Col de la Traversette

De Monte Viso en (links) de Col de la Traversette

Van de Col de la Traversette heb ik zelf nooit foto’s genomen, maar een bevriend echtpaar is er op vakantie en wandelde een eind in de richting. De berg op de foto hierboven is de Monte Viso, de weg naar de pas ligt links daarvan.

Hannibals pas?

Is dit de pas waar Hannibal overheen ging? Het is niet ondenkbaar, maar de theorie kent grote moeilijkheden. De Karthagers moeten dan langs de bovenloop van de Durance zijn gekomen, maar een van de weinige dingen die we zeker weten, is dat ze niet zijn gekomen langs de benedenloop van die rivier. Hoe je dan aan de bovenloop komt, moet worden verklaard. Van onze twee bronnen vermeldt de oudste, Polybios, de Durance geheel niet, terwijl de ander, Titus Livius, de rivier wel vermeldt. Dat doet hij op gezag van Timagenes van Alexandrië. We weten echter niet waar deze auteur zijn informatie vandaan haalt.

Een verdere complicatie is dat Livius/Timagenes een ingenieursklus vermeldt die onmogelijk waar kan zijn. De onderzoekers die een paar jaar geleden deze theorie, die weerlegd leek, nieuw leven inbliezen, gaan hier onhandig mee om. Enerzijds volgen ze de informatie van Livius/Timagenes niet als het gaat om die ingenieursklus. Anderzijds veronderstellen ze deze informatie wel als ze Hannibal brengen aan de bovenloop van de Durance. Dat is niet hoe oudheidkundigen gemeenlijk omgaan met hun bronnen.

Nog meer complicaties

De door mij zeer bewonderde Peter Connolly wijst op een andere moeilijkheid: om van de bovenloop van de Durance bij de Traversette te komen, moet een leger langs de rivier de Guil trekken. Dat zou een buitengewoon riskante onderneming zijn geweest.

Kortom, ik ben niet overtuigd. Er zijn meer complicaties, eigenlijk best grappige zelfs, en daarover leest u meer in het twaalfde hoofdstuk van mijn boek Hannibal in de Alpen. En dat bestelt u hier.

Deel dit:

2 gedachtes over “Col de la Traversette

Reacties zijn gesloten.