Hunebed van de dag: D12 (Eexteres)

Hunebed D12 bij Eexteres

Hunebed D12 is nog geen zeven meter lang en nog geen drie meter breed. Het op veertien na noordelijkste hunebed in Nederland is bovendien aan de kleine kant. En het is nog incompleet ook.

De oriëntatie van dit hunebed, dat staat onder een mooie oude boom op de es ten westen van Eext, is echter opvallend. Meestal richtten de hunebedbouwers hun monumenten ruwweg langs een oost-west-as, maar D12 is gericht op het zuidzuidoosten. Waarom? We weten het weer eens niet. Zoals zo vaak.

De website Hunebeddeninfo.nl vermeldt zogenaamde “cup marks” op een van de granieten dekstenen: kleine kuiltjes die in de steen zijn aangebracht. Die zijn niet goed te dateren en kunnen jonger zijn dan het monument. Van hunebed D16 vermoeden onderzoekers bijvoorbeeld dat ze dateren uit de Bronstijd. Dat ze een rituele functie hadden, zoals men weleens beweert, valt onder de Eerste Hoofdwet van de Archeologie.

De cup marks zijn achteraan herkenbaar

Hoewel professor Van Giffen het monumentje in de jaren vijftig heeft onderzocht, is er niet veel over te zeggen. Ik heb althans niets gevonden over voorwerpen die hier zijn opgegraven. Wel lees ik in de Gids voor de hunebedden van Van der Sanden dat Johannes van Lier, een vroege hunebeddenvorser, meldt dat in 1756 enkele “urnen in omgekeerden stand” zijn gevonden, die “door eene voorzichtige hand” zijn opgegraven. Omdat het niet logisch is een urn ondersteboven neer te leggen, mogen we misschien denken aan een rituele bijzetting, maar andermaal is de Eerste Hoofdwet van de Archeologie van toepassing.

Zoals gezegd ligt hunebed D12 op de es ten westen van Eext. Je moet even fietsen over een zandpad om te komen op het vierkante stukje land. Het kleine hunebed ligt daar prachtig. Ik vond het iets dromerigs hebben.

Mee weten over de Trechterbekercultuur?

Google Earth: hier. Bezocht op 20 december 2020, fietsend rond Assen.

Deel dit: