Noviolocus

Noviolocus

Traditioneel zijn Nederlandse oudheidkundigen goed in living history-parken. Het oudste is de Heilig Land-stichting bij Nijmegen, het huidige museumpark Orientalis. Het is nu, een eeuw na de opening, moeilijk voorstelbaar hoe baanbrekend en invloedrijk het is geweest, maar wie negentiende-eeuwse afbeeldingen van Jezus vergelijkt met die uit de twintigste eeuw, ziet hoe een geïdealiseerd, bovenmenselijk wezen wordt vervangen door een mens van vlees en bloed. Jezus heeft zijn historische context teruggekregen.

We hebben een IJzertijddorp bij Eindhoven, we hebben Archeon – een geweldig park – en momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van Justerland, waarvan ik overigens al lang niets meer heb vernomen. En dan is er het project om een Bataafs dorpje te herbouwen, even ten oosten van Nijmegen, vlakbij Millingen. Men is er al een tijdje mee bezig, en omdat de oorspronkelijke locatie niet mogelijk is gebleken, heeft men het half in scherts Noviolocus genoemd “Nieuwoord”.

Het idee is een antieke plattelandsnederzetting te reconstrueren, compleet met een herenboerderij met schuren en slavenverblijf, een smidse, een badhuis, een stoeterij, een tempel en een haven, waar een al herbouwd Romeins oorlogsschip en wie weet nog een platbodem kunnen afmeren. De bouw van een fort is eveneens voorzien, en daarmee zou een omissie worden goedgemaakt die is ontstaan doordat Archeon nooit is uitgegroeid tot wat het had kunnen zijn. Wie nu een gereconstrueerd fort wil zien, moet naar de Saalburg bij Frankfurt.

De locatie van Noviolocus is fantastisch. Niet ver van Nijmegen, met zijn Orientalis en Valkhofmuseum, en niet ver vanaf het museumpje van Rindern en het Archeologisch park te Xanten. Op enige afstand zijn dan nog Cuijk, Malden en Elst, waar andere Romeinse resten zijn te zien. Het gebied wordt wel aangeduid als Via Romana, en een gereconstrueerde plattelandsnederzetting is eigenlijk het enige dat hier ontbreekt.

Ik ben erg benieuwd hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. Het zou fantastisch zijn als we, naast de antieke stad Xanten, ook het antieke platteland en een Romeins fort zouden kunnen ervaren.

Deel dit: