Het Houten Zwaard

Wie het verslag leest dat de Romeinse historicus Tacitus in zijn Historiën heeft gegeven van de Bataafse Opstand, weet dat er destijds in ons rivierenlandschap verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. De gevechten breidden zich vanuit het gebied van de Neder-Rijn uit naar Xanten en Keulen, naar Maastricht en Tongeren, naar Vlaanderen en naar de vallei van de Moezel. Er is wel eens becijferd dat elk Bataafs gezin een zoon moet hebben verloren. Nijmegen brandde.

In de korte, educatieve film “Het Houten Zwaard” kunnen we een glimp opvangen van de nasleep: een jonge Bataaf wordt gevangen genomen en als slaaf verkocht aan een gladiatorenmeester, die hem opleidt om te vechten in de amfitheaters van het Rijnland. Hoe de film afloopt, weet ik niet, maar ik begrijp uit het informatiemateriaal dat de jonge man, als hij zijn vrijheid terugkrijgt, ontdekt dat de strijd nog niet is gestreden.

Het idee van Phalera Filmworks en de re-enactors van Corbvlo was om nu eens een film te maken over de Romeinse tijd die wél klopt. Een simpel idee dat, als je erover nadenkt, de vraag doet opkomen waarom niemand het eerder heeft gehad: Museumpark Orientalis en het Archeologische Park bij Xanten bieden immers prachtige decors en er zijn veel re-enactors die weten hoe bijvoorbeeld de kostuums eruit zagen. De middelen en de know how zijn er.

Belangrijker nog is dat ook het publiek er is: de film kon met crowdfunding worden gefinancierd. Laat niemand zeggen dat er geen belangstelling is voor de oude wereld en dat het niet belangrijk zou zijn te streven naar accuratesse, want de totstandkoming van Het Houten Zwaard bewijst het tegendeel. Misschien is het belangrijkste aan dit project dan ook dát het is voltooid, zodat de weg wordt geopend naar ambitieuzere projecten.

De film is bedoeld voor in de klas, maar is vanaf aanstaande zondag ook te zien in Orientalis. In een van de huizen in de Romeinse straat valt ook een bijbehorende tentoonstelling te bekijken.

Deel dit:

2 gedachtes over “Het Houten Zwaard

  1. MNb

    “dat het niet belangrijk zou zijn te streven naar accuratesse”
    Heb je wel eens een paar commentaren op ImdB gelezen? Ze klagen steen en been over het gebrek aan historische accuratesse in films over de Oudheid. Stereotype Romeinse kleding is nog maar een mindere klacht. Nee, ik heb het over bv. bisschop Wulfila die rustig een eeuw later geantedateerd wordt in The Last Legion (ga die film vooral niet zien als oud-historicus – dat is bijzonder slecht voor je gezondheid).
    Daarentegen bestaan er over The Good, The Bad and The Ugly hele websites waarin gedetailleerd de verhaallijn uitgezet wordt tegen de tijdlijn van de Amerikaanse Burgerloorlog met plaatsaanduiding erbij. Dus natuurlijk kan het.

Reacties zijn gesloten.