Livius Nieuwsbrief | Januari 2013

Van 2005 tot 2020 vatte ik het online beschikbare oudheidkundige nieuws elke maand samen en mailde dat als de Livius Nieuwsbrief naar een groeiend publiek. Uiteindelijk waren er 7900 abonnees, maar de kwaliteit van de samengevatte berichten was abominabel. Rond 2014 constateerde ik dat 40% van de online-artikelen fouten bevatte die de betrokken wetenschappers herkend behoorden te hebben. Het duurde daarna nog zes jaar tot bij mij het kwartje viel: door die informatie te delen, zelfs als ik aangaf dat het onzin was, was ik medeplichtig aan de academisch desinformatie. Dus stopte ik ermee. De oudheidkunde gaat kapot, zeker, maar het hoeft niet door onze handen te gebeuren.

Hieronder vindt u een van de nieuwsbrieven. Veel links zijn inmiddels verouderd.

========================================

NIEUW OP DE LIVIUS-WEBSITE

Vijf kleinere sites in Libanon: de Romeinse tempels van Ain Akrine, de rotsgraven van Amioun, het Fenicische graf van Bsharre, en de Romeinse tempels te Bziza en Qsarnaba.

========================================

EGYPTE

Leuk artikel over wat de eerste afbeelding zou zijn van een farao.

En verder: de kroonjuwelen van Toetanchamon, de haremsamenzwering tegen Ramses III en het maandelijkse gesleep met mummies.

========================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Elke maand zijn er zó vijf links te geven naar stukjes over de smokkel van oudheden. Het zou wat saai zijn die allemaal weer te geven, temeer daar het eigenlijk eigentijdse en geen oude geschiedenis is, maar ze vormen een belangrijk deel van het nieuws. Vandaar.

En verder: de situatie in Syrië en een mooi goudstuk van Shapur I.

========================================

GRIEKENLAND en TURKIJE (en wijde omgeving)

Begin deze maand was er het curieuze bericht dat Turkije het gebeente van Nikolaas van Myra terug zou willen hebben. Dát haalde onze media wel, maar de retractie vanzelfsprekend niet.

Wonderlijk artikel over de manier waarop het aardewerk voor en ná de Trojaanse Oorlog werd gemaakt. Probleem is dat in feite onbekend is wanneer deze oorlog plaatsvond, áls ze al een historisch feit is.

Raar bericht over archeologische vondsten uit de Romeinse tijd te Harran. Het materiaal is al ruim een jaar bekend.

En verder: Alabanda, Plotinopolis, Zeytinliada en een krankzinnig hoge straf voor de smokkel van oudheden.

========================================

ROME EN ZIJN RIJK

In Rome zelf: een cultureel centrum uit de tijd van Hadrianus. Uiteraard wordt het gehypet (“the biggest find in Rome since the Forum was uncovered in the 1920s”), want met waarheidsgetrouwe publieksvoorlichting, daarmee haal je als oudheidkundige natuurlijk geen fondsen binnen. Plus: de tombe van Marcus Nonius Macrinus wordt niet herbegraven – het helpt natuurlijk als filmmakers beweren dat ze de film Gladiator hebben gebaseerd op zo’n graf.

En verder: Ostia, Pompeii, Sofia, Valbruna.

========================================

ISRAËL

Uit Jeruzalem een berichtje over voortgezette opgravingen op de Ophel. Er wordt gewag gemaakt van tiende-eeuwse vondsten, en die kunnen er ook best zijn, maar de door de betrokken archeologe gegeven dateringen zijn omstreden. Wie de tijd heeft, kan het hier allemaal nalezen.

De achtste eeuw v.Chr. is niet de tijd van koning David. Soms, zoals in Tel Motza, wordt de archeologische hype gewoon doorgeprikt.

Battir, niet ver van Betlehem, is het antieke Bethar, waar Bar Kochba zijn “last stand” had. De plek lijkt doorsneden te gaan worden door de muur die Israël zal moeten scheiden van de Palestijnse gebieden. Dat is nieuws genoeg, maar je zou dit keer toch hebben verwacht dat de journalist wees op het feit gaat om een lieu de mémoire die belangrijker is dan Masada.

En verder: Dor, Jeruzalem en een reeks artikelen over de Tempelberg – 1, 2, 3, 4.

========================================

BENOORDEN DE ALPEN

Hoppa, weer twee Romeinse legioenbases erbij in Duitsland. Uit de augusteïsche tijd en aan de overzijde van de Rijn welteverstaan.

Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië: Chiseldon, Faversham, Kingskerswell, Lincoln, York, Hammerwich en vijf Saksische graven.

En verder: muziekinstrumenten in Tintignac.

========================================

JODENDOM EN CHRISTENDOM

Ook dit jaar leidde kerstmis tot de nodige ontsporingen. Traditiegetrouw vervielen de dames en heren astronomen, die doorgaans menen dat je de Bijbel niet letterlijk mag nemen, tot literalisme als het ging om de ster van Betlehem. De gemakzuchtige artikelen van de afgelopen maand zouden zijn geplaatst in onze rubriek “dwaasheid”, ware het niet dat er een leuk stukje bij zat over Jozef.

Doordat de provincie Gelderland eerder gedane toezeggingen niet nakomt, wordt Museumpark Orientalis bedreigd.

========================================

OVERIG

Restauratie van een buste van Echnaton en (met dezelfde techniek) een leeuw uit Nuzi.

En verder: herdatering van de Harappa-cultuur.

========================================

DWAASHEID

Op de valreep ontdekt: de wetenschapper die in 2012 de meest absurd-overdreven claim deed om aandacht voor zijn onderzoek te genereren.

Leuk filmpje, ongeveer een kwartier lang, waarin de Jordaanse loodcodex wordt ontmaskerd.

Een idioot bericht dat het graf van koning Nimrod zou zijn geworden: een bijbels personage waarover in het jodendom, oosters christendom en de islam nogal wat legenden worden verteld.

Het verhaal over de Zondvloed zou teruggaan op herinneringen uit het zesde millennium v.Chr. Hoe het verhaal drie millennia kan zijn doorgegeven tot het werd opgeschreven, wordt er weer eens niet bij verteld.

En verder: de tombe van Jezus maar weer eens. En nog eens.

========================================

INTERNET

De klacht is al zeker vijf jaar oud: er is zo verdraaid weinig goede informatie over de Oudheid online. Academische informatie ligt immers op betaalsites, waardoor bad information drives out good. De prioriteit moet nu zijn dat de toenemende desinformatie wordt bestreden. Daarom is er alle reden blij te zijn met een nieuwe website over Mithras, die niet alleen de informatie geeft die u zoekt, maar ook expliciet kwakhistorische theorieën weerlegt. Daar word je dus helemaal blij van.

Leuk stuk over de manier waarop het British Museum manuscripten digitaliseert. Het voorbeeld is de Codex Alexandrinus.

Ook de Dode Zee-rollen zijn nu online. Al is het natuurlijk een gotspe dat we hierop tien jaar hebben moeten wachten. Dat geldt ook voor de Attische inscripties.

========================================

EN TOT SLOT

Twee nieuwsbrieven geleden nodigde ik u uit aan te geven wat u het mooiste vond uit de oude wereld. Dat leverde verrassende keuzes op en uiteindelijk twee iets minder verrassende lijstjes, die ik u in de vorige nieuwsbrief had willen laten zien. Maar ik stuurde u de verkeerde link. De juiste is hier.

En mocht u nog eens last hebben van inbrekers, dan is dit wellicht een oplossing.

Deel dit:

3 gedachtes over “Livius Nieuwsbrief | Januari 2013

 1. MNb

  Nu bent toch een tikje onrechtvaardig jegens de heren astronomen – er zitten bedroevend weinig dames tussen. Feit is dat er 7 BCE een drievoudige conjunctie was van Saturnus en Jupiter in het sterrenbeeld Vis. De drie data zijn bekend. Het is ook niet zo gek om te veronderstellen dat daar destijds religieuze betekenissen aan werden verbonden.
  Maar waarom dat elk jaar opgerakeld moet worden begrijp ik ook niet. Nature, 9 december 1976, heeft er een artikel over. Wat daarna komt lijkt sterk op het herhalen van de experimenten van Galilei. Daar raakt niemand opgewonden van.
  Zelfs het door u geprezen stukje over papa Jozef maakt zich schuldig aan gebakken lucht.
  “an astonishingly important task: raising the son of God”
  Eh? Wetenschap die de veronderstelling van een godenzoon aanvaardt en daarover gaat speculeren? Dit is net zozeer letterlijk lezen als die astronomen hierboven doen.

 2. CK

  Gelukkig nieuw jaar, ook voor jullie. Ga door met de nieuwsbrief! Het is een verademing tussen de redeloze kritiek van de Halbes Zijlstra en de kritiekloosheid van de universiteiten een mooie middenweg te zien.

Reacties zijn gesloten.