Sempervivetum

Een re-enactor in de rol van een Romeinse slavin.

Nee, ik ben niet altijd een brombeer die er steeds aan herinnert hoe ver de voorlichting over de Oudheid achterblijft bij die over andere vakterreinen. Ik ben bijvoorbeeld erg blij met het boek dat ik momenteel lees over de geschiedenis van het Aramees, dat bewijst dat het ook goed kan. Ook vind ik dat de musea het, ondanks wat zorgwekkende ontwikkelingen, alleszins redelijk doen. En verder ben ik blij dat er eigenlijk elk weekend wel ergens re-enactors aan het werk gaan.

Re-enactors zijn mensen die uitleg geven over een historisch tijdvak en daarbij gebruik maken van gereconstrueerde historische kleding. De grens tussen re-enactment en parken zoals Archeon (waar re-enactors rondlopen tussen de gereconstrueerde huizen) is vloeiend, net als de grens met experimentele archeologie. Doordat het zo concreet is, is re-enactment heel toegankelijk. Geloofwaardig ook: re-enactors zijn doorgaans hobbyisten die het verleden gewoon interessant vinden en geen financiële belangen hebben. Als u er meer over wil weten, is hier een interview met Hanneke en Wim van Broekhoven en is daar een mooi artikel uit De Volkskrant. U mag de activiteit nu wat bizar vinden, na lezing van die stukken zult u er anders over denken.

Volgend weekend – ik heb het dus over zaterdag 8 en zondag 9 juli aanstaande – organiseert de Stichting SPQR de derde aflevering van Sempervivetum, het Romeinse Festival in Bocholtz. De dag ervoor is de scholendag voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van voortgezet onderwijs. In het weekend zelf tonen zo’n 180 re-enactors u hoe de mensen in Zuid-Limburg ooit leefden. Uiteraard zijn er soldaten, die de aandacht doorgaans het meeste trekken, maar de ambachten van de Eburoonse en Romeinse dorpen komen ook aan bod. Er is een Archeo-Hotspot (een plek waar u met archeologische vondsten in de weer kunt), er worden Romeinse gerechten geserveerd, er is Latijnse les en ik ben voornemens zelf eens naar de Romeinse kapper te gaan.

Ja, ik ben er ook, want ik mag dan wel geen re-enactor zijn, ik verzorg wel een lezing. Die gaat over de vraag “What have the Romans ever done for us?”

Wat beweegt re-enactors om zich een weekend lang uit te sloven om het publiek iets over de Romeinen te vertellen? Plezier, ongetwijfeld. Maar er is meer. De geschiedenis van de Oudheid is belangrijk. Niet alleen zijn er destijds allerlei dingen ontstaan en uitgevonden, niet alleen zijn bepaalde discussies voor het eerst gevoerd, maar het tijdperk oefent ook nog altijd invloed op ons uit. Dit geldt zeker voor een deugd die u wellicht niet meteen met de Romeinen associeert: hun bescheidenheid. Tot slot: al eeuwenlang denken Europeanen over de Oudheid en daarbij zijn de grondslagen gelegd voor de Reformatie, voor de Verlichting, voor het nationalisme, voor de evolutietheorie en voor twee wereldoorlogen. Wie de Romeinen niet belangrijk vindt, heeft iets niet begrepen.

Het vorige festival heb ik gemist, het festival daarvoor heb ik wel meegemaakt en trof me door de opvallend ontspannen sfeer. Het weerbericht voor 8-9 juli voorspelt vooral zon, dus wie weet zien we elkaar in Bocholtz.

Deel dit:

2 gedachtes over “Sempervivetum

  1. Dirk

    Jammer, op vakantie…Archeon is voor onze leerlingen één van de hoogtepunten in 6 jaar lagere school. Daar kijken ze echt naar uit en praten ze lang over na.

Reacties zijn gesloten.