Misleiding in de trein

trein1
(generiek plaatje – deze foto is van een andere reis met de trein naar Heerlen)

Je hebt weleens minder heldere momenten. Instemmen met een vergadering op zondagmiddag in Heerlen is onverstandig. Althans als je met de trein moet, want in het weekend zijn er dan werkzaamheden. Is het niet bij Utrecht, dan is het wel tussen Den Bosch en Eindhoven. Daar heb ik vandaag dus mee te maken. Een echte les valt hier niet te trekken, of het moet zijn dat je maanden van tevoren bij het plannen van een vergadering al rekening moet houden met NS-werkzaamheden.

Kortom, ik ben vroeg op pad gegaan en ben nu in een extra vroege trein op weg naar Boxtel. Daar zal ik achttien minuten moeten wachten op de stoptrein naar Eindhoven, en in die stad kan ik dan tweeëntwintig minuten wachten tot de trein richting Heerlen aankomt. Totale reisduur: drie uur en dertien minuten. Normaal gesproken gaat het zo’n drie kwartier sneller, maar ik neem mijn verlies. Ik zal voortaan geen afspraken meer maken zonder te kijken of er werkzaamheden zijn.

“Waarom dan dit stukje?”, zult u zeggen.

Ik antwoord: “om de manier waarop het wordt medegedeeld”.

Liegen doet de omroeper op Amsterdam CS niet, maar hij gaat wel selectief om met de waarheid. De mededeling op het perron begint met de constatering dat de trein rijdt tot Boxtel en dat reizigers daar zullen moeten overstappen op “een andere trein” naar Eindhoven. Feitelijk waar, maar wie de reizigers wil laten weten waar ze aan toe zijn, vertelt dat er achttien minuten wachttijd is en zegt “stoptrein”. Of hij gebruikt het eufemisme “sprinter”.

In Eindhoven kunnen we, zo wordt verder omgeroepen, weer gebruik maken van de normale treinen naar Heerlen of Maastricht. Dat je er tweeëntwintig minuten moet wachten, wordt niet gemeld. En dan de afronding: “dit levert geen vertraging op”.

In deze zin slaat “dit” op de trein van Eindhoven naar Heerlen of Maastricht, maar de reiziger zal de afronding betrekken op de gehele boodschap en denken dat de hele reis naar Zuid-Limburg geen vertraging zal kennen. (De conducteur die zojuist in de trein dezelfde mededeling deed, liet de afrondende boodschap dan ook maar achterwege.)

Nee, ze liegen niet, daar bij het spoor. Maar dit is een schoolvoorbeeld van misleiding. En ik vrees dat degene die dit verzint, niet eens begrijpt hoezeer hij de reizigers schoffeert.

Deel dit:

15 gedachtes over “Misleiding in de trein

 1. Friso

  Eens met de klacht over dit soort belachelijke communicatie. Overigens voor een groot deel een gevolg van totaal doorgeslagen veiligheidsdenken, waardoor hele trajecten buiten dienst worden genomen om ergens een paar schroeven in een wissel aan te draaien. Vroeger bleef het treinverkeer gewoon enigszins in bedrijf in dergelijke gevallen, alleen met extra risico voor de spoorwerkers. Ik denk dat we ook de enorme impact op reizen met de trein in het weekeinde weer serieus moeten meewegen in dit soort (Europese) veiligheidsrichtlijnen, want het is bijna ondoenlijk aan het worden in het weekeinde nog het land door te reizen zonder rekening te houden met het tempo van een trekschuit. En zo zijn we weer terug in de 1e helft van de 19e eeuw.

 2. Cornelia

  Met al die NS-moeilijkheden vraag ik me af wat je overwegingen zijn geweest om toch met de trein te gaan (iedere keer opnieuw), in plaats van zelf te rijden, of te carpoolen. Je kunt dan niet tegelijkertijd ook werken, maar het scheelt zoveel tijd..!

 3. Ik vind dat hier toch wel wat zout op slakken wordt gelegd. Je zegt bijvoorbeeld “De mededeling op het perron begint met de constatering dat de trein rijdt tot Boxtel en dat reizigers daar zullen moeten overstappen op “een andere trein” naar Eindhoven. Feitelijk waar, maar wie de reizigers wil laten weten waar ze aan toe zijn, vertelt dat er achttien minuten wachttijd is en zegt “stoptrein”. Of hij gebruikt het eufemisme “sprinter”.”
  Een trein is een trein, daar is niets misleidends aan. En sprinter is geen eufemisme, het is de term die de NS al een aantal jaar gebruikt voor wat ze vroeger een stoptrein noemde. Het heet een sprinter omdat het sprintermaterieel snel op kan trekken.
  Dan kun je je afvragen: hoeveel informatie moet er in een bericht worden gegeven, zodat het een begrijpelijk bericht blijft. Ik neem aan dat je van te voren je reis checkt, en dus ook op de hoogte bent van de wijzigingen. Maar, ik ben het met je eens: het zou handiger zijn als ze ook de extra tijd benoemen. Maar ook dan: is dat misleidend?
  Je gaat er blijkbaar vanuit de NS bewust wil misleiden, welk doel ze daarmee dan hebben is mij onduidelijk. Alle informatie is via apps en websites, en soms ook folders, beschikbaar. Het is niet erg moeilijk om te achterhalen hoeveel extra reistijd en/of overstappen je hebt. Dat een omroeper die niet in detail benoemt, tja, dat is beknopter dan nodig, maar ik zou het geen misleiding willen noemen.
  Ik werk overigens niet bij de NS, reis er wel al heel lang mee en heb de nodige ellende meegemaakt. Misschien ben ik wat milder geworden, of ben ik wat slimmer gaan reizen (mede dankzij flexibliteit bij mijn werkgever kan ik de ochtendspits mijden)?

  1. Daphne Wijngaarden

   Die werkgever ken ik wel, volgens mij 😉

   Overigens komt het geregeld voor dat de communicatie onvolledig of onduidelijk is, of zelfs totaal ontbreekt. Ik geloof ook niet dat het opzettelijk is, maar het is wel goed om ze er steeds op te blijven attenderen. Het kan zoveel beter!

  2. Soms wel, soms niet, ik denk dat het van de situatie af hangt? Ik heb wel eens op Amsterdam Amstel gestaan en gehoord dat alle reizigers terug moesten naar Centraal om daar een vervangende trein naar Utrecht te nemen. Maar blijkbaar ging het NS erom dat de volgende trein 9die wel degelijk op Amstel stopte) anders voller zou worden dan men wilde. Dat de ’terugreizigers’ zo wel 30-40 minuten vertraging op zouden lopen namen ze voor lief. Ik vind dat bewuste misleiding.

   1. Ik ben bang (en dat is misschien nog wel erger…) dat er qua communicatie het e e.a. misgaat. Het gaat denk ik over meerdere schijven die niet allemaal dezelfde informatie hebben volgens mij.

 4. mnb0

  Fijn dat je weer regelmatig stukjes schrijft, maar blijf je aan jezelf denken? Van woede ontploffende oudheidkundigen in overvolle treinen leveren geen fraai schouwspel op.

 5. M.A.P. Meijer Hof

  Beste Jona, Je zou je toch niet meer nodeloos opwinden ?De No Service is en blijft hopeloos.

  Bijgaand straatkunst om je op te vrolijken.  Met vriendelijke groet,

  Marcel A. P.  Meijer Hof Secretaris Monumenten Commissie van de Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker

  Facebook: Forum Erfgoed Enschede                 Marcel Meijer Hof

 6. habus

  Ik reis misschien 1x per jaar met de trein en wordt tijdens dat soort excursies telkens geconfronteerd met de ellende in het OV. Ik beperk het tot één anecdote. Toen ik mijn beklag deed over een gemiste aansluiting, zei een stationsmedewerker tegen mij: ach mijnheer, wij mogen vrij reizen maar ik neem zelf ook altijd de auto. Ik kreeg wel een cappuccino aangeboden. Ik denk dat ik zo voor de lol nog even een rondje ga rijden…in mijn vw met sjoemelsoftware.

Reacties zijn gesloten.