De NS hebben een probleem, echt

Al een tijdje heb ik niet over de Nederlandse Spoorwegen geschreven. Ik wil niet steeds hetzelfde moeten schrijven. Maar vandaag keer ik toch even terug naar mijn oude stiel. Meer precies: ik keer terug naar dinsdag 11 februari, als ik laat in de avond terugkom uit Dronten. De trein komt niet verder dan Almere want er is door de storm iets op het spoor gewaaid. Kan gebeuren.

Het omineuze “De NS zet bussen in” klinkt en je weet: dit gaat nog lang duren. Beneden in de stationshal staan al tientallen mensen te wachten. Een vrouw klaagt dat de beloofde bus al een uur te laat is en ik zie twee zwarte mensen asgrauw worden. Ik begrijp dat ze een urgente afspraak hebben in Amsterdam en omdat ik écht op tijd in bed wil liggen, besluiten we een taxi te delen. Ik zal u de onsmakelijke ruzie tussen de taxichauffeurs besparen en me beperken tot de constatering dat ik €95 lichter ben als ik afscheid neem van mijn twee Nigeriaanse reisgenoten.

De vrijdag erna. Ik sta even na negen uur, als het toegestaan is fietsen mee te nemen, op station Zuid naar Utrecht. Het is chaotisch, zoals altijd, maar een perronmedewerker wijst op de trein naar Utrecht en ik kan mijn karretje in een rustige trein zetten en heb zowaar een zitplaats.

Een rustige trein?! Naar Utrecht?!

Inderdaad. Er staat weliswaar “Utrecht” op de zijkant maar dit is de trein via Hilversum. Ik had een andere trein moeten hebben. Maar goed. Ook perronmedewerkers kunnen zich vergissen. Zeker als het zo druk is. Kan gebeuren.

Ik stap over in Duivendrecht en daarna nog een keer bij de Arena en bereik Utrecht. Daarvandaan spoor ik even later naar Leiden. Of beter: Den Haag, want er zijn werkzaamheden en ik moet omreizen. Ik kan mijn fiets van de rechterzijde in de trein plaatsen (in de rijrichting gezien, dus aan de stuurboordkant) maar helaas openen de deuren, als we aankomen op Den Haag CS, aan de andere kant. En de deur bij mij opent niet, die is defect, zodat er niets anders op zit dan met fiets en al door een treinstel te lopen. Kan gebeuren.

Ik sla wat dingen over, zoals die keer dat Zoetermeer onbereikbaar was en die andere keer, dit keer een avond, dat ik veel te laat aankwam in Utrecht. Nog twee keer een taxi. Kan gebeuren. De lollige conducteur die minutenlang zit te kletsen. De conducteur die geen kaartjes knipt maar in de staart van de trein in de machinistencabine zit te blowen. De carnavalsgangers die vrolijk de stiltecoupé onleefbaar maken.

Dat was op vrijdag 21 februari. Later die avond moeten we van Eindhoven naar Bergen op Zoom. Alleen zijn er twee incidenten tegelijk op het spoor, één tussen Tilburg en Boxtel en één tussen Tilburg en Den Bosch. Dit betekent dat we moeten omrijden over Utrecht, daar overstappen op de trein naar Rotterdam en daar overstappen op de trein richting Vlissingen. Nogal een omweg, nogal een verspilling van tijd. Maar de week zit erop, ik heb een goed humeur (want) en zolang we maar voor middernacht in het hotel zijn, is er eigenlijk niks dat ons kan deren. Het moet voor de NS sowieso een moeilijke avond zijn want er zijn ook storingen tussen Leiden en Haarlem, tussen Amersfoort en Apeldoorn. Kan gebeuren.

Mijn redelijke humeur blijft redelijk, tot we in Roosendaal komen, waar de trein niet verder gaat. Geen uitleg. Op het perron vernemen we dat er geen machinist is. Die had uit Eindhoven moeten komen maar de treinen uit Eindhoven rijden niet. Dat kunnen wij bevestigen, maar erg prettig is dit niet en er is geen garantie dat een latere trein wél een machinist zal hebben. De inzet van bussen rond middernacht is, zoals ik nog de week ervoor in Almere had gemerkt, ook niet iets waarin de NS zich onderscheiden door kwaliteit. Uiteindelijk betalen we €50 om nog voor middernacht met een taxi in Bergen op Zoom te komen.

Ik wil niet zeggen dat ik die avond woest was. Maar het was de druppel die de emmer deed overlopen. Geen machinist: zoiets hoort gewoon niet te gebeuren.

Hierbij zal ik het laten. Dit overzicht was niet compleet. Ik heb in februari meer dan €200 aan taxi’s moeten uitgeven om op heel normale bestemmingen aan te komen. Het probleem bij de NS ligt niet aan het personeel, dat hard werkt en zijn best doet. (Nou ja, met uitzondering van die blowende conducteur dan.) Maar als je, wanneer zich aan het begin van de avond bij Tilburg problemen voordoen, niet in staat bent een machinist op te trommelen die aan het einde van de avond in Roosendaal is, dan ligt dat niet aan het personeel maar aan het management, dat de zaken niet goed organiseert.

De NS hebben een probleem, echt. En ik begin het zat te worden dat de rekening wordt gelegd bij de reizigers.

Deel dit:

49 gedachtes over “De NS hebben een probleem, echt

 1. Ik begrijp niet helemaal waarom je € 50 voor een taxi moet betalen om in Roosendaal te komen als de trein niet verder rijdt dan Roosendaal.

 2. Hans Overduin

  30 euro taxikosten dankzij een falende NS zijn significant minder dan 200, maar mijn zoon kwam vorige week donderdag met de laatste trein uit Utrecht na een middag en avond hard werken met medestudenten aan een gezamenlijke opdracht, toen de trein onderweg 15 minuten vertraging kreeg (geen uitleg). Hierdoor miste hij de laatste bus uit Den Haag naar Rijswijk en was gedwongen een taxi te nemen. Ik appte nog in mijn naïviteit: “vraag de chauffeur om een kwitantie”. Toen ik de volgende dag probeerde bij NS het geld terug te krijgen was het korte antwoord: “Wij vergoeden geen taxikosten”.

  1. Mark

   De ns zorgt altijd dat iedereen thuis k okmt als er omstandigheden zijn die het normaal reizen onmogeljjk maken. Maar ga je dan zelf waf regelen, prima. Zijn de kosten uiteraard ook voor je zelf.

   1. De NS regelen het niet op tijd. Dat is het probleem. Als je, wanneer het probleem zich vroeg in de avond voordoet, niet in staat bent een oplossing aan het einde van de avond af te hebben, is er iets organisatorisch mis.

 3. Andel, van, M.V.

  Stuurt u dit ook naar de NS door? Graag! *Totus tuus*, Pek van Andel, Feerwerd.

 4. Victor

  “Ik heb in februari meer dan €200 aan taxi’s moeten uitgeven om op heel normale bestemmingen aan te komen.”

  Moeten uitgeven, gedwongen, met een mes op de keel.. Een bewuste keuze gemaakt omdat je niet langer wilt wachten is wat anders dan moeten..

    1. Dat is waar, maar redelijkerwijs moet je erop kunnen vertrouwen dat een probleem dat zich aan het begin van de avond voordoet en niet oplosbaar is, niet meer leidt tot vermijdbare extra problemen. Als ik met de trein van Eindhoven tot Roosendaal kan komen, kan de NS ook een machinist van Eindhoven naar Roosendaal brengen. Desnoods met een taxi.

 5. Marcel Meijer Hof

  Kom op, niet getreurd. We verhuizen gewoon naar Zwitserland – hèt betere treinland bij uitstek !

  Een vertraging van drie minuten: wij zetten fluks een vervangende trein in. En we hebben sowieso het dichtste spoornet van Europa, ondanks wat geografische hindernissen. Sneeuw op de rails, voor ons geen probleem. Onopgevoede reizigers; wat zijn dat ? Fantastische panorama-rijtuigen die door een overweldigend berglandschap rijden. Dit alles in vier talen en Engels !

  U rest slechts Uw grijze kostuum af te borstelen, Uw grijze flanellen plooirok op te persen, wat extra grijze sokken in te slaan, Uw grijze overhemden te strijken en voor de zekerheid een grijs truitje mede te nemen met bijpassende grijze handtas en dito handschoenen. De Zwitserse treinreiziger verplaatst zich namelijk bij voorkeur in decent, doch onberispelijk grijs en U wilt natuurlijk niet opvallen.

  De No Service – ik zei het al vaker – laten we gewoon aanmodderen in de moerasdelta. In Zwitserland hecht men aan perfectie. Dankzij de uitstekende uurwerken rijden de treinen steeds punctueel en worden en worden de informatiebulletins in vier talen en het Engels aangeboden. Heeft U een geronde klacht ? Wij nemen die zeer serieus, excuseren en bedanken U voor de genomen moeite.

  Heus, het kàn. Het bestaat.

 6. Anna

  Een spaanse vriend ging met directe trein van Arnhem naar Schiphol. In Utrecht werd hij letterlijk uitgerangeerd. Samen met 3 engelse reizigers kwamen ze buiten Utrecht op een rangeerterrein waar ze meer dan een uur zaten tot iemand de trein doorliep om te controleren blijkbaar wat mijns inziens had moeten gebeuren VOOR men de trein wegreed! Vooral met een trein met internationale reizigers naar Schiphol! Ze hebben bijna 3 uur in de trein gezeten voor er een mogelijkheid was om terug naar het station te komen en dus de vlucht gemist. Kosten voor vlucht de volgende dag die niet zijn vergoed door de NS omdat hij minstens 3 uur van te voren de trein had moeten pakken

   1. Ik weet het. En daarom hebben de NS bij mij ook wel het nodige krediet. Maar een probleem dat zich aan het begin van de avond voordoet, kan aan het einde van de avond zijn opgelost. Zo moeilijk is het niet de chauffeur van dienst op een taxi te zetten.

 7. Otto Cox

  Dat het niet aan het personeel (ic de vakbonden) ligt klopt niet helemaal. De personeelsdiensten zijn nodeloos ingewikkeld omdat vakbonden/deel van het personeel iedere dag afwisseling willen in trajecten. Daarom is het bij verstoring extra moeilijk machinisten en conducteurs op de juiste plek te krijgen. Als er per dag gewisseld zou worden (bv maandag de hele dag de ic Amsterdam- Vlissingen en dinsdag de stoptrein Amsterdam-Zandvoort) zou bijsturen veel makkelijker worden.
  Ps. Over taxikosten terugkrijgen: je zal in eerste instantie standaard een afwijzing krijgen, maar zeker in het geval van uitval van een laatste trein loont het in bezwaar te gaan. Er is ook Europese regelgeving over.

  1. Martin

   “omdat vakbonden/deel van het personeel iedere dag afwisseling willen in trajecten”. Wat maakt dat nou uit? Zitten we hier soms in Frankrijk?

   Ha ha. En dan wil de overheid dat we ipv de auto het OV nemen.

 8. Bredabelgje

  Ik kan als Belg die in Nederland woont, maar in Belgie werkt alleen maar kort antwoorden : Nederland, kus beide handjes met een maatschappij als de NS, want de NMBS is nog 1000 keer erger. Daar heb je vaak op een ritje van het beginstation tot station 3 (5km verderop) , 10 minuten volgens dienstregeling, 25 minuten vertraging of meer…

 9. Ik heb heel wat afgetreind in mijn leven, maar ben dit soort narigheid bijna nooit tegengekomen. Uitsluitend als ik met mijn treinhatende zus reis gaat het mis. Haar spoorhekel wordt altijd maximaal gevoed en per trein reizend met haar reken ik dan ook op rampen.
  Maar als het er echt toe doet, geen pret- maar werkreizen, heb ik zelf tot nu toe, een niet door NS veroorzaakte uitzondering daargelaten, geen last ondervonden.

 10. Jeroen

  Herkenbaar! Als je vanuit Nijmegen reist maak je dit soort ellende dagelijks mee! NS kansloos. Opperbaas van Boxtel mag rondbazuinen op TV dat de NS fantastisch is. Zelf reist meneer met de auto naar huis!

  1. Frans

   Tja. D66. Die zijn meer bezig met de vraag of “dames en heren” niet kwetsend is voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw.

   1. FrankB

    Meer dan een halve eeuw oud, ik ben de tel kwijt hoe vaak de partij (en ook Van Boxtel) op het regeringspluche hebben gezeten en dan schiet mij zomaar de term “kroonjuwelen” binnen …..

    1. Dat Van Boxtel van D66 is betekent natuurlijk niet dat D66 de NS bestuurt. En dat D66 in regeringen heeft gezeten betekent ook niet dat zij *dus* verantwoordelijk waren voor het OV.

     Infantiel gestook.

 11. Jeroen

  Zoals CK zegt; de oplossing heet Rij-be-wijs… je stapt in, je eigen muziekje, radiootje, spulletjes.. je boodschappen of spullen? Gewoon achterin! Van voordeur tot voordeur!

  En zoef! Daar vlieg je.. langs die geel-blauwe cilinders met hun vulling van zwetend vlees.

  En breek me de bek niet open over de keren dat je bestemming zich toevallig eens niet binnen honderd meter van het station bevindt;… dan wacht de bus.
  Bovenaan zo’n bakbeest staat dan de naam van een wijk waarvan zelfs Onze Lieve Heer niet weet waar die ligt.. en vraag het maar niet aan dat in pak gehesen stuk chagrijn wat achter het stuur zit.

  Neen; bespaar geld en het milieu (hoeveel bussen ik wel niet leeg of met één persoon gewoon elke avond hun hele route zie afleggen) en neem de auto.

  (een openbaar vervoer-hater)

   1. Jeroen

    Ik geef toe dat het nog idealer zou zijn als niemand op de openbare weg zou worden toegelaten als ik besluit om een ritje in de auto te gaan doen. Daar zijn we het over eens… 🙂

    1. FrankB

     Ik weet nog iets beters – alle auto’s van de weg af als er een bus of fietser aan komt.

  1. Mark

   Regelmatig en steeds vaker reis ik met mijn trein langs de achter elkaar stil staande auto’s op de snekwegen. Haha. Auto staan stil de trein rijdt. En steeds vaker op tijd.

  2. Frank Bikker

   Ik moet toegeven dat de overheid de laatste jaren wel zijn uiterste best heeft gedaan om de mensen de auto in te jagen door vele buslijnen op te heffen en het overstappen te verveelvoudigen. De service bij de NS is ook navenant achteruit gegaan. Ik denk dat dit komt door de managerziekte die overal in de maatschappij heeft toegeslagen . M.n. het type manager die totaal geen feeling heeft met de werkelijkheid. Ik denk dat soort gedwongen moet worden om allemaal met het ov naar het werk te komen, opdat zij uit eigen waarneming kunnen zien waartoe hun “oplossingen” en beslissingen toe leiden. Hetzelfde zou moeten gelden voor de beleidsmakers op dit punt.

 12. dafuse

  Probeer Uber zou ik zeggen, mocht je een keer vervoer nodig hebben. Ze zitten niet overal maar vaak staan ze er wel binnen 10 minuten in bijna heel Nederland.
  Niet bij de officiële standplaats maar bij de kiss en ride kan prima.
  Het is het waard om altijd eerst de Uber app te proberen omdat ze vaak meer dan de helft van een taxi kosten.

  Ik heb ook een code waarmee je 5 Euro korting krijgt (SZRFE)

  Demy has given you up to €5 off your first Uber ride. To claim your gift, sign up using this link: https://www.uber.com/invite/szrfe

  1. FrankB

   Uitstekend idee als men vindt dat personeel door bedrijven zoveel mogelijk uitgebuit moet worden. Uber past mooi in het rijtje Sandd (de franchises waren nog een graadje erger), Deliveroo en Amazon. Want ik moet het toegeven: dankzij het neoliberalisme van de afgelopen 30 jaar zijn zulke bedrijven heel innovatief geworden om mensen minder dan het minimumloon te betalen voor hun werk. Ik spreek uit ervaring – ik heb een jaar voor ongeveer 5 Euro per uur gewerkt. En dan mocht ik alle kosten (spullen nodig voor het werk, verzekeringen) nog zelf betalen.
   Daar komt uw kortingsbon vandaan. Veel plezier ermee!

   https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/deliveroo-uber-amazon-gig-economy-workers-exploitation-contracts-mps-accuse-exploitative-a7668971.html

 13. Respeel Irene

  Van Groningen tot Roosendaal
  Geen verbinding naar Antwerpen
  Roosendaal
  Geen hotel
  Een koude nacht buiten
  15 februari
  Carnaval voorbereiden
  400 km 2 dagen
  Vakantie

 14. Jitse Kaspers

  Goed zo ….. prima verwoord en heren/dames van het NS-management wanneer wordt er nu eens goed gewerkt aan een nationaal spoorweg maatschappij ????!!!!
  Ga eens in de leer/bijles nemen bij uw collega’s in Zwitserland of Japan !!!!!!

 15. Christo Thanos

  Als het bij de NS misgaat, dan kan het goed fout uitpakken. Jammer dat het je allemaal overkomen is.
  Ik reis al ruim 20 jaar met de trein. Eerst Leiden-Amsterdam, dan Leiden-Amersfoort (7jaar!), een jaar naar Houten en nu alweer 7 jaar naar Gouda. Alle kosten vergoed, de auto zou ook een stuk duurder zijn. En: vele uren geslapen, gelezen, gestudeerd, enzovoort. Doe dat maar eens in de auto.
  En ja, het ging een aantal keren goed mis met de NS, maar tot nu toe altijd thuisgekomen.
  Heb je geen vouwfiets? Gezien je liefde voor fietsen zou ik kijken voor een hele goede “ Brompton” . Nieuw of tweedehands. Ben je in de trein een stuk mobieler, niet meer afhankelijk van een bepaalde treinstel. Scheelt alweer wat ergernis.

  En is zo’n fiets te duur? Start een crowdfunding en ik zal een een goede donatie doen. (Tenzij je een hekel hebt aan een vouwfiets) Gezien de vorige actie (je verblijf in Frankrijk?) zal het geld voor de aanschaf geen probleem zijn.

 16. Amen! Je hebt groot gelijk. Ik verdomde het op taxi’s te betalen, maar ook ik heb uren en uren moeten wachten eer er eens een bus was. En dan nog zeiken dat ik niet ingecheckt ben, wat denk je zelf? Overigens heb ik ook fijne, leuke en bijzondere herinneringen maar het is toch waardeloos dat ik nooit meer op de laatste verbinding naar huis durft te rekenen.

 17. frayek

  Van 1971 tot 1985 reisde ik regelmatig met de trein, om niet te zeggen dagelijks. Nooit enig probleem. In 2016 ging het bij de eerste de beste nieuwe gelegenheid meteen mis. Kreeg het verloren kaartje vergoed maar toch, wat is hier aan de hand? Waarom kan nu niet wat toen wel kon? Niet beginnen over meer reizigers want dat zijn ook meer inkomsten.

  1. Gewoon. Oud-Hollands mismanagement.

   De afsplitsing van ProRail was één factor. Die was nodig om concurrentie op het spoor mogelijk te maken. Die kwam er niet werkelijk en kon dus ongedaan worden gemaakt, maar dat is niet gebeurd.

   Verder: lichter materieel (om energie te sparen) dat ook schadegevoeliger werd.

   En ik denk ook dat er teveel reizigers zijn gekomen. Je kunt de extra inkomsten gebruiken om meer treinen te laten rijden, maar daaraan zijn capaciteitsgrenzen.

   Tot slot: het onvermogen een fout toe te geven. Zoals gezegd: het is gewoon mismanagement.

   1. Frans

    Oud Hollands mismanagement bestaat niet. Neoliberalisties mismanagement oftewel een staatsbedrijf privatiseren en dan denken dat er door concurrentie en marktwerking een betere dienstverlening ontstaat, ja dat bestaat wel!

    1. FrankB

     Van het Kinderwetje van Van Houten kunnen we leren dat Oud Hollands mismanagement vaak hetzelfde is als neoliberaal = laissez faire mismanagement. U spreekt JonaL dus niet echt tegen.

     “dan denken dat ….”
     Oftewel Vrije Markt Bijgeloof oftewel de Religieuze Cultus ter Aanbidding van de Onzichtbare Hand zoals Geopenbaard door Adam Smith.
     Het gebed luidt: “By pursuing his own interest he frequently promotes that of the society more effectually than when he really intends to promote it.”
     Wat de gelovigen altijd negeren is echter

     “It is not very unreasonable that the rich should contribute to the public expense, not only in proportion to their revenue, but something more than in that proportion.”
     Yup, de profeet van de Vrije Markt Bijgelovigen zelf was aanhanger van progressieve belastingen.

     Sta mij ook toe op te merken dat Trickle Down Economics hetzelfde bijgeloof is als van de 19e eeuwse adel: “als wij het geld niet hebben om ons personeel te betalen, waar moet het dan van leven?”

     Maar om het theoretische failliet van het neoliberalisme volledig duidelijk te maken verwijs ik naar immigratiepolitiek. Neoliberalen willen altijd, zonder uitzondering, protectie van de arbeidsmarkt tegen vluchtelingen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Die mogen hun product – arbeid – niet in Nederland verkopen. Eigen Neoliberalisme Eerst!

 18. bettie lenting

  Ik ben al vanaf januari 2019 bezig met steeds dezelfde overstapperikelen van treinen die op verkeerde perron stoppen of conducteurs die deuren sluiten en je laten staan. Inmiddels werk ik twee maal per maand een half uur minder omdat ik steeds strand in de middle of nowhere. Problemen zijn bekend en ze hopen dat hey augustus 2020 opgelost zal zijn……ehhhhh en dan krijg ik als compensatie dat ik 1 keer 1e klas mag reizen?? Ik heb inmiddels een mail gestuurd aan de klachtencommissie want dit is te gek voor woorden

Reacties zijn gesloten.