Zwangere steen

Twee monolieten

De vriendin uit Beiroet waarover ik zojuist schreef, vertelde me ook over een recent bezoek aan Baalbek. Als je het stadje binnenrijdt, zul je een antieke steenmijn passeren, waar je de grootste steen zult zien die ooit door mensen is uitgehouwen. Ze wordt aangeduid als Hajar al-Hibla, de “zwangere steen”. De eigenaar van de kleine souvenirwinkel naast de groeve begroette mijn vriendin met de enthousiaste woorden dat de zwangere een baby had gekregen.

Wat was er gebeurd? Archeologen die even langs kwamen om de plaats te inspecteren, zoals zo nu en dan gebeurt, ontdekten een rechte richel die ze nog nooit eerder hadden gezien. Ze begonnen die te onderzoeken en ontdekten een “baby-steen” die vermoedelijk nog groter is dan de al bekende steen. Hajar al-Hibla is twintig meter lang en heeft een hoogte en breedte van 4½ meter, deze steen blijkt vijf meter breed te zijn; de hoogte is nog onbekend. Zonder twijfel was ook deze monoliet bestemd voor de nabijgelegen tempel van Jupiter.

PS

Judith Weingarten herinnert me eraan dat de onvoltooide obelisk die aan de Egyptische koningin Hatshepsut wordt toegeschreven, nog een stuk groter is: 42 meter lang en 2,5-4,4 meter in doorsnee.

Deel dit: