Herbergierster

 Een herbergierster (Museo Nacional de Arte Romano, Mérida)

Een herbergierster (Museo Nacional de Arte Romano, Mérida)

De bovenstaande Romeinse grafsteen heb ik in 1990 gezien in het Museo Nacional de Arte Romano in het Spaanse Mérida. De foto is later gemaakt, toen mijn zakenpartner en zijn echtgenote daar ook een kijkje gingen nemen. De voorstelling is niet moeilijk te interpreteren: de overledene werkte in een herberg en is afgebeeld terwijl ze een karafje wijn tapt. Ze zal hebben geleefd in de tweede eeuw.

De inscriptie verraadt een paar details over haar leven. Ze heette Sentia Amarantis en ze werd vijfenveertig. Haar echtgenoot, die het graf liet inrichten, heette Sentius Victor. Misschien waren Sentius en Sentia in de verte familie. Ze zijn zeventien jaar getrouwd geweest en dat betekent dat het huwelijk laat is voltrokken: Sentia was achtentwintig, terwijl Romeinse vrouwen meestal rond hun vijftiende trouwden.

Was Sentius Victor haar tweede echtgenoot? Het zou kunnen. Zoals zo vaak weten we over de Oudheid frustrerend weinig.

Deel dit:

2 gedachtes over “Herbergierster

  1. henktjong

    Ze kan toch ook de eigenaar van een taberna geweest zijn? Of de vrouw van de eigenaar? Niet iedereen die een kan wijn tapt was toch een herbergierster (hotelhouder)?

Reacties zijn gesloten.