Karthaags oorlogsschip

Ram van een Karthaags oorlogsschip
Ram van een Karthaags oorlogsschip

Op Facebook noem ik zo nu en dan, bij wijze van running gag, wel eens een wetenschapsnieuwtje “de wauw van de week”. Deze week heb ik er maar eens een van eigen terrein gehaald: de hierboven afgebeelde scheepsram. Aan de bovenkant is een inscriptie te lezen waaruit blijkt dat het voorwerp is gemaakt in Karthago.

Het voorwerp is opgedoken bij de Egadische Eilanden ten westen van Sicilië, waar de Romeinen in 241 v.Chr. een zeeslag uitvochten met de Karthagers. Beide partijen waren oorlogsmoe: de Eerste Punische Oorlog duurde al drieëntwintig jaar. (Het was het langste en grootste gewapende conflict uit de Oudheid.) Het is zeer aannemelijk dat deze ram bij die gelegenheid is beland op de zeebodem: een stille getuige van de Romeinse overwinning, de Romeinse verovering van Sicilië én het begin van Romes wereldheerschappij.

Een tijdje geleden was ik op Sicilië en omdat ik wist dat deze ram was opgedoken, informeerde ik in het archeologische museum van Marsala waar het voorwerp was. Het personeel wist van niets. Nu weet ik het dus: de ram was uitgeleend aan het Rijksmuseum van Oudheden, waar hij is te zien op de komende expositie over Karthago, waarover ik nog zal bloggen.

De foto, die ik maakte met mijn telefoon, is niet superieur, maar het is te zien dat rechts de ram gekarteld is: het gevolg van het feit dat er werkelijk mee is geramd. Wauw dus.

[Dit was de zevenenzeventigste aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier. En het is ook het 1500e stukje op deze kleine blog.]

Deel dit:

Een gedachte over “Karthaags oorlogsschip

  1. Fred Vellinga

    Ziet er iel uit, voor een stootram. Je zou er ook een cavitatieplaat in zien, zoals bij buitenboordmotoren en hekdrives. Dat zou dan betekenen dat het een functie heeft die te maken heeft met de stabiliteit van de boot. Het lijkt er toevallig veel op.
    In ieder geval, binnenkort er maar eens naar toe gaan. En blijkbaar is het toegestaan om foto’s te maken van de voorwerpen.

Reacties zijn gesloten.