Jezus de hermafrodiet?

Hermafroditos (Palazzo Massimo, Rome)

Ze zijn ook dit voorjaar weer lekker bezig, die wetenschappers, met het beschadigen van de wetenschap. Dat is een traditie. Dit keer is de hoax dat Jezus misschien een hermafrodiet was.

Wat is het nieuws? Een theologe wijst erop dat we, zolang we Jezus’ DNA niet hebben, niet kunnen weten of hij biologisch een man was of alleen maar die rol aannam (en daarin werd erkend). Dat werd dus samengevat tot “Jezus als hermafrodiet“, waarop een andere geleerde terugschrijft dat in de Bijbel over Jezus wordt gesproken als een “hij”. Dat is een ignoratio elenchi, want de theologe had al aangegeven dat Jezus’ mannelijke rol werd erkend. Een beter antwoord zou, althans volgens mij, zijn geweest dat on n’a pas besoin de cette hypothèse.

Dat is het leuke van deze tijd van het jaar: de verrukkelijke aanblik van geleerden die zichzelf en de wetenschap volslagen belachelijk maken. De reden is dat christenen zich aan het einde van de winter voorbereiden op het paasfeest, wat betekent dat het voor Bijbelgeleerden nu het seizoen is om naar fondsen te vissen. Dat doen ze door middel van overdreven claims in persberichten.

Vorig jaar was het de Britse geleerde Colin Humphreys, die beweerde dat Jezus het Laatste Avondmaal niet op donderdag, maar al wat eerder zou hebben genuttigd. Dat is al in 1957 geopperd, dat is nadien weerlegd op logische gronden (de gevolgde methode wordt selectief toegepast) en dat hoefde dus niet opnieuw te worden gepubliceerd. Humphreys deed het toch, zijn uitgever schreef een persbericht en aangezien journalisten toch nooit de moeite nemen een historicus te bellen, haalde het persbericht verschillende kranten. Gratis reclame.

Altijd lachen, de paastijd. Net als kerstmis trouwens, wanneer anders toch kritische astronomen plotseling veranderen in Bijbels-literalisten en zich afvragen wat de Ster van Betlehem toch kan zijn geweest. Dat die astronomen de meest elementaire regels voor de tekstuitleg negeren, is minstens zo inspirerend om gade te slaan als die historici die de natuurwetten maar negeren (voorbeeld).

Ik beken overigens dat ik even vreesde dat we dit jaar geen goede Paashoax zouden krijgen. Vorig jaar was ze immers ook al wat sleets. De afgelopen dagen zagen we alleen een halfzachte verwijzing naar een oud manuscript van het Marcusevangelie en bij gebrek aan beter werd ook Simcha Jacobovici weer eens in de schijnwerpers geplaatst – dit keer niet om het vinden van het graf van Jezus of de spijkers van het kruis, maar omdat hij het graf van Jezus’ leerlingen zou hebben gevonden. Ik blogde er al over. Het zijn leuke pogingen tot fondsenvisserij, daar niet van, maar pas nu Jezus-de-hermafrodiet de krantenkoppen heeft gehaald, is het echt vermakelijk.

Gek genoeg heeft alleen de BBC zich tot nu toe nog op de vlakte gehouden. Toch verwacht ik daar nog wat van. Een omroep die Stephen Dando-Collins ten tonele kan voeren als een serieus te nemen geleerde, heeft een reputatie te verdedigen bij de verspreiding van oudheidkundige desinformatie. Kortom, ik verwacht nog wat. Paastradities dienen serieus te worden genomen.

Deel dit:

2 gedachtes over “Jezus de hermafrodiet?

  1. Geachte heer Lendering,
    Ik ben uw “De Klad” aan het lezen. Ben nu op p. 45. Leer veel van uw overzicht van het geschiedenisonderzoek van de klassieke oudheid. Ikzelf (79) hield me als prehsitoricus (IPP UvA) vooral bezig met de hunebedden en de geschiedenis van het onderzoek van de prehistorische archeologie. Ik wil u hierbij wijzen op mijn boek “Megalithic Research in the Netherlands, 1547-1911. Fom Giant’s Beds and ‘Pillars of Hercules’to accurate investigations”. Leiden, Sidestone Press 2010, dat een ongeveer parallel onderzoek in dezelfde tijdspanne bestrijkt.
    Windt u zich daarbij niet te zeer op over mijn gelijkstelling van Marcus Antonius met zijn tegenstander Augustus, een blunder van de eerste orde van een oud-beta-gymnasiast. Maar ik zou het op prijs stellen, bij gelegenheid uw mening over dit boek te horen.
    Met vriendelijke groet, Dr. J.A. Bakker

Reacties zijn gesloten.