Op reis in Frankrijk

Briançon, vlakbij de grens tussen Frankrijk en Italië

Zoals u hebt gemerkt was ik vorige week in Frankrijk om de laatste hand te leggen aan mijn boek Hannibal in de Alpen. Het was behoorlijk aanpakken in de weinige tijd die mijn zakenpartner en ik allebei hadden kunnen vrijmaken. We hadden eerst anderhalve dag nodig om ter plekke te geraken. Eenmaal daar was er veel regen en vertraging. Italië was sowieso onbereikbaar door de coronamaatregelen, die een recente test voorschreven die we dan ergens in Frankrijk zouden hebben moeten afnemen, terwijl we daarvoor de tijd niet hadden.

Allemaal dingen waar niets aan viel te doen. Dat we het ideale plan – beginnen in Avignon en dan Hannibal zoveel mogelijk volgen – niet konden uitvoeren, was echter mijn eigen stommiteit. Ik had er domweg niet aan gedacht dat de Ronde van Frankrijk aankwam in Valence op het moment dat wij er wilden overnachten. Uiteindelijk hebben we vrijwel alle gestelde doelen weten te bereiken maar er was weinig lucht in het programma. We hebben uren in de auto gezeten.

En dat was eigenlijk best leuk. Ik zit niet vaak op de weg en blijf het een wonder vinden dat al die auto’s, die stuk voor stuk een ton wegen, zomaar met een snelheid van 110 kilometer per uur bewegen en dat dat altijd goed gaat. Daar tussen dan die enorme tientonners. Het blijft een wonder.

Een ander wonder: de Franse snelwegen. Dat je van het ene naar het andere prachtige uitzicht rijd, is geen Franse verdienste, want God glimlachte nu eenmaal toen hij het land daar schiep, maar het is wel verdienstelijk dat men de uitzichten niet bederft. Wie van Amsterdam naar Luik rijdt zou ook prachtige uitzichten kunnen hebben maar rijdt in plaats daarvan door één groot bedrijvenpark, even geestloos als lang, en ziet vrijwel alleen reclameborden. Langs de Franse tolwegen wordt een chauffeur niet afgeleid door reclame: de enige informatie die hij krijgt bestaat uit wegwijzers en wat informatie over de steden die passeert.

Algemene observatie: Fransen roken meer dan Nederlanders en zijn grotere bierdrinkers. Ik had dat allebei niet verwacht.

Grootste teleurstelling: de brug bij Avignon. Niet compleet, niet toegankelijk, een commercieel geëxploiteerde ruïne.

Beste lied: de Haarlemmermeerbalade (“Ooit ging Schiphol hier te keer, maar die tijd komt niet meer, Hoofddorp heet nu Haarlemmermeer”).

Mooiste uitzicht: de Drac.

De Drac

Leukste hotel: hotel Nestor in Gap. Aardig echtpaar dat vermoedelijk een ouder hotel heeft overgenomen en, op zoek naar een eigen gezicht, dacht aan de eigen kinderen, en besloot zich op kinderen te richten. Het is vrolijk en eenvoudig, een lift ontbreekt, maar de sfeer is gewoon prettig. Als je op het terras een biertje zit te drinken en het begint te regenen, komen ze je heel voorkomend waarschuwen dat er een gaatje in een parasol zit.

Mooiste weg: Laffrey-Vizille (ga maar mee.)

Tot slot het mooiste stadsgezicht: zomaar wat daken in Beaune in warm avondlicht. Vermeer zou er raad mee hebben geweten.

Gezicht op Beaune
Deel dit:

9 gedachtes over “Op reis in Frankrijk

 1. Roger Van Bever

  …Algemene observatie: Fransen roken meer dan Nederlanders en zijn grotere bierdrinkers. Ik had dat allebei niet verwacht…

  Jona, je algemene observatie klopt niet: de hoeveelheid bier per capita die de Fransen drinken, ligt aanzienlijk veel lager dan die van de Nederlanders.

  De cijfers kunt u nalezen in:
  https://brewersofeurope.org/uploads/mycms-files/documents/publications/2014/statistics_2014_web_2.pdf

  Dat is een uitvoerig statistisch rapport van de Verenigde Europese brouwers. Zie vooral kopje 5. Opvallend is dat er geleidelijk aan in de meeste landen wat minder bier gedronken wordt.

  Wat roken betreft, dat heb ik niet uitgezocht.

 2. Jacob Krekel

  “Ooit ging Schiphol hier te keer, maar die tijd komt niet meer, Hoofddorp heet nu Haarlemmermeer” Lijkt me een mooi lied, maar 34 jaar onder de Buitenveldertbaan gewoond hebbende, zou ik het geen ballade willen noemen. Ik ben benieuwd naar de volledige tekst. Iets als: Opa, kijk ik vond op zolder een plaatje van een oude kist. Hoort dat bij die oude polder, die als kiespijn men nu mist….?

 3. A. den Teuling

  Het plaatje met bijschrift Briancon (sorry voor de cédille) vertoont niet de stad, maar het kolossale Vauban-fort boven de rivier en de weg naar Montgenèvre. De situering doet vermoeden dat er in de oudheid ook een heuvelfort heeft gelegen. Maar dat werd in de 17de eeuw natuurlijk niet opgegraven.

 4. FrankB

  “zomaar met een snelheid van 110 kilometer per uur bewegen en dat dat altijd goed gaat”
  Zolang ze allemaal dezelfde kant op gaan en dezelfde snelheid aanhouden zijn botsingen onmogelijk. De meeste mensen doen dat ook de meeste tijd.

 5. Wat betreft de brug van Avignon: die kan je het beste bekijken vanaf de brug tussen Avignon-Centre en Villeneuve-les-Avignon: mooi uitzicht en gratis toegankelijk (wel druk met verkeer). Maar ja, de brug wordt er natuurlijk niet completer van.

  Beaune is trouwens ook een hele gezellige stad, prima tussenstop op weg naar Zuid-Frankrijk. Ik hoop dat we volgend jaar daar weer met onze camper heen kunnen gaan…

 6. A. den Teuling

  Sur le pont d’Avignon on y danse etc: Iets anders kun je er namelijk niet. De rest van de brug is al in de eeuwen geleden weggespoeld. Ik zag hem voor het eerst vanuit een landend vliegtuig, best een verrassing.

Reacties zijn gesloten.