Irak kort (13): de Slangenpoort van Kufa

De Slangenpoort van Kufa

Net als Khifl, waar moslims de voorislamitische Khidr en de joodse Ezechiël vereren, is ook Kufa een verzamelplaats van culten. Ze zijn van een keurig islamitisch jasje voorzien, natuurlijk. Hier was het huis waarvandaan Abraham vertrok om tegen de reuzen te vechten, hier vereren moslims Khidr, hier wijst men de plaats aan die de profeet Mohammed zag tijdens zijn Hemelreis, hier zijn cultusplaatsen voor Gabriël en Adam, en hier is de plaats waar de Ark afvoer. Allemaal voorislamitische culten die in de islam zijn geïntegreerd, ongeveer zoals het christelijke feest voor Sint-Nikolaas oudere heidense gebruiken kerstende.

Een van de aardigste plekken in Kufa is de Slangenpoort. Waarom die zo heet, ligt besloten in de mist der tijden. Volgens de latere legende waarmee de poort werd geïslamiseerd, was imam Ali bezig met zijn preek toen een slang naar hem toe kwam kruipen. De aanwezige gelovigen schrokken en probeerden het dier te verjagen, maar zagen dat de imam onverstoorbaar bleef, zich zelfs richtte tot het dier en er een praatje mee maakte.

Toen de slang even later was vertrokken en Ali zijn preek had afgerond, vroegen de gelovigen wat er aan de hand was geweest. Ali legde uit dat de slang niemand minder was dan de koning van de djinns. Onder de geesten was een grote discussie ontstaan over een theologische kwestie en de slang was deskundig advies komen vragen en had, toen de imam de zaak naar behoren had opgelost, nog gevraagd om zijn zegen.

Enfin, u begrijpt nu waarom de poort tegenover de gebedsnis in de moskee van Kufa de Slangenpoort heet. De pointe van dit verhaal kunt u zelf bedenken: zelfs de natuur erkent het gezag van de afstammelingen van de profeet Mohammed, dus waarom bekeren de soennieten zich niet gewoon tot de sji’a?

Deel dit:

Een gedachte over “Irak kort (13): de Slangenpoort van Kufa

  1. Tommy

    ik denk dat in onderstaande passage een paar links ontbreken:
    “Hier was het huis waarvandaan Abraham vertrok om tegen de reuzen te vechten, hier vereren moslims Khidr, hier wijst men de plaats aan die de profeet Mohammed zag tijdens zijn Hemelreis, hier zijn cultusplaatsen voor Gabriël en Adam, en hier is de plaats waar de Ark afvoer. “

Reacties zijn gesloten.