Domitianus (2): Velius Rufus

Velius Rufus? (Getty-villa, Malibu)

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is wegens gesloten corona. Jammer, want er was net een mooie expositie begonnen over de Romeinse keizer Domitianus (r.81-96). Omdat niemand er naartoe kan en ik toevallig met mijn telefoon wat foto’s heb gemaakt, zal ik u drie, vier keer per week iets Domitianus-gerelateerds laten zijn. Gisteren was er dus een mooi portret uit Napels, vandaag is er deze Romeinse generaal. Normaalgesproken moet je ervoor naar de Getty-villa in Californië, vandaag staat ’ie dus onbereikbaar te zijn aan het Rapenburg.

Mijn klomp brak toen ik het beeld zag. Er is geen allegorische voorstelling op de borstplaat van dit harnas – vergelijk deze Vespasianus uit Sabratha – en dat betekent dat het geen keizer is maar een generaal. Op de lamellen onderaan het harnas staan de gebruikelijke koppen van leeuwen, lynxen, rammen, wolven en gorgonen. Verder rozetten en palmetten. En vooral: een adelaar die een haas vastgrijpt. Dit motief maakt een datering mogelijk ten tijde van Domitianus en dan zijn er weinig generaals die in aanmerking komen.

Adelaar met haas

Het is, zo las ik op het bordje met uitleg, vermoedelijk de Velius Rufus over wie ik onlangs blogde. Ik wist niet dat daarvan een beeld was. Wat is het jammer dat het portret zoek is.

Kortom: na 14 januari wacht u, als de huidige lockdown dan weer voorbij is, een expositie vol verrassingen. Tot het zover is, moet u het doen met de catalogus. Die bestelt u hier als u het museum wil steunen of daar als u liever een lokale boekhandel steunt. Straks meer.

Deel dit: