Jaaroverzicht

Nou, laat ik dan ook eens een eindejaarslijstje publiceren. Namelijk dat van deze blog. U kent het nadeel: zo’n lijstje herhaalt slechts wat al vertrouwd is: u waardeert het vooral als ik me boos maak over de neergang van de geesteswetenschappen in het algemeen en de zelfmoord van de oudheidkundige disciplines in het bijzonder. En dat vindt u in dit lijstje allemaal opnieuw. Het voegt niets toe aan uw kennis.

Helemáál zinloos is dit stukje ondertussen niet. Ik vermoedde al langer dat u mijn verkenningen van de Zijderoute en de museumstukkenreeks minder apprecieerde, maar ik kan dat vermoeden nu onderbouwen. In die zin is dit stukje dus niet zonder nut. Maar eerlijk is eerlijk: ik zou u adviseren het onderstaande, dat u al kent, te laten wat het is en in plaats daarvan te klikken op deze en die pagina.

 1. Ruttes Romeinse Rijk
 2. Fik Meijers Jezus (1)
 3. Fik Meijers Jezus (slot)
 4. Fik Meijers Jezus (2)
 5. Caesar in Kessel
 6. Theodor Holmans Germanen
 7. Aanslag op de letteren
 8. De Franken
 9. #JeSuisTriste
 10. Ex oriente nox
 11. Drs.P.
 12. Gepolitiseerde archeologie
 13. Pletter toch op met je “nieuwe boekenseizoen”
 14. Agrippa in Nederland
 15. Palmyra, de Elgin Marbles en ander non-nieuws
 16. 3x Jezus: vragen en antwoorden
 17. Nieuw oudheidkundig tijdschrift
 18. De grenzen van het bloggen
 19. Waarom dat wonderlijke middeleeuwse Sinterklaasfeest dus gewoon nog altijd actualiteit bezit
 20. Literalisme

Dit lijstje was gebaseerd op de bezoekersaantallen, zoals geregistreerd door WordPress, die ik heb gecorrigeerd voor het aantal maanden dat een artikel online is geweest.

Deel dit:

11 gedachtes over “Jaaroverzicht

 1. Jan Stronk

  Hoe kom je er in Godesnaam bij dat Zijderoute en museumstukken minder worden gewaardeerd. Wat mij betreft zeker niet: ik lees verreweg de meeste ‘Beobachters’ met zeer veel genoegen. Zelfs als het bekende zaken betreft heb je toch altijd wel iets nieuws en/of origineels te melden. Ga, als het aan mij ligt, alsjeblieft in het nieuwe jaar -beste wensen, nogmaals- gewoon door met alle series, zelfs die over de Nederlandse Spoorwegen. Hartelijke groet.

  1. Hoe kom je er in Godesnaam bij dat Zijderoute en museumstukken minder worden gewaardeerd.

   Het zijn de harde cijfers Jan.

   Even goed gaan we er een tof nieuw jaar van maken.

 2. Klaas

  Beste Jona, je schreef:
  “Helemáál zinloos is dit stukje ondertussen niet. Ik vermoedde al langer dat u mijn verkenningen van de Zijderoute en de museumstukkenreeks minder apprecieerde, maar ik kan dat vermoeden nu onderbouwen. In die zin is dit stukje dus niet zonder nut”
  Ik vraag me af wat je hier bedoelt met “nut”. Het is natuurlijk zo dat niet iedereen alles even boeiend vindt; maar misschien hebben je stukjes over de zijderoute of de museumstukken zoveel “nut” voor die drie lezers daarvan dat het het “nut” voor die drie miljoen lezers van de stukjes uit het lijstje in de schaduw stelt. Ik hoop niet dat je zwicht voor een soort “kijkcijferterreur” en de onderwerp keuze van je blog laat afhangen van het aantal lezers! Misschien is er een relatie met de financiering van de Mainzer Beobachter (ik vermoed dat het aantal “hits” daarbij een rol speelt), maar ik hoop vurig dat je blijft bloggen over misschien minder populaire, maar toch zeer interessante onderwerpen. Een goed en productief 2016 toegewenst!

 3. mnb0

  “ik kan dat vermoeden nu onderbouwen”
  Nou, dan ben ik weer eens de uitzondering. Ik vond je serie over de zijderoute geweldig en de museumstukkenreek waardeer ik ook hogelijk. Daarentegen weet ik nou wel wat er mankeert aan archeologie en oudheidkunde. Ik wil niet zeggen dat je daarover moet ophouden, want iemand moet het doen. Maar het behoort niet meer tot mijn favoriete onderwerpen.
  Een lekkere (lange?) serie over de Romeinen aan de andere kant van de Rijn, dat zou ik een mooi vooruitzicht voor 2016 vinden. Daarin alles wat jullie al wisten, wat jullie de laatste vijf jaar naar boven hebben gehaald plus natuurlijk een paar gefundeerde speculaties.

 4. Over welke waardering heb je het eigenlijk? Aantal kliks? Dat zegt wel iets, maar niet alles. Pas als ik de hele tekst heb gelezen, weet ik hoe ik die waardeer. Maar dat is niet opgenomen. Een enquête onder de lezers zou een beter beeld geven. Misschien een idee om iedereen te vragen wat zijn of haar top vijf is: dan kun je pas een echte kwalitatieve waarderingslijst samenstellen.

  1. Natuurlijk heb je daarin gelijk. Ik wilde het stukje niet serieuzer laten lijken dan het was, maar je ziet hetzelfde patroon ook aan de aantallen reacties en de binnenkomende links. En laten we eerlijk zijn: de ondergang van de humaniora is een belangrijker onderwerp dan alle museumvoorwerpen bij elkaar. Dus het is niet zo vreemd dat het meer aandacht trekt.

 5. Als je nu eens, net zoals bij de Top 2000, een voorselectie maakt, waar wij dan uit kunnen kiezen. Want je schrijft zo veel en vaak dat het voor een simpele lezer zelf geen beginnen aan is vijf weblogs uit die overvloed uit te kiezen. Dan wordt de keuze iets simpeler. Daarbuiten kan iemand dan alsnog een nominatie doen van eentje die niet in jouw voorselectie zit. Maar zo’n operatie is zo vlak voor de middernacht van de jaarwisseling misschien iets te veel gevraagd…

 6. Ik wil mijn waardering uitspreken over je stukjes, die ik trouw lees. En je stukjes over de Zijderoute lees ik vooral aandachtig om dat ik daar dit jaar ben geweest met mijn zoon. Dat geldt ook voor Iran waar we vorig jaar zijn geweest. Ik stuur deze stukjes ook meestal door naar andere mensen.
  Het aantal keren dat een pagina is opgevraagd zegt inderdaad niet alles want hij hoeft daarbij nog niet gelezen te worden.
  Tenslotte: een serie over de Romeinen, en/of de vroege middeleeuwen, zou erg mooi zijn want zo veel is er nog niet bekend.

 7. Ik waardeer je stukjes zeer. Die van de Zijderoute en Iran heb ik goed gevolgd want daar ben ik onlangs geweest met mijn zoon. Ik stuur ze ook vaak door.
  Het feit dat een pagina wordt aangeroepen wil nog niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk wordt gelezen. Dit laatste wordt niet geregistreerd.
  Ik hoop dat je op dezelfde voet doorgaat en wens je hierbij daarom een vruchtbaar 2016. En inderdaad: stukjes over de vroege middeleeuwen, de Romeinse tijd en de perioden daarvoor zou een mooie serie kunnen worden.

Reacties zijn gesloten.