Der steinerne Schlüssel

S852 bij Apeldorn, Der steinerne Schlüssel

Ik maakte de afgelopen maanden een reeks over de Nederlandse hunebedden. Het overzicht vindt u hier. Ondanks het plezier dat ik erin heb gehad, was de reeks natuurlijk nogal misleidend. Nederland bestond immers niet in de Trechterbekertijd. Met de afbakening die ik mezelf oplegde, deed ik het verleden tekort. Ik had beter kunnen weten, want ik heb ook een boek geschreven over de Romeinse tijd in Germania Inferior, de destijds relevante regio.

Om te benadrukken dat we de Groningse en Drentse hunebedden moeten plaatsen in hun grotere wereld, verwijs ik nog één keer naar het boek van Herman Clerinx, Een paleis voor de doden. Hij behandelt heel Europa. Ik rond af met een Duits megalithisch monument waar ik afgelopen vrijdag naartoe ben gefietst.

Der steinerne Schlüssel

Der steinerne Schlüssel ligt op een laag heuveltje bij Apeldorn, even ten noorden van het charmante vestingstadje Meppen. In de Duitse catalogus van megalithische graven van Ernst Sprockhoff is het nummer 852. Het is wat ze een portaalgraf noemen en slechts vijf meter lang. Een van de stenen was echter groter, denk ik, dan de grootste steen die ik op n’importe welk Nederlands hunebed heb gezien.

U vraagt zich natuurlijk af waarom dit een stenen sleutel zou zijn. Dat heeft te maken met het plaatselijke bijgeloof. Zoals Amsterdammers vertelden dat de baby’s aan een boom groeiden aan de andere kant van het IJ, zo vertelden de mensen in Apeldorn dat de baby’s kwamen uit het hunebed, maar dat je er wel een sleutel voor moest hebben.

Als u meer wil weten over de Duitse Trechterbekergraven, dan is er deze mooie website, met de Straße der Megalithkultur als bijbehorende fietsroute.

S852 bij Apeldorn, Der steinerne Schlüssel
Deel dit:

7 gedachtes over “Der steinerne Schlüssel

 1. FrankB

  Even geheel iets anders:

  @Dirk, wat gebeurt er in de Belgische voetbalcompetitie? Wat is dat voor club die bovenaan staat? Natuurlijk mag u ook uitweiden over de nummer twee en de nummer laatst, dat plezier wil ik u niet ontzeggen.

  1. Dirk Zwysen

   Niet lezen als voetbal(geschiedenis) u niet interesseert.

   Union is een traditieclub uit het Brusselse, die vooral populair is bij Brusselaars en nu ook Europese expats. Die andere Brusselse club, Anderlecht, haalt zijn supporters over heel België. Na jaren in de onderste regionen is Union weer thuis op het hoogste niveau. Het stadion van Union is natuurlijk een heerlijke brok nostalgie naar simpeler tijden met voetbal als volkssport. Mijn broer maakte er ooit een reportage over voor canvas, maar die vind ik niet direct terug. Union speelt aantrekkelijk voetbal en valt op door de positieve sfeer die rond de club hangt. Ze zouden op dit moment een terechte kampioen zijn.

   Antwerp (momenteel derde) speelt nog een inhaalwedstrijd deze week en ontvangt zaterdag Union. Zo jammer dat de supporters van Union om virologische redenen nog niet welkom zijn. Het spel van Antwerp rechtvaardigt geen titelambities, maar daar ga ik niet van wakker liggen als mijn club voor het eerst in 65 jaar nog eens de titel pakt.

   Het vehikel dat onderaan staat, ziet zijn kansen op behoud elke week slinken. Doodjammer voor de supporters, waarvan ik sommigen tot mijn vrienden reken. De club die al twee faillissementen overleefde om zich als koekoeksjong in het nest van andere clubs (Germinal Ekeren / KFCO Wilrijk) te nestelen en deze kapot te maken, kan echter op weinig mededogen rekenen.

   Verder geniet ik de voorbije weken terug vaak van mijn jeugdliefde, het sympathieke Koninklijk Berchem Sport dat opnieuw meer volk trekt, want niet iedereen is opgezet met het moderne voetbal. Berchem biedt nog zaterdagavondvoetbal in de amateurklasse, lokale helden, pintjes en voetbalhamburgers aan democratische prijzen, humor en ook leuk: supporters van beide partijen kunnen samen napraten.

   https://www.facebook.com/BerchemSport/videos/505711967754712

 2. Robbert

  Baby’s uit het hunebed! Ja, dat lijkt me eigenlijk waarschijnlijker dan IJ, ooievaar of rodekool. Die sleutel, dat is ook wel duidelijk.

 3. Die Straße der Megalithkultur is inderdaad een aanrader. Voor de minder grote fietsfanaten onder ons: je kunt de route ook prima in een week doen met een camper. Je krijgt dan 100 megalieten te zien (of net zoals wij 3 minder, als je ze niet allemaal kunt vinden…), waaronder enkele juweeltjes, zoals de Visbecker Bräutigam en het Großsteingrab bei Thuine, dat nog groter is dan de hunebed van Borger.

 4. Raymond Haselager

  Veel Duitse hunebedden zijn een stuk groter dan de Nederlandse hunebedden. De Visbeker Braut bv, is een meter of tachtig, ons Borger hunebed is daarbij een klein dingetje. In Duitsland is alles groot en degelijk, in Nederland is alles klein en kneuterig, toen al.

Reacties zijn gesloten.