Aan een mafkees

Gevelsteen (Wolvenstraat 32, Amsterdam)

Ik kan elke week ongeveer twintig uur echt werken. Soms iets minder, soms iets meer, maar gemiddeld twintig uur. Dat is wat er voor mij maximaal in zit en ik heb de rest van mijn tijd nodig om de accu op te laden. Het is niet ideaal maar dankzij de Livius-vennootschap (waarvoor ik cursussen verzorg, reizen begeleid, een nieuwsbrief aanbied en schrijfwerk doe) kan ik het hoofd boven water houden. Ik zou mezelf zelfs rekenen tot de gezegendste mensen op aarde als ik niet verschrikkelijk veel tijd verspilde aan overbodig, tijdrovend gedoe. Zoals insinuaties die je beantwoorden móet om geruchten in de kiem te smoren. Dus bij dezen: nee, mafkees, ik krijg voor deze blog geen geld. Het staat je vrij een klacht in te dienen maar ik zou niet weten wie je daarna nog serieus zal nemen.

Je stelde vragen naar aanleiding van dit artikel over influencers die niet aangaven wanneer ze werden betaald om iets aan te prijzen. Kort en duidelijk: ik blog soms voor mijn plezier, soms omdat ik de Oudheid belangrijk vind, vaak om allebei die redenen en nooit om geld mee te verdienen.

Ja, ik noem academici en prijs zelfs cursussen aan (voorbeeld) maar ik krijg geen geld van welke universitaire instelling dan ook. Wel hoop ik dat ik kan tonen dat een oudheidkundige studie interessant zijn kan. Evenmin krijg ik geld om festivals of boeken aan te prijzen. Wel hoop ik dat lezers hun voordeel doen van mijn stukjes. Het Rijksmuseum van Oudheden, het Drents Museum, het Valkhofmuseum en het Allard Pierson-museum hebben mij nooit betaald om reclame te maken. Wel hoop ik dat mensen naar tentoonstellingen gaan.

De boeken die ik bespreek, zijn bijna steeds betaald door de vennootschap, die ook de kosten van deze blog draagt. Als ik incidenteel iets krijg toegestuurd, vermeld ik dat, zoals ik ook aangeef of ik een auteur persoonlijk ken (voorbeeld één, voorbeeld twee). Als een museum me ooit een persreis naar Irak of Saoedi-Arabië zou aanbieden, zou ik dat sponsorschap vermelden.

Ik heb via deze blog tweemaal geld gevraagd. De eerste keer was om filmpjes te maken, en dat geld is daarvoor ook gebruikt, zoals ik aangeef als ik een filmpje online plaats (kijk maar). De andere keer was om een tijdje rustig te kunnen schrijven, en ook dat heb ik gedaan. Het bezoek aan Gemmenich deze zomer is op die manier betaald en dat staat in het boek vermeld (blz.194, zoek straks maar op). Er is, mafkees, geen enkele aanleiding mij te herinneren aan mijn verplichtingen.

En dat is ook logisch. Een wetenschapsblogger kan alleen zinvol werken zolang hij onafhankelijk is. Toen Maarten Keulemans vorig jaar opperde dat er geld voor bloggers moest komen en mij noemde als iemand die onder goudstukken bedolven moest worden, wees ik het af. De toewijzing van een beurs zou vroeg of laat immers worden beoordeeld door de oudheidkundigen over wier werk ik schrijf. Ik wil niet dat zij invloed krijgen. Omwille van mijn onafhankelijkheid ben ik ook geen lid van de AWN, van het NKV of van EOL.

Dus dat is het, mafkees. Er is geen reden te insinueren dat ik sluikreclame bedrijf – althans niet in de financiële zin van het woord. Ik maak wel reclame voor de Oudheid. Niet sluik maar openlijk. Ik draag graag uit dat het tijdvak interessant is en dat mensen respect moeten hebben voor de oudheidkunde. Daarbij denk ik zowel aan het publiek, dat beter moet begrijpen dat de oudheidkundige wetenschappen werkelijk wetenschappen zijn, als aan onderzoekers die hun vakgebied de irrelevantie in hebben gespecialiseerd. Als die dubbele boodschap je niet bevalt, moet je maar een klacht indienen.

Er zal nog lang om je worden gelachen. En hard.

Nou, mafkees, ik hoop dat je je lol hebt gehad, nu ik je een antwoord waardig heb gekeurd. Jammer is het ondertussen wel dat ik tijd aan je heb verspild. De trouwe lezers van deze blog hadden vandaag namelijk ook een stukje kunnen lezen dat wél de moeite waard was geweest.

Deel dit:

42 gedachtes over “Aan een mafkees

 1. FrankB

  Och, je stukje was toch wel de moeite waard – ik heb het over amusementswaarde.
  Het is nogal een obsessie, het idee dat men nergens geld voor mag aannemen. Ik zie niet goed waarom bloggers dat niet mogen, zolang ze maar net als gemeenteraadsleden publiekelijk maken door wie ze betaald worden. Aan de andere kant zie ik niet goed waarom wie dan ook een blogger zou betalen. Zoveel invloed hebben ze ook weer niet.

 2. PG

  Terechte woede, maar ons trouwe lezers heeft de mafkees toch weer een mooi stukje opgeleverd. Lachen doorheen de verontwaardiging.

 3. sara

  Het siert je dat je de naam van deze mafkees niet noemt.
  Ik zou hem met naam en toenaam en met pek en veren het dorp uitgestuurd hebben.

  Ps Kan vanmiddag helaas niet naar de cursus in Bussum komen. Zit met een verstuikte enkel.

 4. Frans

  Laat ik dan maar van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat ik het ontzettend waardeer dat je dit allemaal doet, iedere dag maar weer. Juist omdat je het niet doet voor het geld, maar uit liefde voor het vak. Dikke vette👍

  1. Jazeker: hulde en ook heel veel dank voor de enorme inzet, Jona! (Hoe je zo’n duim produceert weet ik niet, denk die er dus maar even bij)
   Met Sara ben ik het ook eens; heel netjes en ingehouden, je reactie op Mafkees. Mag ie blij mee zijn.

   1. Antoon VALCKX HOEX

    Sluit me aan bij Frans, Saskia, FrankB. Vier duimen dus, plus diegenen die het wel waarderen maar niet reageren. Om wat voor reden dan ook. Sterkte vanuit Bolivia.

 5. jacob krekel

  Voor niets gaat de zon op en gratis Internet bestaat niet. Voor de meeste “gratis” sites betaal je door je gegevens en de reclame. Ik ben daar tegen, ik vind dat je gewoon moet betalen voor de diensten die je afneemt. Ik betaal dus een vast bedrag per jaar voor b.v. Wikipedia. En trouwe lezers van dit blog mogen daar best iets voor over hebben. Je kunt dat doen door jaarlijks een bijdrage aan Lvius te storten. Ik doe dat, zonder dat ik de verwachting of de hoop heb dat Livuis reizen naar Krekelland gaat promoten. Om maar te zwijgen over de overheerlijke krekelsaus.

  1. FrankB

   Dat bedoel ik nou – van mij mag JonaL best een betaalde recensie schrijven over uw overheerlijke krekelsaus.

 6. Robbert

  Jona, het is mij niet duidelijk waarom een deskundige die lid wordt van AWN, NKV of EOL niet onafhankelijk zou kunnen blijven. Ik keek op hun websites en lees dat ze kennis over de oudheid willen verspreiden.

 7. Marcel Meijer Hof

  Geachte Heer Lendering, De fameuze scheldkanonnades van Gerrit Komrij konden mij altijd zozeer bekoren, dat plaatsvervangende opluchting mij ten deel viel.
  En ter geruststelling, ook ik offer om niet een flink deel van mijn tijd aan het algemeen cultureel belang: behoud van gebouwd erfgoed in Enschede en omstreken, alsmede het onder de aandacht brengen van de immateriële waarde daarvan voor stad en streek.

  En, over Uw Groot Denkhoofd heen: Het is de dood in de pot, voor wie jaloers is.

  ‹ Geld kun je niet eten ›, zoals mijn goede vader zei :-]

  1. jan kroeze

   @marcelmeijerhof: Mag ik aannemen dat je schrijft over gemeld gebouwd erfgoed? Mag ik aannemen dat daar ook de oude katoenfabrieken van oa. Van Heek en Jannink? Weet je ook iets over De God van Borne (Boorn)? Mijn moeder en mijn grootvader hebben nog gewerkt bij Jannink. Vanaf Glanerbrug liepen ze naar Enschede (in Duitsland ligt een plaats met de naam Enskede , weet ik toevallig). MIjn moeder is geboren in een huis langs De Grensbeek, genaamd Viefhoesblok. Ik heb geen idee hoe dat het er tegenwoordig uitziet. Langs de weg van Glanerbrug naar Losser lag een klein stukje hei waar het geologisch tijdperk het Krijt aan de oppervlakte kwam in de vorm van zand met schelpen en de bodem van De Grensbeek bestond uit Bentheimer Zandsteen. Weekenden lang rondgestruind in het Twentse land op zoek naar stenen en fossielen (bv. windkanters in een zandafgraving bij Ootmarsum, klapperstenen etc.) En nu woon ik vlakbij de Noordzee en wil hier niet meer weg, al word ik 100.

   1. Marcek Meijer Hof

    Heer Kroeze, het is vooral het nog niet gemelde erfgoed dat ons bezighoud. Van Heek is nagenoeg geheel verdwenen, waarmee de industriële ontwikkeling in een notedop de puinbreker inging. Het Jannink werd een rijksmonument na taaie strijd en bij de heropening sprak de toenmalig wethouder de historische woorden: « Als ik het mocht afbreken, dan begon ik er vandaag nog aan… » Er is veel oud zeer – en toen kwam de vuurwerkramp.
    Enskede ken ik enkel als een klein plaatsje zuidelijk van Stockholm. Enschedé is in het Twents Eanske. Is daar misschien een verwisseling ? De familie Spanjaard wordt herdacht in het aardige Bussemakerhuis in Borne. De Tweede Wereldoorlog hebben zij niet overleefd. NB: De beroemdste opgraving is de laag van Usselo in het laat-allerød, een dun laagje houtskool dat in grote delen van Europa is aan te wijzen. Ik zal eens navragen over het viefhoesblok in Glanerbrug. De Noordzeekust is heel fijn, ik woonde ooit in Den Haag, maar de zandgronden met heide, eik en beuk herinneren mij aan mijn jeugd in Het Gooi. Haenig an en luk in’n tuk :-]

    1. Loa ma kuuln.
     Ik ben in Hengelo geboren, de Kroezes woonden al sinds mensenheugenis in het noorden van dat stukje land, in Mander en omgeving tegen de grens aan. Ik ken nog het oude Twente uit de jaren 50 en 60, toen je nog behoorlijk wat zandweggetjes had met ernaast een fietspad. IK ben in de jaren 90 nog weer teruggeweest voor een weekje en het viel me bitter tegen, alles was geasfalteerd behalve langs het Almelo- Nordhornkanaal, ik zag er zelfs grasklokjes. Nou hier zie ik ze niet meer, maar ach dat is op veel plekken gebeurd. Indertijd kwam ik vaak op de Buurser Hei, met overal jeneverbes, ben benieuwd of die er nog staat.Maar ja, een mens moet ook niet teruggaan naar z’n verleden, ik vond het nogal dom van mezelf, ik kon weten wat me te wachten stond. Het zij zo.

 8. eduard

  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Ik vermoed overigens dat die mafkees met zijn ene hersenhelft wel weet dat Jona dit doet uit intrinsieke motivatie, maar juist omdat hijzelf alleen maar met een wortel en een stok in beweging kan komen spreekt hij kwaad over mensen die werken uit overtuiging.

 9. jan kroeze

  Fraaie gevelsteen, maar wat betekenen de cijfers en letters linksonder en rechtsonder?
  En ach laat je niet opjuinen door zo’n mafkees. Wel kan je in het vervolg verwijzen naar deze blog en dat is dan weer meegenomen.

 10. Robert

  Hallo Jona,
  Hoge bomen vangen veel wind, en jij groeit aardig de hemel in. Lof!
  Jammer dat je geen naam wilt noemen (ja, sensatie, ik weet het), ik hoop wel dat je die persoon de toegang ontzegd hebt?

 11. maartenmichiel

  Beste Jona, toch maar een reactie op dit zonde van je/mijn tijd stukje. Goed stukje overigens, maar daarom reageer ik niet, al je stukjes Jona (als ik eraan toekom) lees ik met groot plezier en interesse. Nee, ik klikte naar je eerste klik ‘dit artikel’, op zoek naar die mafkees, in de verwachting ook dat ik ergens een aantijging aan jouw adres zou horen. Gelukkig niet, dat terzijde, en de mafkees trof ik niet aan. Dat filmpje gaf me een zeer unheimlich, triest gevoel van, waar zijn we mee bezig, ernstiger, waanzinnig die cultuur van al die beïnvloedingen die via de wereld om ons heen op ons afgestuurd worden. Die mafkees die ik niet aantrof, die aantijging naar jouw adres, die ik gelukkig niet vond, maar waarom die effort van je om jouw bericht te schrijven, je verontschuldigen hoef jij echt niet (voor jouw volgers, wat een rot woord overigens!). Of wil je ons wijzen op deze perverse wereld rond ons? Jona, ik besef, als ik er al zo mee bezig ben, dan heb je wel een (je) doel bereikt.

  Overigens, Jona, als ‘bijvangst’ zag ik aansluitend op YouTube een filmpje van Pieter Derks ‘Ryanair’. Als je tijd hebt (die andere 20%), zoek dat even op, ja, daar word ik wel vrolijk van, knap werk. Ik heb griep, dat kon ik wel even gebruiken. Hartelijke groet, succes met al je mooie werk, Maarten

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 12. Dirk

  Een stukje dat de lezer duidelijk meer amusement verschaft dan de schrijver. We zijn allemaal al lang overtuigd van de ernst en de bevlogenheid waarmee je elke dag opnieuw de oudheid en de geschiedwetenschap uitlegt, dank!

  De Mafkees zou beter eens de reageerders onderzoeken. Die FrankB bijvoorbeeld staat duidelijk op de loonlijst van Toerisme Groningen.

 13. “Dus bij dezen: nee, mafkees, ik krijg voor deze blog geen geld. Het staat je vrij een klacht in te dienen maar ik zou niet weten wie je daarna nog serieus zal nemen.”

  Geachte heer/mevr. Mafkees,
  Een klacht indienen kan bij mij.
  Ik beloof dat ik uw klacht uiterst serieus zal namen.
  Hoogachtend,
  @mterburg
  (Nadere gegevens staan in mijn twitter-bio.)

 14. Yde Linsen

  Beste Jona Lendering,

  Ik vind het verschrikkelijk en naar voor dat “mafkees” je integriteit betwijfelt en waardeer het dat je tijd aan een reactie hebt besteed.

 15. Bart

  Beste Jona,
  Ergens in september kwam ik per toeval op jouw weblog terecht. Sindsdien kijk ik er ’s morgens vroeg al naar uit en heb ik geen dag gemist. De reeks over Cyprus spoorde me aan om voor het eerst sinds lang naar het RMO in Leiden te trekken en er 4+ uur door te brengen…
  Dank!

 16. Frank Bikker

  Even een plat gezegde , maar wat je nog wel eens in Amsterdam wil horen , Jona.
  Je wordt nooit overreden door een Mercedes, maar wel door een 💩-kar.
  Ga gewoon lekker door!

 17. Jona, het is haast ondenkbaar dat die ‘mafkees’ dit soort dingen uit tegen jou. Voor mij was die verdediging niet nodig, maar ik vermoed dat die persoon met zijn aantijgingen jou zo woest maakt, dat je zo reageert. Trek er je alsjeblieft niets van aan. Hoewel ik niet meer kan deelnemen aan cursussen en reizen, beleef ik aan alles wat je brengt het grootste plezier, ik leer er veel van en ik dank je daarvoor, zowel lmateriaal als immaterieel.

  1. Het probleem is dat iemand die een klacht indient, een dynamiek ontketent waarbij jan en alleman via de mail op de hoogte wordt van mijn misdrijf, doorgaans in de CC. De correctie gaat niet even breed.

   Het is aan letterenfaculteiten een normale manier om mensen kalt zu stellen. Het heet “trial by gossip”. Zonder je gehoord te hebben, word je bestraft met een roddelstroom. Dus ik wilde even gehoord zijn.

   Ik heb inmiddels excuus gekregen.

Reacties zijn gesloten.