Romeinenmeeting

De fundamenten van een toren bij de poort van het limes-fort te Aardenburg

Het programma van de komende editie van de Romeinenmeeting bestaat uit twee centrale lezingen, gevolgd door een tiental ‘flitspresentaties’ waarbij actuele ontwikkelingen in Romeins Nederland aan bod komen. Daarna volgt een bezoek aan de Romeinse expositie van het museum, alwaar vijf experts een verhaal vertellen bij hun favoriete museumstuk (‘Verhaal op Zaal’). De meeting sluit af met een informatiemarkt en ruime borrel met Romeinse hapjes.

De twee centrale lezingen gaan over onderzoek en visualisatie. De Utrechtse archeoloog Erik Graafstal spreekt over de visualisatie van een Romeins fort, Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Dit project is een uitzonderlijk voorbeeld van de manier waarop het ondergrondse verleden bovengronds zichtbaar gemaakt kan worden. Van actueel belang, nu Nederland de Romeinse limes wil voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Daarnaast geeft Louis Swinkels (Museum Het Valkhof) een lezing over het internationale onderzoek naar grote Romeinse bronzen beelden in de drie limes-provincies van Noordwest-Europa. Ook in Nederland zijn tal van fragmenten gevonden van deze indrukwekkende kunstwerken, variërend van snippers en vingerkootjes tot complete handen. Wat heeft dat onderzoek opgeleverd over de aanwezigheid en herkomst van grote bronzen beelden in Nederland?

De Romeinenmeeting wordt georganiseerd door RomeinenNU en Museum Het Valkhof en vindt plaats op zondag 9 november van 13.00-17.00 uur in Museum Het Valkhof. De middag is bedoeld voor iedereen die in beroep en/of vrije tijd te maken heeft met het Romeins erfgoed. De entree bedraagt € 7,50 (koffie, drankje en hapje inbegrepen).

Deel dit: