Pytheas

Ik wou een blogje schrijven maar het werd niet goed. Een filmpje dus maar: het geestige boek van Barry Cunliffe over Pytheas van Marseille, die in de vierde eeuw v.Chr. naar Britannië kwam, IJsland bezocht en de eerste beschrijving gaf van de Waddenzee.

Dit boek is echt heel, heel leuk en trouwens, alle boeken van Cunliffe zijn knappe syntheses van wat er over een onderwerp bekend is. Al beken ik dat ik zijn boek over de Skythen wat minder vond. Niettemin: Pytheas the Greek is een waardige negentiende aflevering in de bloedstollende reeks “Zit een oudheidkundige met de rug naar een boekenkast”.

Deel dit:

10 gedachtes over “Pytheas

 1. FrankB

  Vervoer is echt niet hetzelfde als logistiek; het eerste is wel onderdeel van het tweede. Opslag is er ook een onderdeel van.
  Allerlei wiskundigen hebben belangstelling voor logistiek

  http://www2.kaiyodai.ac.jp/~yoshi-s/MathLogi/index-e.html

  en die vervoeren zelf niets, noch slaan ze iets op.
  Een vervoersbedrijf rijdt (of vaart) gewoon heen en weer, een logistiek bedrijf past wiskundige inzichten toe om dat zo efficiënt mogelijk te doen.

  Je had best even reclame mogen maken voor het tijdschrift Ancient History Magazine. Dat bevatte een paar jaar geleden ook het verhaal van Pytheas. Het is inderdaad geweldig.

  1. Ik las hem. Bommeljé heeft gelijk. Ik vroeg me alleen af waarom hij er zoveel woorden voor nodig had. En waarom de Volkskrant het voorafgaande stuk had geplaatst zonder in de gaten te hebben dat er sprake was van een zinledig begrip.

 2. FrankB

  Het had mij juist verbaasd als de VK (of elke willekeurige andere voormalige kwaliteitskrant) dat wel in de gaten had gehad. Zij zijn immers onderdeel van het probleem (en ik verwacht dat het met mijn geliefde DvhN ook die kant op gaat sinds de overname een paar maanden geleden), niet minder dan de publieke omroep.

  1. Een deel van het probleem is dat de journalistiek zich heeft wijsgemaakt dat elke opinie kan worden afgedrukt en dat ze, als iemand bezwaar heeft, wel een antwoord afdrukken. Het probleem is dubbel. De eerste moeilijkheid is dat dat tweede stuk het niet altijd haalt; zeker de Volkskrant heeft hiermee een probleem. De tweede moeilijkheid is dat niet elke opinie de moeite waard is om kennis van te nemen. Daar komt de redactionele verantwoordelijkheid.

   1. FrankB

    Laat ik vandaag eens niet de politiek de schuld geven, maar de filosofie: dankzij het postmodernisme zijn meninkjes ook feiten geworden.

  1. Ja en nee. De Skythen in enge zin zaten inderdaad in Oekraïne en zuidelijk Rusland. Maar de term wordt ook wel gebruikt als synoniem voor alle steppenomaden, dus tot en met Mongolië aan toe.

   1. Ben Spaans

    Bedoelde Pytheas met Thule IJsland…? Het lijkt eerder om Noorwegen te gaan, want het was bewoond https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pytheas

    Historisch besef, het kan van alles beteken. Ik dacht altijd dat het kennis van historische gebeurtenissen was, maar de Leidse methodologie docent Peer Vries omschreef het als ‘het besef dat het verleden anders was’.

Reacties zijn gesloten.