veertig laat zien en de rechter een van 50+ tot 60+. Voor de rechterfiguur valt Caracalla dan af en is Gallienus ook niet zo waarschijnlijk. Voor de linkerkop komen de kort regerende soldatenkeizers die al op leeftijd waren (zoals Aurelianus) niet in aanmerking.

Reacties zijn gesloten.